Değişiklik teklifinde 3, 4 ve 5. maddedeler kabul edildi

Meclis Genel Kurulu bugün saat 11.00'de teklifin 6, 7 ve 8. maddelerini görüşecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis Genel Kurulunda görüşülen Anayasa değişikliği teklifinin 3, 4 ve 5. maddeleri kabul edildi.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Değişiklik teklifinin 3. maddesine 337 kabul, 71 ret oyu kullanıldı.

Madde, Anayasanın ''Seyahat Hürriyeti'' başlıklı 23. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Buna göre, ''vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilecek.''

Değişiklik teklifinin 4. maddesi

Anayasa değişikliği teklifinin 4. maddesine 336 kabul, 69 ret oyu verildi.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada; 336 kabul, 69 ret oyu kullanılırken, 2 milletvekili çekimser kaldı, 1 oy da geçersiz sayıldı.

Madde, Anayasanın ''Ailenin Korunması'' başlıklı 41. maddesinde değişiklik yapıyor. Başlığı, ''Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları'' şeklinde değiştirilen maddeye, çocukların korunması konusunda hüküm ekleniyor. Maddeye eklenen hüküm şöyle:

''Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça ana ve babası ile kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara karşı, çocukları koruyucu tedbirleri alır.''

Değişiklik teklifinin 5. maddesi

Anayasa değişikliği teklifinin 5. maddesine 333 kabul, 70 ret oyu verildi.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 405 milletvekili katıldı. Oylamada; 333 kabul, 70 ret oyu kullanılırken, 1 milletvekili çekimser kaldı, 1 oy da geçersiz sayıldı.

Maddeyle, Anayasanın, ''Sendika Kurma Hakkı'' başlıklı 51. maddesinde değişiklik yapılıyor. Böylece, bir kişinin aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olmasının yolu açılıyor.

Teklifin 5. maddesinin gizli oylamasının tamamlanmasıyla Genel Kurul, dün saat 15.00'te başladığı mesaisini 13 saatte tamamladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, görüşmeleri kısa bir süre izlerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oylamalar bitinceye kadar Meclisten ayrılmadı. Görüşmeler sırasında makam odasında bulunan Erdoğan, oylamalara katıldı. Erdoğan, teklifin 5. maddesinin gizli oylama sonucunu Genel Kurulda Bakanlar Kurulu ve AK Parti sıralarında oturarak ve milletvekilleriyle sohbet ederek bekledi. Bazı AK Parti milletvekilleri, Erdoğan ile fotoğraf çektirdi.

Bugün teklifin 6, 7 ve 8. maddelerini görüşecek

CHP VE BDP milletvekilleri, teklif üzerinde görüşlerini ifade ederken, oylamaya katılmadı. MHP ve CHP, sık sık yoklama isterken, görüşmelerin devam etmesi yönünde önerge verdi. Genel Kuruldaki görüşmeler sık sık tartışmaya neden oldu. 3 maddenin görüşme ve gizli oylamaları, yaklaşık 9 saatte tamamlandı.

Genel Kurulda Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri devam ederken bazı milletvekilleri kulise çıkarak, Inter ile Barcelona arasında oynanan Avrupa Şampiyonlar Ligi Yarı Final maçını izledi.   

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, birleşimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı. Genel Kurul, bugün teklifin 6, 7 ve 8. maddelerini görüşecek.

Tuncel'in konuşması tartışma yarattı

Anayasa değişikliği teklifi üzerinde konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in sözleri, tartışma yarattı.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin 4. maddesinde verilen değişiklik önergesi üzerinde söz alan Tuncel'in, ''Bu ülkede çocuklar, bebekler öldürülüyorsa ciddi sorun var demektir. Molotof kokteyl attı diye bir çocuğu cezalandırırsanız...'' demesine, AK Parti'li bazı milletvekilleri tepki gösterdi. Tuncel'in ''Bu ülkede bir savaş var'' demesine ise birleşimi yöneten Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin müdahale etti.

Şahin, güvenlik güçlerinin ülkenin can güvenliğini sağladığını belirterek, ''Şu çatı altında görev yapan hiç kimse, terör örgütünü, sanki Türk Silahlı Kuvvetleri ile çarpışan bir başka ülkenin silahlı gücü gibi takdim edemez'' diyerek, Tuncel'den sözlerini düzeltmesini istedi. 

Meclis başkanı şahin ile CHP Sinop Milletvekili Altay tartıştı

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile CHP Sinop Milletvekili Engin Altay tartıştı. Şahin, Altay'ın birkaç kez, "Sizin hukukçuluğunuza yazıklar olsun" demesi üzerine, Engin Altay'dan özür dilemesini, yoksa İçtüzüğün disiplin hükümlerini uygulayacağını söyledi.

"AK Parti'nin, değişmez bir hedefi var"

CHP'nin önergesi üzerinde konuşan Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, 2002'de iktidara gelen AK Parti'nin, olmazsa olmaz, değişmez bir hedefi olduğunu ifade ederek, "Bu hedef, laik demokratik cumhuriyeti kaldırmak ve onun yerine yeni bir siyasal rejim ikame etmekti" dedi.

Özdemir, AK Parti'nin bu hedefe ulaşabilmek için her yolu mubah gördüğünü ve geri adım atmadığını iddia ederek, "Burada yapılan, daha sivil bir Anayasa yapmak değil, AKP'nin 8 yıllık iktidarı boyunca yarattığı yeni siyasal rejimin adını koymaktır. Anayasa Mahkemesi kararıyla, laikliğe karşı hareketin odağı haline gelmiş olan AKP, bu hareketten, suçtan vazgeçmek yerine, bugün getirdiği teklifle, laikliğe karşı hareketlerin odağı olmayı suç olmaktan çıkarmaya çalışıyor" diye konuştu.

Özdemir'in sözlerine tepki

AK Parti'li milletvekilleri, Özdemir'in sözlerine tepki gösterdi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, "AK Parti iktidarı, demokratik cumhuriyetin olmazsa olmaz niteliklerine sahip çıktıkça; rahatsız olan, başı ve karnı ağrıyan bir zümre var. Bu çatı altında bu zümreyi kınıyoruz" dedi.

Demokrasinin ve laikliğin marjinal bir zümreye mal edilmesinin onları güçlendirmeyeceğini ifade eden Kılıç, "Cumhuriyetin temel niteliklerini marjinal bir kitleye mal etmek, bu cumhuriyetin temel niteliklerine kuvvet kazandırmaz. Laik cumhuriyeti babanızın evinden getirmediniz ve bu kimsenin tapulu malı değil. Bu ülkenin insanları, laik, demokratik cumhuriyetin temel niteliklerine inanmış durumdadır" diye konuştu.

Sataşma olduğu gerekçesiyle kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da TBMM Başkanı Şahin'i, Özdemir'in Anayasa Mahkemesi kararını gündeme getirmesinden dolayı sataşma olduğu gerekçesiyle Kılıç'a söz vermesini eleştirdi.

Kılıçdaroğlu'nun, hangi gerekçeyle Kılıç'a söz verdiğini sorması üzerine, Şahin, CHP'li Özdemir'in, "AK Parti'nin laik rejimi yıkmak için gelmiş bir parti olduğunu" söylemesi nedeniyle söz verdiğini kaydetti.

"Elinizi kolunuzu sallamanız uygun değil"

Bu sırada, bazı CHP'li ve AK Parti'li milletvekilleri karşılıklı olarak birbirlerine sataştı.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay'ın ayağa kalkarak ısrarla söz istemesi üzerine, Başkan Şahin, Altay'a, "Böyle celalli şekilde, elinizi kolunuzu sallayarak, Başkanlık Divanına bu şekilde davranışınız uygun değil. Bir eğitimci olarak, öğrencilerimize örnek olması gereken size, bu davranışı hiç yakıştıramadım" diyerek, Altay'dan yerine oturmasını istedi. AK Parti'li milletvekilleri, Şahin'in bu sözlerini alkışla karşıladı.

CHP'li Altay da "Sizin hukukçuluğunuza yazıklar olsun" diye bağırarak, Başkan Şahin'e karşılık verdi. Şahin'in, "Hakaret ediyorsunuz" sözlerine karşılık Altay, "Bana söz vermek zorundasınız" dedi.

TBMM Başkanı Şahin de "Söz verip vermemek takdiri bana ait" diye konuştu.

Mehmet Ali Şahin, Altay'ın ısrarla söz istemesi ve "Sizin hukukçuluğunuza yazıklar olsun" sözünü tekrarlaması üzerine, Engin Altay'dan özür dilemesini, yoksa İçtüzüğün disiplin hükümlerini uygulayacağını söyledi. Şahin, CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu'ndan da milletvekillerine sahip çıkmasını istedi.

CHP'li Altay, daha sonra araya giren CHP'li milletvekillerince yatıştırıldı ve arka sıralara götürüldü.

Bu konularda ilginizi çekebilir