Demirören dönemi ibra edilmedi
Beşiktaş'taki mali kurulda, Demirören'in başkanlığındaki faaliyetleri, oy çokluğuyla ibra edilmedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Beşiktaş Kulübü'nün Yıllık Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı'nda, eski başkan Yıldırım Demirören'e ait 1 Ocak-27 Şubat 2012 dönemi faaliyetleri, idari ve mali açıdan ayrı ayrı oy çokluğuyla ibra edilmedi.
BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi'nde gerçekleştirilen kulübün Yıllık Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı'nda 1 Ocak 2012-27 Şubat 2012 (Yıldırım Demirören dönemi), 28 Şubat 2012-25 Mart 2012 (Yalçın Karadeniz dönemi) ve 26 Mart 2012-31 Aralık 2012 (Fikret Orman dönemi) idari ve mali açıdan ibra edilmesi yönünde oya sunuldu.
Kongrede öncelikle eski başkan Yıldırım Demirören'in son dönemini kapsayan 1 Ocak 2012-27 Şubat 2012 bölümü idari ve mali açıdan ayrı ayrı oya sunuldu. Toplantıya katılan üyeler, oy çokluğuyla bu dönemi idari ve mali açıdan ibra etmedi.
Beşiktaş Kulübü'nün şu anki yönetim kurulunda yer alan yöneticiler Ahmet Nur Çebi, Mesut Urgancılar, Berk Hacıgüzeller, Tamer Kıran, Metin Albayrak, Ahmet Kavalcı, Berkan Gocay ve Abdullah Sözer'in de bu dönemin ibra edilmemesi yönünde oy kullanması dikkati çekti.
Yalçın Karadeniz ve Fikret Orman dönemi ibra edildi
Üyeler, Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz'in geçici bir süre kaldığı dönemle, Fikret Orman ve yönetiminin görev yaptığı dönemi ise oy çokluğuyla ayrı ayrı ibra etti.
Katılımcılar, 28 Şubat 2012-25 Mart 2012 (Yalçın Karadeniz) ve 26 Mart 2012-31 Aralık 2012 (Fikret Orman) dönemlerinin ise ayrı ayrı idari ve mali yönden ibra etti.
Bu arada, kulüp yönetim kurulunun, 1 Haziran 2004 tarihinden itibaren görev yapanların bazı iş ve işlemleriyle ilgili olarak derneğin haklarını korumak amacıyla gerekli muhataplar hakkında her türlü hukuki işlemler için, hakem veya tahkime gidilmesi yönünde istediği tam yetki, üyeler tarafından oy çokluğuyla verildi.
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, bu sezon sonundan itibaren sporculara geçmişle alakalı borçlarının kalmayacağını söyledi.
Fikret Orman, BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi'nde gerçekleştirilen kulübün Yıllık Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, göreve geldiklerinde futbol takımının oyunculara 60 milyon liranın üzerinde borcunun bulunduğunu hatırlatarak, "Bir iki sezon öncesinden gelen borçlardı. Yeni iktidara gelmiştik. Fink diye eski oyuncumuz vardı, Samsunspor'da oynuyordu. Onun borcu dahil olmak üzere, tüm eski hesapları ödedik. 45 milyon liranın üzerinde eski sporcularımıza borç ödemesi yaptık. 15 milyon lira civarında da ödememiz var, yapılandırdık, ödüyoruz. Bu sezon sonuna kadar da geçmişe ait borç olmayacaktır. Beşiktaş'ın şu an futbolcularına prim, maaş hiçbir borcu yok. Buna basketbol ve voleybol da dahildir, hiçbir oyuncumuza borcumuz yoktur" ifadelerini kullandı.
Bobo, Nihat Kahveci ve Hakan Arıkan gibi eski futbolculara 2 sezon önceki borçlarını ödediklerini kaydeden başkan Orman, şöyle konuştu:
"Nihat Kahveci'nin Beşiktaş Kulübü'nden alacağı 5 milyon liraydı. Faiz, artı avukatlık masrafları olmak üzere bizden 6.9 milyon lira istedi. 6.7 milyon lirasını ödedik, 200 bin lirası kaldı, onu da gelecek hafta ödeyeceğiz. Beşiktaş üzerinden kimse ajitasyon yapmasın, herkes her şeyi gerçekleriyle bilsin. Kimler fedakarlık yaptıysa onu da söylüyoruz. Gerçekler neyse tüm genel kurul bilsin."
"21.4 milyon lira bonservis ücreti ödedik"
"21.4 milyon lira bonservis ücreti ödedik"
Göreve geldiklerinden itibaren, geçmiş döneme ait 21.4 milyon lira bonservis bedeli ödediklerini aktaran Fikret Orman, şöyle devam etti:
"Menajerlere de 3.9 milyon lira ödedik. Tabata'dan kalan parayı biz ödedik. Zapotocny, Mustafa Pektemek, Ersan Adem Gülüm'ün bonservislerini biz ödedik. 'Neden bonservisi yüksek transferler yapılmıyor? deniyor. Öncelikle imzasını attığımız, borçlu olduğumuz hedefleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Öncelikle geçmiş borçları ödeyip itibarımızı kurtarmaya çalıştık. 2004-2005 senesinden amatör şubelere 3.3 milyon lira ödedik. 2.8 milyon lirası kalmıştır, sezon sonuna kadar ödeyeceğiz. Artık bu sezon sonundan itibaren Beşiktaş'ın geçmişle alakalı hiçbir borcu kalmayacaktır."
Davalar
Davalar
Fikret Orman, görevi aldıklarında önlerine birçok davanın da çıktığını anlatarak, hukuki uyuşmazlıklara 25 milyon liranın üzerinde ödeme yaptıklarını, icra dosyaları için de 8 milyon lira verdiklerini kaydetti.
Kendileri için önemli olanın Beşiktaş'ın itibarı olduğunu söyleyen başkan Orman, Beşiktaş'ın bundan sonra yükümlülüklerini yerine getiren ve yerine getirmeyeceği yükümlülüklerin altına imza atmayan bir kulüp olacağını belirtti.
"Kandırmacanın içinde olmadık"
Başkan Orman, borsada sermaye artırımına gideceklerini ifade ederek, "Kandırmacanın içinde olmadık, sermaye artırımına gitmek istedik. Rakiplerimiz gibi olmadı bu artırım. Sermaye artırımı kararı verdik, Mart sonu itibariyle gerçekleşecek. Buradan gelecek kaynaklarla da borçlarımızı kapatacağız. Bunlar transferlere veya yönetimin popülaritesini artıracak şeylere değil, gerçekten yatırımlara harcanacaktır" diye konuştu.
"Fulya'da 20 milyon dolar kayıp"
"Fulya'da 20 milyon dolar kayıp"
Fulya'da planlamanın iyi yapılmaması ve hatalar nedeniyle maddi kayıplar oluştuğunu aktaran başkan Orman, şöyle devam etti:
"20 milyon doların üzerinde kira kaybımız olmuştur. Benzin istasyonunun içindeki yakıt depoları yüzünden, kiracımız olan Acıbadem Hastanesi sorun yaşamıştır. Bütün kaybı Beşiktaş ödemiştir. Acıbadem ilk kirasını geçen Kasım ayında ödemiştir. Bunu çözmek için benzin istasyonunun kirası 10 sene uzatılmış. Ayda 8 bin 500 dolar ödeyen istasyonun, 2014'e kadar sözleşmesi uzatılmıştır. Onlar da benzin firmasıyla anlaşarak 13 milyon dolar almışlardır. Bizim 130 senelik kiramızı bir sözleşme uzatmayla almışlardır. Beşiktaş'ın son 4 senedeki kaybı 20 milyon dolardır. Şimdi işler rayına oturmuştur. Şu anda senelik 12.5 milyon dolar kira getirecektir."
"2014 Ekim ayı gibi stadımızda başlamayı ön görüyoruz"
Amaçlarının bir sezon dışarda oynamak olduğunu kaydeden siyah-beyazlı kulübün başkanı Orman, konuşmasına şöyle devam etti:
"Onun için erken başlayıp, 2013-14 sezonu bittikten sonra, 2014 Ekim ayı gibi stadımızda başlamayı ön görüyoruz. Stadımız 23 metre geriye çekilmiştir. Stadımızın üç tarafı locadan oluşacak. Biz Beşiktaşız. Bizi biz yapan coşkumuz. Sosyete takımı değiliz. Bir tarafımızı eskiden olduğu gibi sadece coşkulu taraftarlara bıraktık. Oraya loca yapmadık. Diğer taraflarda ise localar yaptık. 144 adet loca var. 8 bin 123 metrekare civarında da VIP salonları, catering salonları ve restoranlar olacak. Yeni açık tribününden çatı örtüsü yaklaşık 10 ila 18 metre aşağı inecektir. Yeni açık tribünden 3,5-4 metre daha aşağıda olacaktır. Çatı örtüsü de çelik üzerine değil, çelik halatlar üzerine olan bir yapıdır. Biraz pahalı olacaktır ama Beşiktaş'a yakışan budur. 600 arabalık otopark olacaktır. Tarihi duvar korunmaktadır. İçerisinde çok önemli restorantlar olacak. Müthiş Kartal Yuvası ve inanılmaz bir müze yapacağız. Görüntüsü hem modern olacak, hem de eski dokusunu koruyan bir yapı olacak."