Davutoğlu: Yeni restorasyon dönemi başlayacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran’da Türkiye’de yeni döneme hükmedecek yeni bir restorasyon döneminin başlayacağını ifade etti. Davutoğlu, “Düyun-u Umumiye neyi temsil ediyorsa, MÜSİAD onun zıddını temsil ediyor” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - DÜNYA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran’da Türkiye’deki demokrasinin daha da güçleneceğini ifade ederek, “Siyasi istikrarın çok daha sağlam bir temelde inşa edildiğini ve Türkiye’de önümüzdeki döneme hükmedecek yeni bir restorasyon döneminin başlamış olduğunu hepimiz göreceğiz” dedi. 

Cevahir Kongre Merkezi’ndeki Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) 25. kuruluş yıl dönümü programına katılan Davutoğlu, MÜSİAD’ın 25 yılını değerlendirirken, üç konu üzerinde bir gelecek perspektifi çizmek istediğini vurgulayarak, “Birisi, uzun dönemli medeniyet bölümü. İkincisi, orta vadeli toplumsal dönüşümü şekillendiren siyasi ayak. Üçüncüsü de bunlarla birlikte gelişen bir profesyonel iş adamları topluluğu olarak her an karşı karşıya kalınan ekonomik dönüşüm” dedi. 

Bir ülkenin gerçek anlamda bağımsız olabilmesi için iktisaden bağımsız olması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, 1990-2002 döneminde dünya ekonomisinin geliştiği, genişlediği, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin milli gelirlerini birkaç misli artırdığını, Türkiye’de ise MÜSİAD’ın birtakım baskılara direndiği o günleri tekrar hatırlamak gerektiğini söyledi. 1990’da 200 milyar dolar civarındaki milli gelirin 30 milyar artışla 2002'de 230 milyar dolara çıktığını dile getiren Davutoğlu, "Son 12 yılda bu rakamı 830 milyar dolarlara taşımışsak, bunda siyasi kadroların, başta Cumhurbaşkanımızın dirayetli yönetimi olması yanında MÜSİAD gibi her türlü meydan okumaya, hesaplaşmaya, zorluğa göğüs germeye hazır bir iş adamları kitlesinin mevcudiyeti etkili olmuştur. En onur duyduğum çalışmalardan biri, MÜSİAD’ın oluşum sürecinde istişare kurullarında yer almış ve bu anlamda ilim adamı olarak katkıda bulunmuş olmamdır. Türkiye’nin son 10-12 yılı başarılarla doludur. Bu başarıların taçlanabilmesi için mutlaka güven ve istikrarın sağlanması, iş dünyası ile siyaset ve ilim dünyası arasındaki bağların güçlenmesi şart” dedi. 

Hem üretim hem de refah sürüyor 

Başbakan Davutoğlu, küresel ekonomik daralmaya rağmen Türkiye’nin ekonomik kalkınmasını sürdürdüğünü, dün açıklanan sanayi üretimi rakamlarındaki yüzde 4.7 ölçeğindeki büyümenin önemli bir işaret olduğunu, nisan ayındaki 532 milyon dolarlık borsa girişinin de dışarıdan Türkiye’ye gelen finansal akım bakımından da son derece önemli gösterge olduğunu söyledi. Davutoğlu, şunları kaydetti: “Tüm karamsar senaryolara karşı çok parlak bir geleceğin hepimizi beklediği inancını pekiştirmemiz gerektiği mesajını iletmek istiyorum. MÜSİAD’ın 25. yılı bu anlamda hepimizin hem geçmiş dönemin hafızasını canlandırmak ve o hafıza üzerinden nelerden kaçınmak gerektiği hususunda ortak bir akıl geliştirmek bakımından önemli, hem de önümüzdeki 25 yılı planlamak açısından. 7 Haziran günü, seçimlerle birlikte Türkiye’de demokrasinin çok daha güçlendiğini, siyasi istikrarın çok daha sağlam bir temelde inşa edildiğini ve Türkiye’de önümüzdeki döneme hükmedecek yeni bir restorasyon döneminin başlamış olduğunu göreceğiz. Siyasetimizi, yeni bir sivil anayasa ile yeniden inşa edeceğiz. Ekonomimizi MÜSİAD başta olmak üzere bütün iş adamlarımızla birlikte dünya ile rekabet eder hale getirmek üzere yeniden inşa edeceğiz. Ahlak üzerine inşa edeceğiz.”

Türkiye, 2023 hedeflerini bilgi ekonomisi ile yakalayacak

Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye, 2023 hedeflerini bilgi ekonomisi ile yakalayacak. Türk toplumu bilgi toplumu olacak, Türk ekonomisi de bilgi ekonomisi olacak” dedi. Başarı hikayesi kapsamında katma değerli üretim ve bilgi ekonomisinin önemine işaret eden Işık, “Türkiye, 2023 hedefl erini bilgi ekonomisi ile yakalayacak, Türk toplum bilgi toplumu, Türk ekonomisi de bilgi ekonomisi olacak” diye konuştu. Teknogirişim Sermaye Destek Programı kapsamında verilen miktarın, 40 bin lirası sermaye desteği olmak üzere toplamda 100 bin liradan 150 bin liraya yükseltildiğini de belirten Işık, “Program içeriğine eğitim, ön kuluçka, danışmanlık ve benzer hizmetler eklendi. Daha önce en fazla 12 ay olan 2. aşama destek süresi 18 aya çıkartıldı. Girişimcilerimizi toplamda yüzde 50 artan bu destekten, en yüksek oranda istifade etmeye çağırıyorum” dedi.

MÜSİAD Anadolu’ya yeni bir zihniyet inşa etti

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak da MÜSİAD’ın kendi yağıyla kavrulan Anadolu’ya yeni bir zihniyet inşa ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de ekonominin ve ticaretin gelişmesinde etkin rol oynadık. Kurulduğumuz günden beri hür düşünceyi savunduk. Ülkemizin ekonomi politikalarının dünya ekonomisiyle bütünleşmiş bir şekilde oluşturulmasına katkı sağladık. İlklerin uygulayıcısı olduk. Sosyal hayattan ekonomiye, ticaretten uluslararası politikaya kadar geniş bir yelpazede milletimize hizmet ediyoruz.” Etkinlikte MÜSİAD’ın yeni logosunun tanıtımı da yapıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir