Demokrasi güçlenmesi olasılığı Brezilya'da fazla

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHİNGTON – Türkiye ve Brezilya'da yaşanan yoğun protesto gösterileri, tüm dünyada büyük yankı bulurken iki ülkede yaşananları başyazısında karşılaştıran Washington Post gazetesi, Türkiye ve Brezilya'da huzursuzluk patlamasında "ortak faktörler"in olduğunun altını çizmekle birlikte protestoların Türkiye'de daha sert biçimde bastırıldığını, gelişmelerin sonucunda demokrasinin güçlendirilmesi olasılığının ise Türkiye'ye göre, Brezilya'da daha fazla olduğunu savundu. 

Washington Post, "Brezilya ve Türkiye, Büyüyen Sıkıntılar Yaşıyorlar" görüşünü başlığına çıkardığı başyazısına "Üç yıl önce Türkiye ve Brezilya, dünyanın çoğu tarafından kıskanılıyordu. Çok canlı ekonomileri, dinamik ve demokratik biçimde seçilmiş liderleri olan yükselen güçler idi. Etrafındaki bölgelerde önemli bir etkinlikleri vardı ve sık sık kendilerinden modeller olarak söz ediliyordu" sözleriyle girdi. 

"Siyasi elitler birçok vatandaşı görmezlikten geldi"

Şimdi ise birdenbire iki ülkenin sokaklarının, çoğu orta sınıf mensubu yüzbinlerce öfkeli gösterici ile dolduğunun belirtildiği başyazısında "Türkiye ile Brezilya arasında bazı farklılıklar olsa da halk arasında huzursuzluk patlamasının gerisinde ortak faktörleri bulmak zor değil" denildi. 
Washington Post, bu "ortak faktörleri" sıralarken de "en önemlisi" olarak "siyasi elitin birçok vatandaşı görmezlikten gelmesi" olarak gösterdi. 

"Erdoğan giderek daha kibirli ve otokratik oldu"

Başbakan Erdoğan için "12 yıllık iktidardan sonra giderek daha kibirli ve otokratik oldu, İslamcı gündemi ile mutabık olmayan laik Türklerin ve Sünni yanlısı bir gündem gibi görünen dış politikalardan endişe duyan mezhebi azınlıkların meşru kaygılarını gözardı ediyor" görüşünü dile getiren gazete, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'in İşçi Partisi'nin de yolsuzluklara tolerans gösterdiğini, temel hizmetlerin düzeyinin yetersiz iken 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatlar için milyarlarca ayırdığını kaydetti. 

İki ülke şiddet kullanma hatasını yaptı ama Türkiye'de baskılar daha kötü

WPost, her iki hükümet de "protestolara yanıt olarak şiddet kullanma hatasını yaptı" düşüncesini dile getirdiği başyazısında bunun çeşitli örneklerini verdikten sonra "Türkiye'de baskılar çok daha kötü oldu" değerlendirmesinde bulundu. 
Hem Türkiye'de hem de Brezilya'da demokrasinin tam gelişmediğini, muhalefet partilerin zayıf olduğunu ve alternatif oluşturmadığını savunan gazete, buna karşın Rousseff'in yeniden seçilmesi beklendiğine, Erdoğan'ın ise, Cumhurbaşkanı olmayı hedeflediğine dikkat çektikten sonra "Türk medyası yıldırıldı ve birçok Brezilyalı protestocu, büyük televizyon kanallarının olayları tek taraflı olarak aktardıkları düşüncesiyle onlara öfkelidir" dedi. 

Türkiye'nin imajı karalandı

Gazete, başyazısına son verirken de "Her iki ülkede bazı insanlar, olup bitenlerin sonunda demokrasiyi güçlendireceğini umuyorlar. Böyle olması olasılığı, birkaç kentteki belediye başkanlarının otobüs zamlarını geri aldıkları Brezilya'da daha fazla" görüşünü dile getirdikten sonra Rousseff'in göstericiler icin kullandığı "başta hükümet olmak üzere tüm topluma bir mesaj verdiler" ve "demokrasimizin enerjisini kanıtladılar" gibi ifadelerine dikkat çektikten sonra şu sözleri ekledi: 
"Sayın Erdoğan, bazı göstericiler ile bir araya gelerek ve tavizleri sunarak aynı yönde bir adım attı ama sonra protestoculara ve liderlerine polisi gönderdi. Sert yaklaşımı Türkiye'nin görünümünü ve ılımlı bir Müslüman demokrasisi olarak imajını karaladı."