Demirtaş: Davet gelirse değerlendiririz

HDP Eşbaşkanı Demirtaş, anayasa çalışmaları için canlandırılması öngörülen Anayasa Uzlaşma Komisyonu için davet gelirse üye verip vermemeyi kendi içlerinde değerlendireceklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, anayasa çalışmaları için canlandırılması öngörülen Anayasa Uzlaşma Komisyonu için henüz kendilerine bir davet gelmediğini, davet gelirse üye verip vermemeyi kendi içlerinde değerlendireceklerini belirtirken, nasıl bir komisyon olacağına ilişkin bilgilendirilmeleri gerektiğini kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni anayasa konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmeleri sonucunda 2013'te dağılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun canlandırılarak, dört partinin de katılımıyla yeni anayasa için çalışılması uzlaşısı çıkmıştı. Davutoğlu anayasa için HDP ile olan randevusunu ise iptal etmişti.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Davutoğlu ile muhtemelen yarın yapacağı görüşmenin ardından parlamentoda temsil edilen dört partiyi de komisyona katılmaları için davet etmesi bekleniyor.

Demirtaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, kendileriyle bir görüşme yapılmadığını, bir davet de henüz almadıklarını söyleyerek, TBMM Başkanlığı'ndan davet gelmesi durumunda komisyona üye verip vermeyeceklerini kendi içlerinde  değerlendireceklerini belirterek şunları söyledi: "Biz geçmişte de komisyondan kaçan taraf değildik, ama ne diyecekler merak ediyoruz, ciddiler mi görmek istiyoruz. Partiler biraraya geldiler ama bizimle yürütülen bir tartışma yok. Nasıl bir komisyona davet edildiğimizi bilmeden buna yanıt veremeyiz. Ne üzerine anlaştılar, yöntem ne olacak, bizi kim bilgilendirecek bilemiyoruz. Ama karşımızda iki satır yazıyla davet edilmek gibi bir ciddiyetsizlik görmek istemiyoruz."

Demirtaş, komisyonun nasıl çalışacağı konusunda kendilerine bilgi verilmeden "AKP'nin dümen suyuna girmeyeceklerini" belirterek, "AKP şimdi yeniden anayasa yapma niyeti var gibi davranıyor, ama aslında tek bir maddeye ihtiyaçları var, o da başkanlık sistemi. Bütün diğer maddeleri başkanlık sistemini getirebilmek için tartışıyorlar" dedi.