Denizin üzerinde yürüyorlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Marmaris'in Orhaniye köyünde bulunan ve denizin içinde kumlardan oluşan 600 metre uzunluğundaki yol nedeniyle insana su üzerinde yürüyormuş hissi veren Kızkumu Plajı, turist akınına uğruyor.

20130509.121053_ozlmrm-turst-(2)_2134514.jpg

Doğal güzellikleriyle ünlü Orhaniye köyündeki adını bir efsaneden alan Kızkumu Plajı, bu sezon da her gün yüzlerce turisti konuk ediyor. Ziyaretçilerinin büyük çoğunluğu cip safari turlarına katılan turistlerden oluşan Kızkumu Plajı, köyün ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

Kızkumu'nda yaklaşık bir saat kalan yerli ve yabancı turistler, poseidon çayırlarının bir arada tuttuğu kumlardan denize doğru uzanan yaklaşık 2 metre genişliğindeki yolda yürüyor. 600 metre uzunluğundaki yolu adımlayan ziyaretçiler, suyun üzerinde yürüyormuş hissine kapılıyor. Birkaç metre mesafede demirli bulunan yatlar ve teknelerin yanında yürüyen turistler, bu heyecanlı anları fotoğraf makinesi ya da kameralarına kaydederek ölümsüzleştiriyor.

[PAGE]

Orhaniye köyü muhtarı Arif Ulupınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızkumu Plajı sayesinde köylerinin daha fazla tanındığını, her geçen yıl ziyaretçi sayısının artış gösterdiğini söyledi.
Deniz üzerinde yürüme heyecanını tatmak için her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin köylerini ziyaret ettiğini anlatan Ulupınar, köylerinin en büyük zenginliği olarak değerlendirdikleri plajın korunması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

20130509.121047_ozlmrm-turst-(1)_2134513.jpg

Yabancıların ve Türklerin ününü duydukları Kızkumu'nu görmek amacıyla turlara katıldığını ifade eden Ulupınar, "Marmaris'e tatile gelen turistlerin önemli kısmı, Kızkumu Plajı'nı görmek ve deniz üzerinde yürümek için köyümüze de uğruyor. Biz de misafirlerimize en güzel şekilde hizmet vererek memnun ayrılmalarını sağlıyoruz" dedi.
Kızkumu'nun ünü yaygınlaştıkça ziyaretçi sayısının artacağına inandığını belirten Ulupınar, ender bir doğal güzelliğe ve efsaneye sahip Orhaniye koyunu turizmcilerin daha iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

[PAGE]

Efsanedeki prensesin temsili bir heykelinin yer aldığı Kızkumu'u görme fırsatını elde eden turistler ise denizin üzerinde yürümenin çok farklı bir duygu ve heyecan verici olduğunu dile getirdi. Ziyaretçiler, rehberlerinden plajla ilgili efsaneyi öğrendikten sonra kumdan yolda değişik duygulara kapılarak yürüdüklerini anlattı.

20130509.121058_ozlmrm-turst-(3)_2134515.jpg

Kızkumu Plajı ile ilgili efsaneler
Orhaniye köyü sakinlerinden edinilen bilgiye göre, Kızkumu ile ilgili iki efsane anlatılıyor.
İlk efsaneye göre 3 bin yıl önce Baybassos Kenti'nin kralı, düşmanlarıyla giriştiği ve uzun yıllar süren savaşı kaybeder. Kenti ele geçiren düşmanlar, kral ile halkını öldürür. Krallığın güzelliğiyle meşhur prensesi, korsanlardan kaçmaya çalışır. Deniz kıyısına gelen ve yüzme bilmeyen prenses, gerçekleşen mucize sonucunda eteğine doldurduğu kumları serptikçe deniz üzerinde bir yol oluşmaya başlar. Havanın karanlık olması nedeniyle yolunu kaybeden prenses, eteğindeki kumlar bitince boğularak yaşamını yitirir.

Kızkumu ile ilgili diğer efsane ise güzel bir prensesin imkansız aşkıyla ilgili. Kralın kızı fakir bir balıkçıya aşık olur ancak babası evlenmelerine karşı çıkar. Birbirlerini çok seven iki genç, kraldan gizli sık sık buluşur. Kayıkla denizden gelen balıkçı genç, her defasında prensesin yaktığı ateşi görerek sevgilisinin bulunduğu yere gelir. Durumdan şüphelenerek askerlerine kızını takip ettiren kral, gizli buluşmalardan haberdar olur.

Bir gece kızını yakalatan kral, askerlerine ateşle işaret vermesini söyler. Işığı gören balıkçı askerlere doğru gitmeye başlar. Askerlerin elinden kaçak prenses, koyun karşısına geçerek sevgilisini kurtarmak için denize atlar. Bu sırada bir mucize gerçekleşir ve prensesin adım attığı her yer kuma dönüşür. Kızın peşinden koşan askerler ise suya gömülür. Bu sırada askerlerden birinin fırlattığı ok, kıza saplanır. Prensesten akan kan, denizi kırmızıya boyar. Genç balıkçı ise kızı alarak sandalıyla uzaklaşır ve bir daha kimse onları görmez. O günden sonra da koy, Kızkumu olarak adlandırılır.