Davutoğlu, İran ve Azerbaycan'a gidecek

Bakan Davutoğlu, Azerbaycan ve İran ile ABD'de yaptıkları görüşmeleri paylaşacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gelecek hafta İran ve Azerbaycan'a gideceğini bildirdi.

Azerbaycan ile ABD'de yaptıkları görüşmeleri detaylı olarak değerlendireceklerini belirten Davutoğlu, "(İran ziyaretinde de) burada, özellikle ABD yönetimiyle yaptığımız görüşmeleri ve burada edindiğimiz intibaları İran ile paylaşmayı düşünüyoruz" dedi.

Davutoğlu, Washington'daki temaslarının ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçilğinde düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte ABD Başkanı Barack Obama'nın daveti üzerine geldikleri Nükleer Güvenlik Zirvesi çerçevesinde birçok temaslarda bulunduklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın burada bulunduğu iki günde, zirvede Türkiye'nin görüşlerini katılımcılara ifade etmenin yanı sıra Obama ile görüştüğünü hatırlatan Davutoğlu, bu görüşmede iki ülkeyi ilgilendiren ana konular ile Kafkasya'daki gelişmeler, Ermenistan ile normalleşme süreci, İran ve bölgesel gelişmelerin ele alındığını kaydetti.

Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile de Kafkasya ve Orta Doğu'daki gelişmeler dışında Kırgızistan'daki gelişmelerin konuşulduğunu bildirdi.

Başbakan Erdoğan'ın Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbeyev ile görüşmesine kendisinin ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev'in de katıldığını, görüşmede Kırgızistan'daki gelişmelerin de ele alındığını ifade eden Davutoğlu, Saudabayev ile ayrı olarak da görüştüklerini, Kırgızistan konusunda sürekli temas halinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Kazakistan, gerek AGİT başkanı sıfatıyla gerekse bölgenin önemli ülkesi olarak Kırgızistan'a olan yakınlığı sebebiyle de çok önemli katkılarda bulundu bu süreçte. Bütün bu Kırgızistan'da yaşanan gelişmeler esnasında da kendisiyle sürekli temas halinde olduk. Gelmeden önce telefonla buraya geldikten sonra yüz yüze daha sonraki gelişmeleri takip ettik. Dolayısıyla burada Kırgızistan'daki gelişmeleri de doğrudan Kazakistan ile koordine etme imkanı bulduk.''

"Kırgızistan'a yönelik adımlarımızı artıracağız"

 

"Dost ve kardeş" Kırgızistan'ın istikrarının Türkiye için büyük önem taşıdığını vurgulayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Burada bulunduğum dönemde daha önce de kendisiyle Dışişleri Bakanlığı döneminden şahsen, yakından tanıştığımız Roza Otumbayeva ile uzun telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Bu görüşmede Kırgızistan'ın istikrarı için Türkiye'nin atabileceği adımları birlikte ele aldık'' dedi.

Kırgızistan'ın ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısının Türkiye'ye gelerek, Başbakan Erdoğan ile görüştüğünü anımsatan Davutoğlu, ''Önümüzdeki günlerde de Kırgızistan'a yönelik atacağımız adımlarımızı daha da artırmayı planlıyoruz. Türkiye'den Kırgızistan'a bakan düzeyinde bir ziyareti, muhtemelen vakit bulmam halinde, benim de dahil olacağım ziyaretler, gelişmelerle Kırgızistan'a katkımızı sürdürmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

Clinton ile görüşme

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bugün yaptığı görüşmede 3 konuyu ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Birincisi, Ermenistan ile normalleşme süreci ve Kafkasya'daki gelişmeler. Bu dönemde ABD ile son dönemde yaptığımız istişarelerde ortak bir perspektifle gelişmelere bakıyoruz. Biz, normalleşme sürecinin devamında kararlıyız. Bu konudaki kararlılığımızı hem Obama hem Sarkisyan'a hem benim ayrıca görüştüğüm (Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard) Nalbantyan'a ve Clinton'a hep ifade ettik. Bu, Türkiye'nin samimi kanaatidir. Çok uzun ve gerçekten emek verilen bir süreç sonunda imzalanan protokollerin geçerliliğini sürdürmesi ve bu protokollerin öngördüğü şekilde Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi bizim için büyük önem taşıyor.

Ancak biz aynı ölçüde Azerbaycan-Ermenistan ihtilafının çözülmesine de büyük önem veriyoruz. İstiyoruz ki bütün bu süreçlerle Kafkasya'da kalıcı bir istikrar ve barış egemen olsun. Ve şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki ABD ve Obama da bu perspektiften olaylara bakmaktadır. Medvedev ile de Başbakanımızın yaptığı görüşme de aynı perspektifle ele alınmıştır.

Dolayısıyla bugün gittikçe artan bir momentumla Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanması, Güney Kafkasya'nın bir refah alanı haline dönüşmesi yolundaki çabalar bence büyük bir ivme kazanmıştır."

Bakan Davutoğlu, zirvenin en önemli sonuçlarından birisinin, bu konudaki çalışmaların yoğunluk kazanması olduğunu bildirdi.

"İran konusunda elimizden geleni yapacağız"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran konusunda Türkiye'nin kanaatlerini çok açık şekilde ABD yetkilileri ve diğer taraflarla paylaştıklarını söyledi.

Clinton ile bugünkü görüşmesinde konunun tekrar ele alındığını belirten Davutoğlu, ''Diplomatik çözüm için hala bir fırsat penceresi olduğu kanaatindeyiz. Bu konuda da elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz'' dedi.

Davutoğlu, Brezilya ziyaretini tamamlayıp Türkiye'ye döndükten sonra Pazartesi günü de Azerbaycan'a gideceğini bildirdi.

Davutoğlu, ''Azerbaycan ile burada yaptığımız görüşmeleri, Azerbaycan Cumhurbaşkanı (İlham) Aliyev ile detaylı değerlendireceğiz. Bundan sonra atacağımız adımlar konusunda da istişarelerde bulunacağız'' dedi.

Davutoğlu, gelecek hafta içinde İran'a da bir seyahat gerçekleştireceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En kısa zamanda İran'a giderek, burada özellikle ABD yönetimiyle yaptığımız görüşmeleri ve burada edindiğimiz intibaları İran ile paylaşmayı düşünüyoruz. Bu çabalarımız artarak sürecek. Biz bölgemizde ne askeri çatışma istiyoruz, ne de yeni yaptırımlarla bölgemizin ekonomik dinamizmi yavaşlasın istiyoruz. Aksine, bizim istediğimiz, Orta Doğu bölgesinin bugün ihtiyaç hissettiği artan güvenlik ortamı ve gittikçe iç içe geçen ekonomik ilişkilerdir. Birbirinden kopan, izole edilen ekonomik alanlar değil, birbirleriyle bütünleşen, bütünleştikçe de barışa katkı yapan bir Orta Doğu düşünüyoruz.

Her zaman söylediğimiz gibi, gerek bölgemiz, gerek dünyada nükleer silahlara karşıyız. Kim hangi gerekçeyle olursa olsun nükleer silah elde etme çabası içine girerse, biz ona karşı, bu çabalara karşı tutumumuzu net olarak ortaya koyduk, koyacağız. Ancak tüm bu sorunların çözümünün de diplomatik çabalarla olacağı kanaatindeyiz.''

"Sladziç'in mektubunu ABD ile paylaştım"

Bakan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşmenin önemli pozitif sonuçlarından bir diğerinin de Bosna Hersek konusu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Ben burada olduğum dönem içinde, Bosna'da önemli bazı gelişmeler yaşandı. Bu vesileyle bu gelişmeleri takip amacıyla Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladziç ile bir görüşme gerçekleştirmiştim. Ayrıca, Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ile iki-üç görüşme yaptık. Sürdürdüğümüz Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan sürecinin yanında, özellikle Bosna'ya NATO üyelik eylem planı verilmesi konusunu, ABD'li yetkililerle ve Clinton ile ele aldık. Bu konuda olumlu gelişmeler var. Bugün Sladziç'in bana ilettiği bir mektubu, ben ABD'li muhataplarımızla paylaştım. Bizim için Bosna Hersek'in NATO üyelik eylem planı sürecinin başlaması, Balkanlara istikrar getirecek önemli bir gelişmedir. Dolayısıyla bu gelişmeyi de yakından takip ettik ve ABD ile bu konuda yakın bir işbirliği içindeyiz.''

Clinton ile önemle üzerinde durdukları konulardan birini de Irak'ın oluşturduğunu bildiren Davutoğlu, ''Irak'ta seçim sonrasında sağlıklı, istikrarlı bir hükümetin kurulması yönündeki görüşlerimizi paylaştık'' dedi.

Davutoğlu, Washington temasları kapsamında, ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke ile Afganistan'daki son gelişmeleri de ele alan kapsamlı bir görüşme yaptıklarını, Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell ile de kapsamlı görüşmelerinde Orta Doğu barış süreci, İsrail-Suriye dolaylı görüşmeleri başta olmak üzere birçok konuyu ele aldıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Nükleer Güvenlik Zirvesi için geldik ama bölge ve dünyadaki tüm konulara ilgimizi sürdürdük. Irak'tan Afganistan'a, Kafkasya'dan Balkanlara, İran'dan Brezilya'ya kadar birçok konuyu, Washington'da birkaç gün içinde gözden geçirme imkanı oldu'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir