Denetim artmazsa gerçek balı müzede göreceğiz
Organik bal üreticileri merdiven altı üretim ve yetersiz denetimden şikayetçi.
İSTANBUL - Yetersiz denetimler nedeniyle merdiven altında üretilen balların organik diye piyasaya sürüldüğünü ifade eden arıcılar, haksız rekabetten şikayetçi.
Kaçkar dağlarında 1000 kovanıyla sertifikalı organik bal üretimi yapan Topuy Kaçkar Bal firmasının sahibi Remzi Özbay, markalarının taklit edildiğini, sahtecilerle başa çıkamadıklarını ifade ederek, "Eğer bakanlık denetimleri arttırmazsa yakında gerçek balı ancak müzelerde göreceğiz. Haksız rekabetten ötürü arıcılar bir bir mesleğini bırakıyor" dedi.
Remzi Özbay, yaptığı açıklamada, Kaçkarlarda zor doğa şartlarında üretilen organik balın ününün sınırları aştığını, Amerika'dan Japonya'ya Almanya'dan Avustralya'ya kadar dünyanın pek çok ülkesinin organik bal için Kaçkarlı arıcıların kapısını çaldığını ifade ederek, Kaçkar'daki arıcıların ise haksız rekabet ve taklit ürünler nedeniyle arıcılığı bırakma aşamasına geldiğini vurguladı.
Yaklaşık 10 yıldır organik bal üretimi yapan Topuy Kaçkar Bal Firmasının sahibi Remzi Özbay, bal piyasasında güven sorunu yaşandığına dikkati çekerek, balın yapısı gereği sahteciliğe çok müsait bir gıda olduğunu belirtti.
Özbay, "Üretim artmamasına rağmen satılan bal miktarında son yıllarda bir enflasyon var. Piyasada reçel fiyatına organik adı altında ballar satılıyor. Bizim markamızı dahi taklit ediyorlar. Arı ve çiçek yüzü görmemiş ballar var. Ya da 1 kilo baldan katkı maddeleriyle 5 kilo bal üretenler var. Vatandaş organik bal alırken sertifikasını mutlaka görmeli. Hatta sertifikayı da seri numarasından sorgulatmalı." ifadelerini kullandı.
Gerçek balı üretmek için zor doğa şartlarıyla mücadele ettiklerini anlatan Özbay, kovanların bulunduğu alanda hiçbir elektronik ve kimyasalın kullanımına izin vermediklerini, dağlık arazide at ve eşek sırtında ulaşım sağladıklarını anlattı.
Remzi Özbay, şunları kaydetti:
"Karakovanlarımızı ağaçların dallarına, kayaların kovuklarına yerleştiriyoruz. Bölgede yaşayan boz ayılar balı çok sevdiği için pusuya yatarak nöbetçilerin dalgın anlarından yararlanıp kovanları çalıyorlar. Arıcılarla ayılar bir ara karakolluk dahi oldu. Artık eskisi gibi bunu sorun etmiyoruz, doğa onların olduğu için misafir olan bizleriz diyoruz. Balımız o kadar doğal ki boz ayılar bu lezzetten vazgeçemiyor. Nasıl ki gıda firmalarında ürün tadım sorumluları vardır. Boz ayılar da bizim tadım uzmanımız. Ayılar ağzının tadını iyi bilir. Doğal olmayan balı asla yemez. Şimdi ayıların tadım hakkını yıllık üretimden düşüyoruz. Yıllık 50-100 kovanı boz ayıların tadımı için ayırdık."
Ürettikleri balın daha kovandan çıkmadan satıldığını kaydeden Özbay, Türkiye ve dünyadaki saygın alışveriş merkezlerinin organik reyonlarında satmak için bal talep ettiklerini fakat her birine belirli miktarda verebildiklerini vurguladı.