Davutoğlu: Ortak hedef için çalışıyoruz
Başbakan Davutoğlu, "Ortak hedef için çalışıyoruz. Ümit ederim ki inşallah bu temel hedefleri barındıran bir çerçevede, ortak bir zeminde buluşmamız mümkün olur" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa'nın göçmen ve mülteci krizine çözüm bulmak üzere yapılan AB-Türkiye zirvesinde ortak bir zemin bulunacağını umduğunu söyleyerek, tarafların anlaşabileceğine dair umutları artırırken, Fransa ve Almanya müzakerelerin zorlu geçeceğinin sinyalini verdi.
AB ülkeleri liderleri zirvenin dünkü oturumunda kendi aralarında ortak bir zemin oluşturmaya çalıştı. Zirvenin bugünkü oturumunda ise anlaşma sağlanması amacıyla Başbakan Davutoğlu AB ülkeleri devlet başkanları arasında müzakereler yapılacak.
Davutoğlu bugün erken saatlerde AB dönem başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte ve üst düzey AB yetkilileriyle bir araya geldi.
Toplantıdan önce gazetecilere kısa bir açıklamada bulunan Davutoğlu, "AB ve Türkiye'nin amaçları aynı, Suriyeli mültecilere yardım etmek... Türkiye ile AB ilişkilerinin derinleşmesini ve sağlam zemine oturmasını sağlamayı istiyoruz. Ümit ederim AB ile ortak bir zemin bulabiliriz" dedi.
Ancak Davutoğlu açıklamasında Avrupa'nın göçmen ve mülteci sorununa çözüm bulunurken, karşı karşıya kalınacak zorlu konular olduğunun da ipucunu verdi.
Avrupa'nın göçmen sorununa uluslararası hukuka uygun bir çözüm bulunması gerekirken, Türkiye çözümde oynayacağı rol karşılığında AB üyelik sürecinin hızlandırılmasını istiyor. Ancak AB'nin süreci ne kadar hızlandırmayı göze alacağı bilinmiyor.
Davutoğlu ile birlikte göçmen planının ana hatlarını hazırlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel müzakerelerin kolay olmayacağını ifade ederken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da benzer derecede temkinli bir çizgi izledi.
Merkel dünkü müzakerelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mutlu son garantisi veremiyorum" dedi.
Üst düzey bir Türk yetkili, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin anlaşmayı veto tehdidine rağmen Başbakan Davutoğlu'nun durma noktasına gelen tam üyelik müzakerelerinin hızlandırılmasına çalışacağını söyledi.
AB ülkeleri arasında dün yapılan görüşmelerde göçmen anlaşmasının uluslararası hukuka uygun hale getirilmesinin veya uygulanmasının mümkün olup olmadığı hakkında şüpheler ortaya kondu.
AB liderleri dün akşamki çalışma yemeğinde Türkiye'nin topraklarını kullanarak Yunan adalarına ulaşan tüm göçmenlerin Ankara tarafından geri almasını sağlayacak bir anlaşma yapılması için AB müzakerecilerine yetki verdi.
Avrupa Birliği Yunan adalarına geçen tüm göçmenleri geri alması karşılığında Suriyelileri barındırması için Türkiye'ye yaptığı maddi yardım artıracak, AB üyelik sürecini hızlandıracak ve Türk vatandaşlarına Avrupa'ya vizesiz seyahat imkanı tanıyan bir program başlatacak.
Merkel, tartışmaların büyük ölçüde insan hakları örgütlerini ayağa kaldıran, Türkiye'ye geri gönderilen göçmenlerin sığınma haklarının korunması konusuna odaklandığını ifade etti.
Birçok Avrupalı lider, kendi göçmen sorunlarını Türkiye'ye devrederek kendi ülkelerindeki göçmen karşıtı milliyetçilerin taleplerini karşıladıkları şeklinde eleştirilere hedef oluyorlar.