Demirkent'i saygı ve özlemle andık

DÜNYA'nın kurucusu, Türk basınının duayeni, Anadolu iş dünyasının sesi Nezih Demirkent, ölümünün 12. yılında Aşiyan Mezarlığı'ndaki kabri başında ailesi, DÜNYA Gazetesi çalışanları, dostları ve gazeteci arkadaşları tarafından saygı ve özlemle anıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gazeteniz DÜNYA'nın kurucusu ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin eski başkanlarından Nezih Demirkent, vefatının 12. yılında Aşiyan Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. Anma törenine, DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent, DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç'in yanı sıra DÜNYA çalışanları, gazeteci arkadaşları ve dostları katıldı.

'Unutmadık'

Anma töreninde yaptığı konuşmada, gazetecilerin aradan geçen 12 yılda ustaları Nezih Demirkent'i unutmadıklarını belirten DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, "Giderek artan biçimde, onun mesleğe ve meslek onuruna sahip çıkışını özlemle anıyoruz. Basın olarak her sıkıntılı günümüzde, 'Keşke Nezih Demirkent burada olsaydı' diyoruz. Bugün onun duayenliğine duyulan saygının, gazetecileri birleştiren ve yön gösteren bir sembol olarak kabul edilmesinin dünden daha güçlü olduğuna inanıyorum" dedi.

Demirkent'in bir vizyoner ve yenilikçi olduğuna dikkat çeken Güldağ, "Türkiye'de ekonomi basınının kurumsal inşasının altındaki imza 'O'nundur. Gazetesi DÜNYA ile 51 yıllık meslek yaşamının en verimli 20 yılında bugün herkesin saygısını kazanan bir eser bıraktı" diye konuştu.

Demirkent'in, dijital medyanın sözünün bile edilmediği bir dönemde, internet gazeteciliği başta olmak üzere öncülük yaptığını vurgulayan Güldağ, "İşte bugün DÜNYA Ekonomi TV'nin kurulması, benzerlerinden farklı olarak, finans piyasalarından çok, dünyada bile eşine az rastlanır biçimde, reel ekonomiye yönelmesi de yine 'O'nun bize bıraktığı bir mirastır. Çünkü Demirkent de, gazetesi DÜNYA'da, 24 Ocak 1980 Kararları sonrası dönemde moda olan "faize hücum ve finans haberlerinin dışında, reel ekonomi sektörlerine, sanayiye, tarıma hak ettiği önemi vermişti" dedi.

Nezih Demirkent'in mücadeleci ve çalışkan bir insan olduğunu belirten Güldağ sözlerini şöyle tamamladı: "Ustamızdan 5 yıl sonra, yine bir şubat günü, 3 Şubat 2006'da kaybettiğimiz sevgili hocamız Prof. Işın Demirkent, 44 yıllık eşi için, "Tanıdığım ilk günden itibaren Nezih'in çalışkanlığını çok takdir etmişimdir" diyor. Kendisini mesleğine adadığını söylüyor. Her iki büyüğümüz de, yaşamlarında mazeret üretmeden, ne kendilerinin ne başkalarının moralini bozmadan, ailelerine, çevrelerine, öğrencilerine, mesleklerine ve Türkiye'ye büyük hizmet verdiler. Hepimize örnek oldular... Ve bugün de olmaya devam ediyorlar!"

demirkent_2013.jpg

Sertel'den açıklama

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de, DÜNYA Gazetesi'nin kurucusu, duayen gazeteci Nezih Demirkent'in ölümünün 12'nci yılında anma mesajı yayımladı.

Türk basınına yarım asırdan fazla hizmet veren Nezih Demirkent'i saygı ve özlemle andıklarını belirten Sertel, "Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne 10 yıl boyunca başkanlık yapan, uzun yıllar Hürriyet Gazetesi'nin genel yayın müdürlüğü görevini başarıyla yürüten ve DÜNYA Gazetesi'ni kurarak ekonomi gazeteciliğinin öncülüğünü üstlenen Nezih Demirkent, çalışkanlığı, dürüstlüğü, çalışanlarına karşı sevgi dolu tutumu, ileri görüşlülüğü ile Türk basın tarihindeki duayen gazeteciler arasında haklı yerini aldı" dedi.

Demirkent'in DÜNYA Gazetesi'ni 1981 yılında neredeyse sıfırdan başlayarak kurduğunu ifade eden Sertel, "DÜNYA Gazetesi, onun bağımsız, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışı doğrultusunda kısa sürede ekonomi gazeteciliğinde marka oldu, çok sayıda başarılı gazeteciyi Türk basınına kazandırdı. DÜNYA Gazetesi bugün yine onun ilkeleri doğrultusunda yayın hayatını sürdürüyor. 11 Şubat 2001 günü aramızdan ayrılan meslek büyüğümüz Nezih Demirkent'i ölümünün 12'nci yılında saygı ve özlemle anıyor, gazetenin İmtiyaz Sahibi kızı Didem Demirkent'in şahsında kurucusu olduğu DÜNYA Gazetesi ailesine bir kez daha başsağlığı dileklerimi iletiyorum" diye konuştu.

 

Hakan GÜLDAĞ >> Adanmış İki Ömür
 

Feyzan E. TOP >> Ölümsüz Olmak