Denizli kaynaklarını birer fırsata çeviriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


DENİZLİ'DEN / Uğur ÖZEN

Tekstilde yakaladığı başarı ile gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında öne çıkan Denizli, bir çok farklı sektörde de iddalı konuma geldi. Denizli ekonomisi son yıllarda kabuk değiştiriyor. Havlu, bornoz ve ev tekstilinde ABD ve AB pazarında iyi bir prestije sahip olan kentte yaşanan krizlerin de etkisi ile olsa gerek farklı sektörlere geçiş mermerle başlayıp, jeotermal enerji , organize seracılık , tarım, süt besiciliği başta olmak üzere hayvancılık ile devam etti. Tabi turizmi de unutmamak lazım. Pamukkale ve termal sular dışındaki gözden uzak kalmış turistik yerler de turizme kazandırılmaya başlandı.

Kabuk değiştirirken Denizli ekonomisinin en büyük sermayesi ise girişimci insan gücü. Bir şehrin konumu, nüfusu, güzellikleri, doğal kaynakları önemli olduğu kadar bunları değerlendirecek kendi girişimcileri de varsa işte o zaman bu potansiyel zenginliğe dönüşüyor. Böyle olunca Denizli el attığı her sektörde liderliğe koşuyor.

Kazandığını yeni yatırıma yönelten, mevcut işletmesini, fabrikasını büyüten, makine parkını geliştiren, teknolojisini yenileyen, çalışanını eğiten, çevreyi; havayı, toprağı, suyu koruyan bir sanayici profili var kentimizde. Enerji verimliliği başta olmak üzere , okul yapımı, özürlülere destek gibi sosyal sorumluluk projelerine el veren sanayicilerimiz de var. Denizli ilkleri seviyor. Türkiye'nin ilk organize seracılık bölgesi kentintarım sektörüne adını yazdırmasını sağladı. Jeotermal sera sahaları bu sektörün gelişmesinde önemli bir destek.

Gelişime açık genç bir nüfusa sahip olan Denizli, tarla bitkileri, hayvancılık, meyve - sebze yetiştiriciliği açısından önemli bir tarımsal gelir kaynağına sahip. Her geçen gün sulanan tarım alanı miktarı artıyor. r. Sulama suyu geri dönüşüm sistemi ve jeotermal kaynaklı ısıtma işletme sahiplerinin rekabet gücünü arttırıyor. Haziran ayı İhracat rakamlarına göre Denizli'nin tarım ürünleri ihracatında rekor artış gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 642 oranında artan tarım ürünleri ihracatı, haziran ayında 5 milyon 464 bin 111 dolara ulaştı. Tarım sektörü hızlı bir şekilde basamakları tırmanıyor. Tarım sektöründe bir önemli şansımız bölgedeki yetiştirdiğimiz yaş sebze ve meyvelerin mikro klima özellikleri olan bir bölgede yetiştirilmiş olması. Üreticilerimize iyi tarım uygulamaları konusunda ziraat odaları vasıtasıyla verilen eğitim de önemli bir çaba.

Kentte AB onaylı süt çiftlikleri birbiri ardına kuruldu. Tatlı su balıkçılığı da oldukça yaygınlaştı. Birçok balık çiftliği kuruldu. Artık denizi olmayan Denizli'dende dünyaya balık ihracatı yapılıyor. Denizli doğal güzellikleri, antik tarihi kentleri, havasını, suyunu, toprağını, kısacası doğanın kendisine sunduğu tüm kaynakları artık bir bir değerlendiriyor ve fırsata çeviriyor.