”Değişiklik teklifi sadece 7 milletvekili tarafından verildi”

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Okay, Anayasa değişiklik teklifinin Anayasa Komisyonunda görüşülemeyeceğini ileri sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Anayasa değişiklik teklifinin "sadece 7 milletvekili tarafından verildiğini" savunarak, bu haliyle Anayasa Komisyonunda görüşülemeyeceğini ileri sürdü.

Okay, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, bugün TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, dünkü açıklamalarıyla ilgili kendisini "teyit eden ve tevil yoluyla ikrar eden" bir açıklamada bulunduğunu savundu.

"Elde iki tane imzalı metin var ama farklılık sadece ikinci sayfada" diyen Okay, "iki metinde de ikinci sayfaların Haluk İpek ismiyle başladığını ve Cevdet Yılmaz ile bittiğini" söyledi. Okay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak, Sadık Badak dışında listede üç tane AKP'li milletvekilinin ismi varken diğer metinde yok. Bu listede sadece Sadık Badak ismi var. Sayın Şahin'in imzasını içeren sayfadan ötesinde tüm sayfalardaki isimler karşılığındaki imzalar aynı. Hep aynı fotokopiden alındığı için... Ancak ikinci sayfaların imzasına baktığınızda imzalar arasında çok ciddi farklılık var. Hatta birbirine benzemeyen imzalar da var. Sayın Şahin'in de imzası olan hazır depo imzalar Meclis Başkanlığına sunulduktan sonra muhtemelen imzalar incelenirken sayın Şahin'in imzasının burada olmaması gerektiği düşünülerek yeni bir ikinci sayfa oluşturulmuştur.

"Yanlış kapıdan girersen yanlış yere gidersin"

Bugün, kendi içlerinde de bunu değerlendirdikten sonra açıklamalar mahcup. 'İmza tarafına bakmayın, içeriğiyle ilgili tartışma var mı, yok mu ona bakın. Grubumuzda yeter derecede milletvekili zaten var, ne olacak imza tamamlanır...' Şunu herkesin iyi bilmesi lazım; usul, esasın kapısıdır. Yanlış kapıdan girersen yanlış yere gidersin.

Bunun hiç eğilip bükülecek yeri yoktur. Anayasa değişiklik teklifi sadece ve sadece 7 milletvekili tarafından verilmiştir. Bu haliyle Anayasa Komisyonunda görüşülemez."

"Aynı tarihte mi farklı zaman diliminde mi atıldığını anlamak için imzaların yaş durumuna da bakılmasını" isteyen Okay, "Partinin depo imzalarını Anayasa değişikliğinde kullanamazlar. Depo imzaların kullanıldığı da yapılan kimi açıklamalardan ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

Çarşambaya kadar zaman olduğunu, bu konuların çarşamba günü Anayasa Komisyonunda da tartışılacağını dile getiren Okay, "Bu tartışma burada da kalmayacak. Olası Anayasa Mahkemesine yapılacak başvuruda da önemle ve ehemmiyetle dile getirilecektir" dedi.

"TBMM'nin saygınlığı adına bu hatadan dönmeleri gerekir" diyen Okay, "İmza sahteciliği tartışması var ve bu tartışma Anayasa Mahkemesine kadar götürülecek. Hatadan dönmek erdemdir ama iki yanlış bir doğru etmez" görüşünü aktardı.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun suç duyurusunda bulunulacağını açıkladığını anımsatan Okay, "Bununla bağlantılı olarak imzaların yaş durumu incelenecektir" dedi.

Bir gazetecinin, "10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 'referandumdan geçmeden Anayasa Mahkemesine gidilemez' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Cumhurbaşkanı tarafından imza edilip Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra 10 gün içerisinde Anayasa Mahkemesine müracaat edilebilir. Geçmişte de gidildiğine dair örnekler vardır" karşılığını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir