Davutoğlu: Orta Doğu için yeni bir vizyona ihtiyaç var

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Orta Doğu'da barış ve istikrarın sağlanması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MÜNİH - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Orta Doğu için yeni bir vizyona ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bakan Davutoğlu, 46. Münih Güvenlik Konferansı'nda düzenlenen "Orta Doğu'da Güvenlik ve İstikrar" konulu panelde yaptığı konuşmada, Orta Doğu'da barış ve istikrarın sağlanması gerektiğini belirterek, "Orta Doğu için yeni bir vizyona ihtiyacımız var" dedi.

Orta Doğu'nun imajının değiştirilmesi gerektiğini, bölgenin tarihi ve kültürel geçmişinden dolayı günümüzdeki kötü imajı hak etmediğini ifade eden Davutoğlu, bölgede karşılıklı saygının sağlanması, bölgenin, devletler topluluğu için bir yük olmaktan çıkartılarak, kazanç haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, Orta Doğu'da reaktif bir politikaya ihtiyaç olduğunu, krizlerin unutulma aşamasına gelmesine izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "Bir Filistinli çocuğun, bir İsrailli çocuk kadar değeri var" şeklinde konuştu.

Bölgede öncelikle sınırların tanınması, bunun için de sınırların nerede olduğunun bilinmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, Orta Doğu'da bir Filistin devletinin kurulmasından yana olduklarını ve İsrail devletinin de güvenli sınırlar çerçevesinde güvenlik içinde var olması gerektiğini vurguladı.

Gazze Şeridi'ndeki saldırıyı da bu bağlamda eleştirdiklerini kaydeden Davutoğlu, bölgede, ne İsrail, ne de İran olsun hiç bir ülkenin nükleer silahlara sahip olmasını istemediklerini, dünyada nükleer silahların azaltılması, hatta tümüyle kaldırılması için çaba harcadıklarını söyledi.

Türkiye'nin, Orta Doğu'daki vizyonu gerçekleştirmek için 4 prensip üzerinde ağırlıklı olarak durulması gerektiğine inandığını dile getiren Davutoğlu, ilk prensibin bölgede her insan için güvenlik sağlanması olduğunu kaydetti.

İkinci prensip olarak siyasi diyaloğun artırılmasından yana olduklarını belirten Davutoğlu, 3. prensip olarak bölgede ekonomik bağımsızlığın sağlanmasını gerekli gördüklerini bildirdi.

4. prensip olarak da farklı kültürlerin yan yana yaşamalarının sağlanmasını istediklerini kaydeden Davutoğlu, Orta Doğu'daki şehirlerde çok kültürlülüğe ihtiyaç olduğunu anlattı.

Davutoğlu, İsrail devleti kurulmadan önce bölgede bulunmuş olan Filistinlilerin haklarının kısıtlanmaması gerektiğini de belirterek, "Gazze'deki gibi bir olayı kabul edemeyiz" dedi.

Dünyada nükleer silahlara da ihtiyaç olmadığını, bu tür silahların korunma değil, bir tehdit unsuru olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bizim bu silahlara ihtiyacımız yok. Biz NATO'nun koruması altındayız. Ancak ekonomimiz için nükleer enerjiye ihtiyacımız var" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir