Davutoğlu Myanmar'a gidiyor

Rohingya Müslümanlarının durumunu yerinde inceleyecek İslam İşbirliği Teşkilatı heyetinde Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Davutoğlu temsil edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Myanmar'daki Müslüman azınlığı hedef alan şiddet olaylarını ele almak üzere Türkiye'nin öncülüğünde kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Rohingya Temas Grubu'ndan bir heyet, Myanmar'ı ziyaret ederek Rohingya Müslümanlarının durumunu yerinde inceleyecek.

İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yanı sıra gruba üye Türkiye, Malezya, Endonezya, Cibuti, Suudi Arabistan ve Bangladeş'ten katılımcıların yer alacağı heyette, Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil edecek. Ziyarete, grubun dönem başkanlığını yürüten Cibuti’den de bakan düzeyinde katılım olması bekleniyor.

Türkiye, Myanmar'daki Müslüman azınlığın içinde bulunduğu olumsuz koşullara uluslararası toplumun dikkatini çekmek için en fazla çabayı gösteren ülkelerin başında geliyor.

Türkiye'nin öncülüğünde gerçekleşecek

Davutoğlu’nun, Rohingya Müslümanları konusunda İİT bünyesinde bakanlar düzeyinde bir temas grubu kurulması önerisi teşkilat üyeleri arasında kabul görmüştü.

İİT Rohingya Temas Grubu üyelerinden oluşan bir heyetin Myanmar’ı ziyaret etmesi de yine Türkiye tarafından ortaya atılan bir fikirdi. Myanmar tarafına iletilen resmi talebin kabul edilmesinin ardından, 14-16 Kasım tarihlerinde mutabık kalındı.

Heyet, üst düzey temaslarda bulunacak

Ziyaret kapsamında, temas grubu heyetinin başkent Naypidav’da üst düzey temaslarda bulunması öngörülüyor. Heyetin, Myanmar Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelmesi bekleniyor.

Heyet üyelerinin Sitve kentine geçerek, Arakan'da Rohingya Müslümanlarının yaşadığı kampları ziyaret etme ihtimali de bulunuyor.

İİT kaynaklarından edinilen bilgiye göre, üst düzeyli temas grubunun Myanmar’a yapacağı ziyaretin amacı, İİT’nin Myanmar meselesini ne denli ciddiye aldığını göstermenin yanı sıra, sadece Arakan’daki değil, Myanmar’ın genelinde yaşayan Müslümanların sorunlarına köklü çözüm bulunmasını amaçlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir