”Değişiklik paketindeki bazı maddeler ayrı teklif edilsin”

CHP Genel Saymanı Özyürek, Değişiklik paketinde yer alan bazı maddeleri ayrı teklif etsinler, 367 oyla geçirelim" açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İZMİR - CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin, "Değişiklik paketinde yer alan bazı maddeleri ayrı teklif etsinler, 367 oyla geçirelim" dedi.
Özyürek, CHP İzmir İl Teşkilatı'nda düzenlediği basın toplantısında, milletin hayatına yön veren anayasaların, mutabakat ile hazırlanması gerektiğini, 1982 Anayasası'nın bazı maddelerinin değişmesi noktasında genel mutabakat sağlanmasına karşın, hangi maddelerin değişeceğine ilişkin CHP ile AK Parti arasında görüş ayrılıkları bulunduğunu anlattı.
CHP olarak, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, memurlara toplu sözleşmeli grev hakkı tanınması, kadınlara pozitif ayrımcılık ile Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasını savunduklarını hatırlatan Özyürek, şöyle konuştu:
"Anayasa değişiklik paketinde AK Partinin siyasi ihtiyaçlarına cevap veren maddelerin değiştirilmesi isteniyor. Yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmak isteniyor. Yargı bağımsızlığı, hukuk devleti olmanın şartıdır. Hukuk devleti olmayan bir ülkede demokrasiden bahsedilemez. Ayrıca HSYK üyelerinin TBMM tarafından seçilmesi ve cumhurbaşkanınca üye atanmasına ilişkin söylemler var. HSYK ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin meclis tarafından seçilmesi, yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran bir düzenleme olur. Hakkında suç dosyası bulunan yüzlerce milletvekili görev yapıyor ve dokunulmazlık nedeniyle yargılanamıyor. AK Parti'nin planı, 'Şimdiden, beni yargılayacak hakimleri seçeyim, onlar beni yargılasın' mantığıdır. Paket ile siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması ve kararın Meclis tarafından alınması isteniyor. Bununla ancak muhalefet partilerinin kapatılmasına ilişkin karar alınabilir."
Özyürek, hükümetin referanduma gitmesi muhtemel anayasa değişikliklerini, halka kabul ettirmek için, herkesin kabul edebileceği bazı düzenlemelere de yer verdiğini ve "aldatmaca içerisine girdiğini" ileri sürerek, halkın bu noktada çok dikkatli olması ve paketin içeriğini iyi takip etmesi gerektiğini söyledi.
Özyürek, "Değişiklik paketinde yer alan bazı maddeleri ayrı teklif etsinler, 367 oyla geçirelim. Halkı yanıltarak Anayasa gibi milletin geleceğini düzenleyen bir yasa çıkarılamaz. Millete gideceğiz ve 'Referanduma hayır deyin' diyeceğiz" diye konuştu.
Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tartışmalara değinen Özyürek, değişikle seçim propagandalarının maddi anlamda güçleştirildiğini, mülki idare amirlerine geniş yetkiler sağlanmak istendiğini bildirdi.
Özyürek, gerçek anlamda seçim güvenliği sağlanmasının yolunun, oyların, Yüksek Seçim Kurulunda bilgisayar ortamında birleştirilmesi işleminin şeffaf hale getirilmesinden geçtiğini savundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın BBC Türkçe bölümüne verdiği mülakattaki sözlerinin çeşitli köşe yazarlarınca eleştirildiğini hatırlatan Özyürek, "Başbakan, Türkiye'de bulunan 170 bin Ermeni'nin 100 bininin Türk vatandaşı olmadığını belirterek, gerekirse bu yüz bin insanı memleketlerine göndereceğini söyledi. İhtilafların çözümünde belli kökenden insanların koz olarak kullanılması, ırkçılıktır, ayrımcılıktır. Başbakan, bu insanlardan özür dilemelidir" dedi.
"Genel Başkanlık tartışması yok"
Özyürek, Türkiye genelinde düzenlenen CHP il kongrelerinin Nisanın ilk haftasında tamamlanmasının öngörüldüğünü, parti kurultayının 22-23 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirileceğini söyledi.
CHP'de her kurultayın yenilenme vesilesi olduğunu ifade eden Özyürek, şunları kaydetti:
"Bu kurultayda, istikrarla yenilenme ve değişimin birlikte yapılacağına tanık olacağız. İstikrarımızı koruyarak yenileneceğiz. CHP'de genel başkanlık tartışması yoktur. Genel Başkanımız liderliğinde yeni bir yönetim oluşturulacaktır. Yeni bir yapılanmaya gidiyoruz. MYK sisteminden, genel başkan yardımcılığı sistemine geçeceğiz. Genel başkan yardımcılarının etrafında kabineler oluşturulacak. Yapılanma ile iktidar yürüyüşüne başlayacağız."
Bu konularda ilginizi çekebilir