Deniz canlılarının sayısı yarı yarıya azaldı

Deniz canlılarının sayısının son 45 yılda yarıya yarıya azaldığı belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Londra Zoologlar Derneği tarafından hazırlanan rapora göre, denizlerde yaşayan memeliler, kuşlar, balıklar ve sürüngenlerin sayısı, 1970 yılından bu yana yüzde 49 azaldı.  

Bin 200'den fazla deniz canlısının incelendiği raporda, orkinos ile uskumru başta olmak üzere bazı türlerin sayısında ise yüzde 74'e varan düşüşler olduğuna dikkat çekildi.  

Karbondioksidin okyanuslarda emildiğine işaret edilen raporda, bunun okyanus suyunu daha asitli hale getirerek deniz canlılarının ölümüne neden olduğu kaydedildi.   

Özellikle Asya ülkelerinde "lüks gıda" olarak kabul edilen bazı deniz canlıları da türlerinin tükenmesi riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Raporda, lüks lokantalarda büyük rağbet gören deniz hıyarı sayısının Galapagos Adaları'nda yüzde 98, Kızıldeniz'de de yüzde 94 azaldığı belirtildi. 

WWF Başkanı Marco Lambertini, insanların, henüz üremeye fırsatları olmadan balıkları avladığı için balık sayısında ciddi oranda düşüş olduğunu, aşırı avlanmanın yanı sıra iklim değişikliği ve çevre kirliliğinin de deniz canlılarının sayısının giderek azalmasına neden olduğunu ifade etti.