”Demokratik açılım konusunda son hazırlıklarımızı yapıyoruz”

Bakan Arınç, Bursa Polisevi'nde, gazetecilerin "Demokratik açılım" konusundaki sorularını yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bu konuyu (demokratik açılım) netleştirmek ve bir yol haritasını açıklamak üzere son hazırlıklarımızı yapıyoruz" dedi.

Arınç, Bursa Polisevi'nde, gazetecilerin "Demokratik açılım" konusundaki sorularını yanıtlarken, Hükümet olarak çok ciddi bir çalışmanın içinde olduklarını, konunun kamuoyunda da yoğun şekilde tartışıldığını söyledi. "Bu konuyu netleştirmek ve bir yol haritasını açıklamak üzere son hazırlıklarımızı yapıyoruz" diyen Arınç, konuya ilişkin dün Başbakanlık'ta bir toplantı yaptıklarını, pazartesi günü de Bakanlar Kurulu'nda kalan kısmını tekrar görüşeceklerini belirtti.Buna "Kürt açılımı" vesaire gibi isimler vermediklerini ifade eden Arınç, şöyle konuştu:"Türkiye'de demokratik haklar ve özgürlüklerin daha da genişlemesi, demokrasinin olabildiğince büyümesi, herkesin bu topraklarda huzurlu mutlu, refah için de bir hayat sürmesi, bütünleşme, kardeşlik duygularını kökleştirmek, bu amaçlı çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımızın bir kısmı netleşti, bir kısmı için de kim ne düşünüyorsa onlarla istişare ederek son şeklini vermek arzusundayız." 

"Çok mesafe aldık"

Arınç, bunun sadece AK Parti'nin, AK Parti iktidarının kendi başına yürüteceği veya "Benimdir" diyebileceği bir proje olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti: "Toplumun bütün kesimlerinin, devletin bütün kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütleriyle, siyasi partileriyle meslek kuruluşlarıyla 'Evet Türkiye için bu gereklidir' diyebileceği bir projeyi ortaya koymaya çalışıyoruz. Çok mesafe aldık. Bunun Türkiye için özellikle bu şartlarda ve bu yıllarda çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin pek çok sorununun çözümü için geç bile kalınmıştır." 

"Herkesin katkısına ihtiyacımız var"

AK Parti iktidarının bugüne kadar büyüyen, kronikleşmiş sorunları tek tek çözdüğünü, bu konuyu da çözerek, Türkiye'nin bütünleşmesini, kucaklaşmasını temin etmeye çalıştıklarını dile getiren Arınç, şunları kaydetti: "Tabii bu konuşulmaya başlar başlamaz, maalesef muhalefet partilerinden kapıları kapatmak, hiçbir şeyi kabul etmemek, hatta peşinen suçlayıcı birtakım davranışlar görüldü. Bir siyasi parti genel başkanı konuşulanları 'vatana ihanet' olarak gördü. Bir başkası, 'Meclis içinde bulunan bir yasal partiyle görüşmenin PKK ile görüşmek anlamına gelebileceğini' söyledi. Böylesine suçlayıcı, peşin hükümlü hareket etmek bir siyasi partiye ve onun genel başkanına doğrusu yakışmıyor. Biz Türkiye'nin partisiyiz, Türkiye'de iktidarız, Türkiye'nin sorunlarını el birliğiyle çözmek istiyoruz. Katkı sağlamak isteyenlere de yani Türkiye'de var olan sorunların nasıl çözüleceğini kendi kafasında şekillendirmiş, partisinin görüşü haline getirmiş herkesin katkısına da ihtiyacımız var." 

"Riske değer"

Bülent Arınç, İçişleri Bakanı'nın bu projeden doğrudan sorumlu bakan olarak çalıştığını, Başbakan'ın talimatıyla hem parlamento içinde bulunan partilerle hem de Türkiye'de genel olarak yüzde 1'in üzerinde oy almış siyasi partilerin genel başkanlarıyla bugünlerde randevu talep ederek görüşeceğini belirterek, şöyle dedi:  "Henüz netleşmiş bir durum olmadığı için hem o partilerin hem de Türkiye'de bu konuyu düşünen herkesin düşüncesine ihtiyacımız var. Biz bu katkıyı sağlayacak olanlara sadece teşekkür ederiz. Sayın İçişleri Bakanı'mızın sayın Başbakan'ın AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla Meclis'te DTP Genel Başkanı'yla görüşmesini takiben meydana gelen olumlu havayı bütün siyasi partilerle daha da büyütmeye çalışıyoruz. Bu, Türkiye'nin bütünleşmesi, sorunlarını çözmesi, kardeşliğin yeniden duygu olarak da hayat olarak da yeşermesi için gerekli bir projedir. AK Parti iktidarı böyle bir projeyi hayata geçirmekle aslında risk almaktadır, ama bu iş için bu riske de değer, biz bunu böyle görüyoruz."