Demokratik açılım Güneydoğu'ya yatırım çekecek

Erdoğan, demokratik açılımı gerçekleştirdikten sonra Güneydoğu ve Doğu'nun çok daha farklı yatırımlar çekmeye başlayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratik açılımı gerçekleştirdikten sonra Güneydoğu ve Doğu'nun çok daha farklı yatırımlar çekmeye başlayacağını söyledi. 

Erdoğan, İsmail Kahraman Kültür Merkezi'ndeki "AK Parti Rize İl Danışma Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar'daki sözlerini hatırlatarak, 3 kırmızı çizgileri olduğunu belirtti. Bölgesel, etnik ve dinsel milliyetçilik yapmayacaklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O gün ne dediysek bugün aynı şeyi söylüyoruz. 'Bölgesel milliyetçilik yapmayacağız' dedik. Ne demek bu? Yani biz o gün dedik ki ülkemizin batısı ne kadar gelişmişse Doğusu da Güneydoğusu da o kadar gelişecektir, Kuzeyi de Güneyi de o kadar gelişecektir. Yani 780 bin kilometre karelik vatan topraklarını aynı şekilde modern bir düzeye kavuşturacağız ve çalışıyoruz.

Şu anda Güneydoğu, Doğu, bizim iktidarımız döneminde 13 katrilyonluk yatırım aldı. Hiçbir dönemde öyle olmadı. Eğitimde, sağlıkta çok ciddi değişim yaşıyor. Yollar, KÖYDES işte bundan dolayı. Arabaların çıkmadığı köylere şimdi arabalar çıkıyor. 11 ay 'dünyaya kapalıyız Allah'a açığız' diyen bir Bahçesaray vardı. 42 kilometre yolu açtık ve şimdi gidiyor geliyoruz. Şimdi ikinci bir alternatif yolunu yapıyoruz ki sıkıntı yaşamasınlar diye. Neden? Çünkü nerede insan varsa orada biz olmak zorundayız. Bizim için önce insan sonra devlet, önce devlet sonra insan değil. Çünkü insanını yetiştiremeyen, Şeyh Edebali'nin ifade ettiği gibi; 'insanı yücelt ki devlet yücelsin'... İnsanını yüceltemezsen devletini yüceltemezsin. Bu anlayışla çalışıyoruz."

Sadece Rize'nin değil, diğer 80 vilayetin de emanetini üzerlerine aldıklarını ve bu şekilde yola devam ettiklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şimdi Güneydoğu'da, Doğu'da yaşayan vatandaşlarım nasıl bir kalkınmanın orada olduğunu görürler. Şimdi bu demokratik açılımı inşallah gerçekleştirelim, ondan sonra Güneydoğu ve Doğu çok daha farklı yatırımlar çekmeye başlayacak. Şu anda terörden dolayı girişimci çekiniyor, korkuyor ama bunu başardığımızda oralara çok daha fazla girişimci gidecek, çok daha farklı yatırımcılar gidecek. İşsizlik o bölgelerde çok daha süratle çözüme kavuşacak. O zaman Diyarbakır'ın evladı kalkıp da Çukurova'ya, Amik Ovası'na gitmeyecek. Diyarbakır'ın ovaları ona yetecek o zaman. Aynı şekilde Muş Ovası'nın evladı oralara gitmeyecek. Muş Ovası onlara yetecek. Biz şu anda Alparslan 1 ve Alparslan 2 barajlarını yapıyoruz. Niye? O günlere hazırlık yapıyoruz şimdiden. Bunları başaracağız. Çözeceğiz bunları.

Aynı şekilde Erzurum, şimdi Kış Olimpiyatları'na hazırlanıyor. Bu Kış Olimpiyatları'yla Erzurum inşallah turizmde patlamasını yapacak. Tarih, kültür, eğitim tüm bu alanlarda çok büyük bir değişim yaşıyor şu anda Erzurum. Peki bugüne kadar gelenlerin aklına bu niye gelmedi? Böyle bir olimpiyatı çekebildiler mi Erzurum'a? 2 tane olimpiyatı Karadeniz'in Trabzon'una çekebildiler mi? Niye çekemediler? Çünkü bunların dış politika anlayışı diye bir şey yoktu ki. Uluslararası kurum ve kuruluşlarda bunların zerre kadar itibarı yoktu ki. Bu, itibar işidir. İtibarın varsa bunu yaparsın, yoksa yapamazsın."

Şimdi 2010 basket şampiyonasına hazırlanıldığını, Dünya Basketbol  Şampiyonası'nın Türkiye'de yapılacağını anımsatan Başbakan Erdoğan, "Nasıl oldu bu iş? İtibar meselesi, prestij meselesi. Şimdi ne istediyseler tesisler itibarıyla bunları yetiştiriyoruz" dedi. 

Türkiye'de dünya uluslararası para fonu IMF'nin toplantısı olacağını, dünyanın değişik ülkelerinden yaklaşık 15 bin kişinin Türkiye'ye geleceğini kaydeden Erdoğan, bunun için İstanbul'da dev bir kongre merkezi inşa ettiklerini hatırlattı. Şu günlerde inşaatın bitiş aşamasında olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, buranın, dünyanın örnek kongre merkezlerinden biri olduğunu belirtti. Erdoğan, merkezi 11 ayda inşa ettiklerini dile getirerek, "İş bilenin kılıç kuşananındır. Öyle yan gelip yatarak bu işler olmuyor ama ben istiyorum ki benim vatandaşım bunları görsün, bilsin. Ona göre bu iktidar ne yapıyor, ne ediyor bunu anlasın. Biz dedik ki (uzun ince bir yoldayız gidiyoruz gündüz gece) diye konuştu.

Güneydoğu ve Doğu'nun, GAP, DAP, KOP projeleriyle ayağa kalktığını ve şu anda Ekonomi Koordinasyon Kurulunun, Başbakan Yardımcısı başkanlığında Konya Ovası Projesi için bu hafta Konya'da toplanacağını, ardından Ağrı'ya ve Şanlıurfa'ya gideceklerini ifade eden Erdoğan, 3 ayrı ilde ilk tur toplantılarını yapacaklarını söyledi.

Bu meseleyi hukuk yolu ile çözeceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyunda "demokratik açılım" olarak nitelenen çalışmalara ilişkin olarak, "Bu meseleyi hukuk yoluyla çözeceğiz, bu meseleyi demokrasiye yoluyla çözeceğiz. Bu meseleyi TBMM çatısı altında çözeceğiz" dedi.

 Erdoğan, İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Rize İl Danışma Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, partisinin siyasetinin küresel bir vizyonu içerdiği dile getirdi.

Türkiye'nin her alanda birçok atılımı gerçekleştirdiğini anlatan  Erdoğan, kamuoyunda "demokratik açılım" olarak nitelenen konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın çok kısa bir süre içinde çalışmalarını bitireceğini belirterek, "bunu topluma bizzat kendisinin deklare edeceğini" söyledi.

İçişleri Bakanı Atalay'ın, bugün de sivil toplum örgütleriyle görüştüğünü anlatan Erdoğan, "kanaat önderleriyle de görüşüleceğini, ardından rapora son şekli verildikten sonra açıklanacağını" bildirdi.

"Şimdi yeni bir dönemin arifesindeyiz" diyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ramazan ayına girerken; Türkiye, manevi anlamda rahmetle, bereketle buluşmaya hazırlanırken; biz de yeni bir baharın, yeni bir kardeşlik ikliminin adımlarını atıyoruz. 25 yıldır Türkiye'ye ayak bağı olan, 25 yıldır enerjimizi, kaynaklarımızı zenginliğimizi adeta tüketen, 25 yıldır on binlerce kardeşimizin ölmesini, sakat kalmasına, mağdur olmasına neden olan bir meseleyi artık çözüm aşamasına geldik.

Gayemiz annelerin gözyaşını dindirmek, gayemiz ocaklara düşen ateşi söndürmek; gayemiz Türkiye'yi kardeşlik içinde, birlik ve bütünlük içinde geleceğe hazırlamak. Gerçekleştireceğimiz demokratik açılım Türkiye'ye zaafa uğratmayacak. Tam tersine çok daha güçlü, çok daha huzurlu, çok daha müreffeh bir ülke haline getirecek; sadece ülkenin bir kısmındaki anneler değil, Doğu'daki, Güney'deki, Kuzey'deki, Batı'daki tüm anneler rahat nefes alacak. Sadece Hakkari'deki, Bitlis'teki, Diyarbakır'daki annelerin değil Rize'deki, Artvin'deki, Trabzon'daki annelerin gözyaşları dinecek.

Bin yıllardır birbirine kardeş olan, bir biriyle kız alıp veren, birbiriyle akraba olan bu millet, aramıza nifak sokmaya çalışan şer odaklarına en güzel cevabı verecektir. Birbirine, eskisinden daha fazla kenetlenecek."

"Kararlılığımızdan geri adım atmaycağız"

Türkiye genelinde, "eşsiz bir mutabakat zemini oluştuğunu" ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Terörün oluşturduğu kaos ortamından beslenenler ve siyaseten bu konunun istismarını yapan kesimler haricinde, herkesin çözümü özlediğini, hemen şimdi çözümü arzuladığını ve beklediğini ortaya koydu. Biz bu fırsatı heba etmeyecek, bu imkanı heba etmeyecek, Türkiye'nin yeni acılar yaşamasına, gelecek on yıllara da bu meseleyle girmesine inşallah müsaade etmeyeceğiz.

Şuraya dikkatinizi çekiyorum; bu meseleyi hukuk yoluyla çözeceğiz, bu meseleyi demokrasiye yoluyla çözeceğiz, bu meseleyi TBMM çatısı altında çözeceğiz. Ve biz istiyoruz ki tüm siyasi partilerin katılımıyla çözelim ama katılmayacaklarsa ne yapalım? Biz yola yine devam edeceğiz. Herkes ile konuşacağız, gelenlerle beraber çözüm yolunda yürüyeceğiz. Ve biz bu konuda kararlıyız. Bu kararlılığımızdan geri adım atmayacağız. Ve bunu asla tartışma konusu da yapmayız, yapmayacağız. Bizim hassasiyetimiz sadece bu sorunun çözülmesidir. Ve bırakalım, bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü asla tartışma konusu haline getirilmesin.

Bu bir milli birlik mücadelesidir, bunu böyle bilelim. Bu bir milli birlik meselesidir. Böyle görüyoruz. Lütfen kimse bunun üzerinde kimse spekülasyon yapmasın. Bizim son derece hasbi niyetlerimiz var. Onun için diyoruz ki; niyet hayır, akıbet de hayır...

Tabii, birçokları televizyonlarda, gazetelerde, şuralarda buralarda bu sürecin aleyhinde yazabilir, konuşabilir; önemli değil. Olacaktır, doğaldır... Herkesin bizim gibi düşünmesi mümkün değil. Bunları da bileceğiz ama ben inanıyorum ki olumlu yazanlar, olumlu konuşanlar daha çok olacaktır.

İftira ile karalama ile bu süreci engellemeye çalışanlar işte buradan çıkıyor. Hassasiyetlerimizi, kutsal değerlerimizi, kırmızı çizgilerimizi istismar etmek isteyenler, bunlar üzerinden kendilerine siyasi rant sağlamak isteyenler olacaktır. Ama ben milletimin sağduyusuna yürekten inanıyorum. Milletim bizim samimiyetimizi görüyor.

Teşkilatımdan şunu istiyorum; Ankara'dan verilen mesajı, siz Rize'nin en ücra köşesine taşıyacaksınız. Eğer Ayder'in en ücra köşesinde bu ses yansımıyorsa, kusura bakmayın, sorumlu olursunuz... Eğer bu ses, ta Andon'da yansımıyorsa, sorumlusu siz olursunuz. Eğer bu ses ta İkizdere'de, Kalkandere'de oralarda yansımıyorsa sorumlusu siz olursunuz. Kadın kollarımız, gençlik kollarımız dolaşacak, bir kitapçık sizlere göndereceğiz. Bir ortak akıl oluşuyor şimdi. Bu ortak akılla, ortaya bir söylem birliği çıkacak. Bu söylem birliği ile bunu tüm Türkiye'ye yansıtacağız. Rize, neyi konuşursa inşallah ondan sonra Hakkari'de, Van da ağrı'da onu konuşacak.

Hakkımızda üretilen yalanlara, hakkımızda üretilen iftiralara karşı uyanık olacağız. Gerçekleri, doğruları vatandaşlarımıza aktarmamız lazım. Tahriklere aldanmayacağız. Dostluk ve kardeşlik zemininde hareket etmek durumundayız. Milletimiz, memleketimiz için sürecin hayırlı olmasını diliyorum. "

Başbakanın konuşması sırasında, yaşlı bir vatandaş kişisel bir sorunu aktarmak istedi; bir kadın ise "ekonomik kriz ne olacak" diye bağırdı. Salondakiler ise bu kişilere tepki gösterdi.

"2011 son milletvekilliği adaylığım"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin tüzüğünde 3 kez arka arkaya milletvekilliği yapanların 4. kez aday olamayacağının belirtildiğine işaret ederek, "2011 Allah ömür verirse benim son milletvekilliği adaylığımdır. Biz tüzüğü yazarken, her şeyi enine boyuna düşünerek yazdık" dedi.

Erdoğan, "Ben Dışişleri Bakanımı kalkıp da Cumhurbaşkanlığına aday gösterdiğim zaman eski cumhurbaşkanlarından biri kalktı dedi ki, 'o makamı kimse elinin tersiyle itmez' biz ittiğimiz gösterdik mi? gösterdik" diye konuştu.

İsmail Kahraman Kültür Merkezi'ndeki "AK Parti Rize İl Danışma Toplantısı"nda konuşan Erdoğan, Türkiye'nin kahir ekseriyetinin Müslüman olduğunu ancak Müslüman olmayanların inancının da güvence altında olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Biz onların inancını da güvence altına alırız. Bizim medeniyet anlayışımızda bu var. Bizim laiklik anlayışımızda bu var. Bizde inanç gruplarının hepsine aynı mesafede olmak var. Mezhepsel ayrılıklar noktasında kim neyi tercih ederse etmiştir. Biz bunlar arasında bir ayrımcılığa, bölücülüğe asla gidemeyiz, tercihler yapamayız. Biz, bir demokratik, laik, sosyal, hukuk devletinin yönetimiyiz. Burada da gereği nedir? Laik bir devlet anlayışıyla tüm inanç gruplarına yaklaşmaktır. Buna da böyle yaklaşırız, nitekim bizim programımızda çok açık, net yer almıştır, orada vardır. Bugüne kadar biz bunu yaptık yapmaya da devam ediyoruz."

Erdoğan, Cuma günü partisinin 8. kuruluş yıl dönümünü kutlayacaklarını hatırlatarak,    şöyle devam etti:

"8 yıl bir siyasi parti için şüphesiz ki uzun bir süre. Ben öyle görüyorum ama bunu, normal bakıldığı zaman uzun bir zaman olarak görmeyebilirler. Ama biz bu işte çok hızlı bir mesafe almanın gayreti içerisinde olduğumuz için 8 yılı küçümsemiyoruz. Peki neden daha ileri olamadık. Şu Batı'daki muhalefet anlayışı bizde olmuş olsa idi, kurumların dayanışma anlayışı batıda olduğu gibi bizde olmuş olsaydı, biz bugün gelmiş olduğumuz noktanın çok daha fevkinde, çok daha ilerisinde olurduk. Bunları tarih yazacak. Bunları kayıtlara düşeceğiz ama bugün erken."

"Bu yılın özellikle bizim için önemi şu, 2010'a çok daha farklı hazırlanmamız lazım" diyen Erdoğan, "Çünkü 2009'da özellikle dünyadaki küresel finans krizini inşallah son çeyrekte artıya döndüğünü, büyüme noktasında göreceğiz ama 2010 ile birlikte çok daha farklı bir sürecin başlamasını hedefliyoruz. 2010 bu noktada bizim için daha iyi bir noktaya gelir" dedi.

Toplantıda bulunan bir kadının "ekonomik kriz ne olacak" demesi üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu salona girenlerin tamamının bu Danışma Meclisinin üyesi olmaları söz konusu değil. Danışma Meclisinin dışından da bu salona girenler var. Partili olanı var, partili olmayanı var ve şurada, 'ekonomik kriz nedir, ne değildir' diye sorsan tanımlamaktan aciz olan, gazetede, televizyonda duyduğuyla konuşuyor. Nedir ekonomik kriz? 7 yıl önce şu Rize'de kestiğin çayın parasını 1 sene sonra alıyordun. Yani şu son yıl hariç,  son yıla kadar 15 gün 1 ay içerisinde aldığın için mi ekonomik kriz var? Bu yılda da maalesef 1-2 ay gibi bir gecikme oldu. Şimdi de inşallah ikinci çayın parası geliyor. Bunları aldığınız için mi bundan dolayı mı ekonomik krizden bahsediyorsunuz? Rizemizde, ÇAY-KUR'da çalışan birçok 'beyaz yakalı' dediğimiz yavrularımız ÇAY-KUR'a alındığı için mi ekonomik krizden bahsediyorsunuz?"

"Milletin iradesini gaspetmeye niyetlenmiş"

AK Parti iktidarının demokrasiye yönelik, millet egemenliğine yönelik her türle tehdit, her türlü girişimi cesaretle, kararlılıkla göğüslediğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Millet iradesi üzerinde hiçbir gölgeye, hiçbir karartıya asla ve asla müsaade etmeyiz. Milletin iradesini gasp etmeye niyetlenmiş hukuk dışı örgütlenmelere, çetelere, mafyaya karşı yılmadan, yorulmadan asla geri adım atmadan kararlı bir mücadele verdik. Önümüze çıkan engelleri demokrasi ve hukuk çerçevesinde aştık. Tüm badireleri sabırla, soğuk kanlılıkla geride bıraktık. Tahriklere, provokasyonlara, iftiralara, karalamalara asla boyun eğmedik. 8 yıl sonra bugün aziz milletimizin karşısına alnımız açık, başımız dik olarak çıktık, çıkıyoruz. Allah'ın izniyle aradan 80 yıl da geçse bu parti ve bu hareket 14 Ağustos 2001 tarihindeki kadar ak, o günkü kadar temiz, o günkü kadar heyecanlı ve coşkulu şekilde milletin huzuruna çıkacaktır."

Türkiye'nin tarihini yazacak olanların, tarihe not düşecek olanların AK Parti'ye demokrasi tarihi içinde mümtaz bir yer ayıracaklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Çünkü AK Parti, demokrasiyi koruduğu, kolladığı kadar onu yüceltmeyi ve kalıcı hale getirmeyi de başarmış, milletimize, ülkemize yaşattığı ilklerle tarih sahnesinde haklı yerini almıştır. AK Parti, temiz siyasetin öncüsü olmuştur ülkemizde. Siyasetin, kirlenmesine ve kirletilmesine müsaade etmemiştir. AK Parti, bu ülkede karşılıksız para basmak suretiyle benim vatandaşımın cebindeki parayı çalmamıştır. AK Parti, bu ülkede yüzde 30 enflasyonla enflasyon canavarına benim Ayşemi, Fatmamı, Ahmetimi, Mehmetimi mahkum etmemiştir. Buyurun şu anda enflasyon nerede? 6'da... 30 nire, 6 nire? Bacım oradan konuşuyor. Sorsana ona enflasyon 30'du 6 oldu bu ne demek? Bilmez. Bak yüzde 63 faizle devlet borçlanıyordu. Ama şimdi yüzde 10'un altına düştü. Aradan yüzde 53 fark var. 'Bu faiz senin cebinden çıkıyordu, şimdi  böyle bir şey yok, neresi bunun ekonomik kriz' desen verecek cevabı yok. Anlamaz bu işten."

"Omurgasız tipleri sevmeyiz"

Erdoğan, göreve geldiklerinde Türkiye'nin kamu net borç stokunun yüzde 73 olduğunu anımsatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu anda yüzde 42 idi. En kötü durumda bile yüzde 42... Aradaki fark yüzde 31. Gayri Safi Milli Hasılaya oran bu. Ama sorsan benim kardeşim bunu bilmez. Ben darlanmoyorum da bu yanlış konuşanlar bizi rahatsız ediyor. Bunlara aldanıyorlar bu bizi üzüyor. Çünkü bu ülkede ne yazık ki armudu yenen ağaç taşlanıyor. Meyvesi olmayan ağacı kim taşlar gerek var mı, yok. At denize balık bilmezse halik bilir. Hiç önemli değil. Verip vermemesi beni o kadar enterese etmiyor."

Erdoğan, bu millete hizmet için yola çıktıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Efendi olmak için değil. Kim bana oy vermiş bunu araştırmak için değil. Derdimiz bizim başka. Biz ne dedik? Hemşehrilerim şunu iyi bilin, biz omurgalıyız. Omurgasız tipleri sevmeyiz onu söyleyeyim. Bİzim tüzüğümüzde '3 kez arka arkaya milletvekilliği' yazar. 3 kez arka arkaya milletvekilliği yapan 4. kez milletvekili adayı olamaz. Tüzüğü yazan beyefendi de burada. Hayati Yazıcı. 2011 Allah ömür verirse benim son milletvekilliği adaylığımdır. Biz bu tüzüğü yazarken, her şeyi enine boyuna düşünerek yazdık.

Tapulu malımız mı bizim Parlamento? Arkamızdan gelenler oraya girsin, onun için adam yetiştir adam... O parlamentoya gelip de sittin sene burada duranlar ne kazandırdı ki bu ülkeye. İşte Baykal Efendi yıllar yılı oralarda ne yaptığı ortada. Sorun bakalım senin kaç tane dikili ağacın var bu memlekette ama biz hamdolsun bu ülkenin 81 vilayetine de gidelim ha şu eseri biz diktik deriz. Biz buyuz. İlla ki bu millete hizmet Parlamento'nun içerisinde yapılacak diye bir kayıt yok. Onun dışında da hizmet veririz. Vakıflarla yaparsın. İşte ABD'de 2 kez devlet başkanlığı yapıyor ondan sonda bakıyorsun kimisi vakıf kuruyor o vakıflarla hizmetini sürdürüyor kimisi bakıyorsun çekiliyor. Orada değişik şekilde hizmetler veriyor. Kimisi bakıyorsun dünyanın değişik ülkelerini geziyor konferanslarla hizmetler veriyor. Demek ki oluyor. Gelip de oraya direk çak, Parlamentoda kal. Yok öyle bir şey. AK Parti'nin siyaset anlayışında bu yok. İşte biz örnek olacağız.

Biz bu ülkede ilkleri yaptık. Ben Dışişleri Bakanımı kalkıp da cumhurbaşkanlığına aday gösterdiğim zaman eski cumhurbaşkanlarından biri kalktı dedi ki, 'o makamı kimse elinin tersiyle itmez' Biz ittiğimiz gösterdik mi? Gösterdik. Ama bu sözün sahibi olan o sayın Cumhurbaşkanı acaba bu örneği gördüğü halde kalkıp da teşekkür edebildi mi? Çünkü onların kitabında teşekkür, şükran yok, onların kitabında hep itham var. Yarın medya bunu da yazar."

"Şeffaf siyasetin sözcüsü"

Partilerinin şeffaf siyasetin öncüsü olduğunu ifade eden Erdoğan, siyasetin millet dışında bir iradeye teslim olmasına asla müsaade etmediklerini söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:

"AK Parti yozlaşmamıştır, rehavete prim vermemiş, şımarmamış, kibirlenmemiş popülist siyasete asla tenezzül etmemiştir. En önemlisi AK Parti millet iradesini gölgelemeye dönük her türlü girişim karşısında milletin kendisine verdiği yetkiye dayanarak, milletten aldığı güç ile sarsılmadan durmuş, milletin emanetini hakkıyla, layıkıyla savunmuştur.

Bugüne kadar iktidarda bulunan partilerin çok kısa bir zamanda gevşediğine, rehavete kapıldığına, yozlaştığına ve yıprandığına şahit olduk. AK Parti, siyasetin bu kötü alışkanlığına da bir istisna şerhi koymuştur. 18 Kasım 2002'de iktidarı devraldığı günkü güven katsayısını eksiltmek bir yana girdiği dört seçimde güveni arttırarak, muhafaza ederek yoluna devam etmiştir. Bunun için Rize il teşkilatıma, Rize ile birlikte tüm Türkiye'deki kardeşlerime bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum. Heyecanımızı muhafaza etmek durumundayız. Şu heyecan güzel, bunu hep birlikte muhafaza edeceğiz."

"Siyaset yalan söyleme sanatı oldu"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Siyaset, yalan söyleme sanatı haline geldi ve politikacı inanılırlığını kaybetti. biz AK Parti İktidarı olarak buna tevessül etmedik, etmeyeceğiz" dedi.

Erdoğan, Derepazarı ilçesinde İş Adamı Turgut Kıran tarafından yaptırılan Turgut Kıran Denizcilik Yüksekokulunun açılış töreninde, yüksekokulun Rize için önemli bir kazanım olduğunu belirterek, "Özellikle yöresel mimari ile yapılması çok daha güzel oldu. Rize, Karadeniz ve Türkiye için denizcilik sektöründe önemli bir kazanım olacaktır. Bundan dolayı Kıran'a teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

Rize Üniversitesinin büyüdüğünü, geliştiğini, ilçelerde yüksekokullar yapılmasını memnuniyetle karşıladığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Takdir edersiniz ki Rize, arazi olarak sıkıntılı bir yer. Dolayısıyla bu tür yapılanmalarda gerçekten sıkıntılar yaşanıyor. Fakat bütün bunlara rağmen bir yandan bizim desteğimizle, bir yandan özel sektörün ve hayır severlerin desteği ile devlet-millet kaynaşmasıyla, bütün Rize ve Karadeniz için önemli bir kazanım olacaktır. Şu anda Rize Üniversitesinde, tıp fakültesi olmasının ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Sadece Rize'nin değil, aynı zamanda Artvin'in de ciddi bir sıkıntısını giderir hale geldi. Allahın bahşettiği bütün güzellikleri Rizemiz içinde barındırıyor. Yeşilin tüm tonlarını burada görürsünüz. Yeşili ile denizi ile tarım toprakları ile Rize turizm için olduğu kadar, akademik çalışmalar için de önemli imkanlar sunacaktır. Turizmde patlamaların olacağı günler yakındır. Bunu da başaracağız."

Erdoğan, çayın, Rize merkez ile ilçelerinde üretilerek, dünya pazarına sunulduğunu ifade ederek, tüm bu zenginliklerin, akademik, bilimsel çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini söyledi.

"63 Üniversite"

İktidarları süresince, 63 üniversiteyi ülkeye kazandırdıkların belirten Erdoğan, "Rize için de hep bu konuşuldu, ama gelen iktidarların hiçbiri Rize'ye üniversite kazandıramadı. Biz geldik ve Rize'ye üniversitemizi kazandırdık" dedi.

Erdoğan, aynı şeyin Hakkari için de geçerli olduğunu, Hakkari'ye üniversite dediklerinde, "buraya üniversite olur mu. Hakkari'ye üniversite yakışır mı" denildiğini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama biz Hakkari'ye üniversite kurduk ve rektörlük için değerli bir profesörümüz, Oxford'dan çıktı dedi ki, 'ben burada rektörlüğe talibim'. Geçenlerde görüşmemizde şunu bana söyledi; 'Sayın Başbakanım, göreceksin, Hakkari'de bir gün bir Oxsford olacak'. İşte inanç budur, azim budur. İman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır. İşte mesele bu. Bu millet inandı mı, bunu yapar. Bu millet tarihinde gemileri yürüttü mü, yürüttü. Bunu da yapar. Çanakkale'de bütün dünyanın birleştiği zamanda bütün Haçlı ordularını Çanakkale denizine gömdü mü, gömdü. Bunu da yapar. Bütün mesele, birbirimize düşmeyelim, birlik içinde olalım, beraberlik, dayanışma içinde olalım. Birbirimizi çıkar için, menfaat için değil, Allah için sevelim, mesele bu. Türkiye genelinde Rize dahil üniversite olmayan il kalmadı. Biz bu üniversiteleri kurarken, bizim bu çabamızı gereksiz gördüler. Her ile üniversiteyi tabela üniversitesi olarak nitelediler, ama inşallah biz şimdi üniversite şehirleri kuracağız. Bir şehrimizi, tamamen üniversite şehri haline getireceğiz."

"Doğrusunu, güzelini yapmak  gerekiyor"

Bir vatandaşın, "O şehir Rize olsun" sözlerine Erdoğan, "Rize bu işe uygun değil. Her şeyin doğrusunu yapacağız. Yaptığımız zaman yakışacak, doğrusu olacak, güzeli olacak. Az önce bir toplantıda Rize'ye havaalanı dediler. Kusura bakma, buraya havaalanı olmaz" karşılığını verdi.

Erdoğan, hocalarının kendilerine, yatırımın, rantabıl olan araziye yapılacağını, olmayana yapılmayacağını öğrettiğini vurgulayarak, "İşte bugüne kadar siyasetçiler hep böyle konuştular. Kayseri'de vatandaşlar deniz istediler, o zamanki siyasetçiler dedi ki, 'biz buraya denizi getiririz'. Kayseri'ye deniz gider mi?. Mesela biz Kayseri'de Yamula barajını yaptık. Buraya deniz derseniz, Kayseri'ye denizi götürdük. Aslında siyaset yalan söyleme sanatı değildir, ama ne yazık ki politikayı bu hale getirdiler. Siyaset, yalan söyleme sanatı haline geldi ve politikacı inanılırlığını kaybetti. Biz AK Parti İktidarı olarak buna tevessül etmedik, etmeyeceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, üniversite denilince akla diploma, sınav geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Oysa üniversite, özgür bilimsel düşüncedir. Yeni nesillerin yetişmesi, ekonominin, kültürün, sanatın, sporun desteklenmesi demektir. Bu okul Rize'ye yeni ufuklar kazandıracak. Denizciliğe, balıkçılığa, Rize'nin sahip olduğu her türlü zenginliğe yeni boyutlar kazandıracak. Şuraya dikkatinizi özellikle çekmek istiyorum. Hep söylenir, Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkedir. Çevrilidir, ama maalesef yıllarca bunun gereğini yeterince yerine getiremedik. Ne turizmde, ne ticarette, ne balıkçılıkta, Türkiye imkanları etkin bir şekilde değerlendiremedi. Türkiye'nin kaderi her alanda olduğu gibi denizcilik sektöründe de geçtiğimiz 7 yılda, ilk defa keskin bir dönüşüm yaşadı. Biz iktidara geldiğimizde sadece 37 tersane faaliyet gösteriyordu. 2003-2007 arasında 55 yeni tersane kuruldu. Yapımı devam eden bu tersanelerle bu sayı, 155'e ulaşacak. Türkiye gemi inşasında dünya 23'üncülükten, adet bazında dünya beşinciliğine yükseldi. Bu çok ciddi bir yükseliştir."

"Türkiye kabuğunu kırdı"

Erdoğan, büyük düşünüldüğünde, büyük hedeler koyulduğunda hayal gibi görünen, ulaşılmaz gibi görünün şeylere ulaşılabileceğini ifade ederek, "Türkiye, son 7 yılda yaptığımız atılımlarla kabuğunu kırdı. Türkiye kabına sığamaz hale geldi. Dünyada görüşleri dikkatle dinlenen bir ülke haline geldi. Artık Türkiye, dünyada gündemi belirlenen bir ülke değil, gündem belirleyen ülkeler arasına girdi" dedi.

Dünya tarihin en büyük ekonomik krizlerinden birinin yaşandığını, yaşanmaya devam ettiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkemiz ve dünya genelinde krizin artık etkisini azaltmaya başladığını, normale dönüş sinyali vermeye başladığını artık görüyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde, ekonomileri kriz karşısında bankalar, finans kuruluşları batıyor. İşsizlik çoğaldı, ekonomik büyüme ciddi şekilde geriledi, ama bizde bir tane banka batmadı. 2000'li yıllardaki krizlere baktığınız zaman batan bankaları görüyorsunuz. Bu dönemde yok. Bütün bunların yanında bir şey daha çok önemli. Türkiye'nin dünya piyasalarındaki itibarı çok önemli. İşsizlik, işsizlik diyorlardı. Evet biz göreve geldiğimizde işsizlik yüzde 10.7 idi, şu anda yüzde 15 civarında, ama bakıyorsunuz İspanya şu anda yüzde 19'a ulaştı. Bunlar Avrupa Birliği üyesi ülkeler. Bunlar tarihlerinde böyle ciddi krizler yaşamadı. Böyle bir ortamda, biz de böyle bir sıkıntının içine, az da olsa girmiş bulunuyoruz. Çalışacağız, gayret edeceğiz, inşallah bunları da daha aza indirgeyeceğiz. İnşallah Türkiye bu krizi en az hasarla, en az etkiyle atlattı, atlatmaya devam ediyor. Bütün mesele güven. Bu güveni hep birlikte sağlayacağız. Sizin desteğiniz arkamızda olsun, bilesiniz ki bizim desteğimiz her zaman yanınızda olacaktır."

Rize Stadyum'unun açılışı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan yeni Rize Stadyumu'nun açılışını yaptı.

Açılış nedeniyle Çaykur Rizespor ile Fenerbahçe arasında yapılacak dostluk maçı öncesinde stadyumdakilere seslenen Başbakan Erdoğan, yeni stadın Rize halkına ve Türk futboluna hayırlı olmasını diledi.

Çaykur Rizespor'un burada kazanacağı başarılarla Süper Lig'e çıkacağına inandığını belirten Başbakan Erdoğan, 15 bin 500 kapasiteli stadyumun UEFA standartlarında olduğunu kaydetti.

Bu tesisleşme ile Rize'nin yeşil sahalarda sesini daha fazla duyuracağını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Rize centilmenlik dışı hiçbir hareketin zemini olmayacaktır" dedi.

Son yıllarda uyuşturucu, sigara ve alkol gibi alışkanlıkların gençliği ve geleceği tehdit ettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, bunların önlenmesinde ve gençliğin spora yönlendirilmesinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün çok önemli çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi.

Bugün oynanacak dostluk maçı için Fenerbahçe ve Çaykur Rizespor'a başarı dileyen Başbakan Erdoğan, böyle bir tesisin kazandırılmasında katkısı olanlara da teşekkür etti.

Konuşmasını boynundaki yarısı Çaykur Rizespor'un yarısı Fenerbahçe'nin renklerinden oluşan kaşkol ile yapan Başbakan Erdoğan daha sonra beraberindekilerle kurdelayı kesti. Ardından tüm stadı sahadan dolaşan Başbakan Erdoğan, seyircilere Fenerbahçe ve Çaykur Rizespor formaları dağıttı.

Başbakan Erdoğan, Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum ve diğer bazı futbolcularla da tokalaşarak bir süre sohbet etti.

Başbakan Erdoğan, Fenerbahçeli Uğur Boral ile maçın başlama vuruşunu yaptı, futbolculara ve hakemlere başarılar diledi.