Derneklerde 'İcra Komitesi' ne işe yarar?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

A Enver ÇITAK / GMY-Dış Ticaret Danışman

Muhtelif derneklerimizin muhalif üyeleri meslek örgütümüzü meslek odası gibi yöneteceklerini belirtebilirken, zamam zaman icra komitesi ne işe yarar? gibi sorular duymaktayız.  Bunu anlayamayacak ne vardır ki? Oda olabilmek için icra komitesi denince ilk akla gelenin  mesleğimizin tüm Türkiye çapında aynı hizmet verme anlayışı ve gümrük müdürlüklerinden ve diğer kamu ve özel şirketlerden hizmet alımında saygınlık, itibar görülmesini sağlayabilmesi" olduğunu düşünebiliriz. Aynı zamanda bir ilave düşünce "mesleği icra edenlerin işlem yapmada aynı standartlara sahip olabilmesi giyiniş hitap ve davranışları ile mesleğe saygı duyulabilmesini sağlayabilme" kavramı da değerlendirilebilmeli diye düşünmekteyim. Kısaca icra komitesi gümrük müşavirliği hizmetini belirli bir standarda ve kurallara, belki yazılı olmayan kuralları geliştirebilmeye çalışabilmelidir. Bu sonuç ile de gümrük müşavirliği hizmet verdiği firmalar ve hizmet aldığı özel ve kamu kuruluşlarında hak ettiği saygınlığa kavuşabilecektir. Saygınlığımızı mesleğimizi icra eden kişilere ve derneklerimize yönelik gereksiz ve suç unsuru taşıyabilecek şekilde konuşulmaması gereklidir. Öncelikle üyelerimiz mesleki temsilcisi olan derneklerimize karşı saygı duyulabilmesi hem üyelerimizin hem de dernek yönetimlerimizin görevidir.

 Mesleki kazancın arttırılması

Dernek üyesi firmalarımızın piyasada kıyasıya bir rekabete girmeleri sonrasında Devlet Bakanlığı oluru ile hizmet fiyatlarının belirlenmesi ve bu hizmet fiyatlarının sektörel bazda belirtilen değerlerin değiştirilmesi ile kazancı ne şekilde arttırabileceğiz. Açılan ve kapanan şirketleri ve geçirdiğimiz krizleri göz önüne alırsak ayakta kalabilme savaşında personel çıkartmak zorunda kalan meslektaşlarımızın sahip olduğu firmalarda pazarlama işlemlerinde etik kurallar konulabilmeli ve hepimiz bunlara uyabilmeliyiz.

 Eksiğimiz üye milletvekilimiz olmaması

TBMM de mesleğimizden bir üyenin olmaması, mevcut derneklerimizin de yeterli bir şekilde mevcut milletvekillerimize ulaşamaması nedenleri ile gümrük müşaviri iradesi dışında gümrük müşavirini alakadar eden konularda kanunlar hazırlanıp TBMM de görüşülerek kabul edilebilmektedir. Gümrüklerde yaşanan sıkıntıları bilebilen ve siyasete sıcak bakabilen bir ve birkaç tane gümrük müşaviri ve veya gümrük müşavir yardımcısını siyasi görüşüne seçtiği partiye bakmadan seçilmek için bulunduğu yerleşim merkezinde seçilebilmesini sağlayabilmeliyiz.

 'Oda' olmak için birlikte hareket etmeliyiz

Oda olabilmek için şimdiden kendi arasındaki bu işi yapan kişilerin kurduğu dernekler tek bir yumruk gibi davranarak birer birer kırılmak veya güç kaybetmek yerine hepsi bir araya gelip birçok konuda görüş ve isteklerini ilgili devlet kurumlarına belirtebilmektedirler.  Sadece yıpratmak amacıyla bu tarz ifadeler kullanabilmek ile lafı söyleyenin ve muhatap olanların adrenalini arttırmaktan öteye meleğimizden hizmet alanlarında bizlere korku ile bakmasını sağlamakta olduklarını maalesef anlayamamaktadırlar.

İhtisaslaşmak saygı getirir

Öncelikle yıllardır yazmaya çalıştığım, karnesi olmayan kişileri gümrüklere göndermeyelim. Gümrük sahasında hizmet verecek kişilerin kontrolleri gümrük müdürlükleri tarafından sürekli yapılabilmelidir. Yıllarını bu işe vermiş ve karnesi olmayan için bir sınav yaparak bilgi yeterliliklerini kontrol ederek gümrüklere giriş çıkış kartlarını verebilelim. Sosyal güvenliksiz personel çalıştırmayalım. Şirket Kredi kartından hizmet verdiğimiz firmaların ardiye ve birlik ücretleri vs giderleri ödemeyelim. İhtisaslaştığınız alanda hizmet vermeye devam edebilmelisiniz.

Bu konularda ilginizi çekebilir