”Depremler bir süre daha devam edecek”

Türkeli, bugün Girit'in güneyinde meydana gelen depremden sonra irili ufaklı depremlerin devam edeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Niyazi Türkeli, Akdeniz'de, Girit'in güneyinde 6.2 büyüklüğünde meydana gelen depremden sonra bu bölgede irili ufaklı depremlerin devam edeceğini söyledi.

Prof. Dr. Türkeli, Akdeniz'deki depremin "Helen Fayı" olarak bilinen Girit'in güneyinden başlayıp, Akdeniz içinde, doğuya ve batıya doğru yay şeklinde devam eden ve onun uzantısı olarak gördükleri "Burdur Fayı" denilen fayla da ilişkili olduğunu ifade etti.

Bu bölgede yaşanan depremlerin derinlikleri itibariyle daha derin depremler olduğunu belirten Prof. Dr. Türkeli, "Kıta olarak Türkiye'de olan depremlerden daha derin depremler. Orta derinlikte, yani 40 kilometre olan depremler. Bu Helen Fayı denilen fay, Afrika blokunun üst plakası. Anadolu veya Avrasya plakasının altına doğru bir dalma hareketi var. Depremler bu hareketlerin sonucunda oluşuyor" diye konuştu.

"6.2'lik depremden sonra büyük bir olasılıkla burada depremler bir süre daha devam edecektir" diyen Türkeli, depremlerin artçılar şeklinde devam edeceğini belirterek, şunları söyledi:

"Ne kadar süreceğini kestiremeyiz. İrili ufaklı büyüklükte olmak üzere aylarca devam edebilir. Bizim açımızdan önemli olan, Türkiye'yi karada kesen Burdur Fayı'nın bunlardan etkilenmemesidir. Çünkü bunlar birbirleriyle ilişkili kırık hatlarıdır. Yani etkilenmeyeceğini düşünüyoruz, etkilenmemesini istiyoruz ama etkilenirse de çok büyük bir sürpriz olmaz. Ancak bu Türkiye'de büyük bir deprem olacak anlamına da gelmiyor, ama geçmişte bu tür depremler var, irili ufaklı bu tür oynamalar olabilir."

Enstitü verilerine göre, Akdeniz'de Girit'in güneyinde saat 12.30'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından aynı bölgede saat 12.42'de 4.7, 12.59'da da 4.6 büyüklüğünde artçı sarsıntılar gerçekleşti.