Destekler, daha fazla işletmeye ulaşmalı

KOBİDER Başkanı Özgenç, yeni destek paketinin daha fazla işletmeye imkan sağlaması açısından yeterli olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, yeni açıklanan KOSGEB desteklerinin ekonomik konjonktüre göre olumlu, ancak daha fazla işletmeye imkan sağlaması açısından yeterli olmadığını savundu.

Özgenç, hükümetin son zamanlarda küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yönelik yapmış olduğu KOSGEB çıkışlı kredilerin amacının, KOBİ'lerin sayısını ve kapasitelerini geliştirebilmek olduğunu söyledi.

Bu doğrultuda 2003'den günümüze kadar 136 bin KOBİ'ye 7 milyar lira destek verilmesinin piyasalara ve istihdama olumlu yönde yansıdığını belirten Özgenç, "Bunun yanında kadın girişimcilere 10 bin TL fazla kredi verilmesi pozitif ayrımcılıktır. Bu da kadın girişimciler için teşvik etmeye yönelik bir kolaylıktır" dedi.

Özgenç, istihdam paketi ile 200 bin kişiye istihdam sağlanmasının hedeflendiğini ifade ederek, KOBİ'ler ne kadar desteklenirse o kadar çok istihdamın sağlanacağını ve bu durumun da işsizliğin azalmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Yeni destek paketinin, İhracat Kredisi Destek Programı ile Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı olmak üzere 2 çeşit krediden oluştuğunu anımsatan Özgenç, şunları kaydetti:

"Kredi desteğinden 45 bini KOBİ, 5 bini ihracatçı olmak üzere toplamda 50 bin işletme yararlanacaktır. Bize göre bu rakam bir önceki destek paketinden TL bazında daha fazla olmasına rağmen işletme sayısı açısından bir öncekinin yarısı kadardır. Bu destek ekonomik konjonktüre göre olumludur, ama daha fazla işletmeye imkan sağlaması açısından yeterli değildir. Çünkü çok sayıda KOBİ bu tür desteklerden yararlanmak arzusundadırlar. Dolayısıyla hükümet 2011 bütçesinde KOSGEB'in mali gücünü artırırsa, krediden yararlanmayı bekleyen pek çok KOBİ bu tür desteklerden faydalanabilme fırsatı bulabilecektir.

Ayrıca bir önceki dönemde 100 bin KOBİ'ye sağlanan kredi destek paketine 180 bin başvuru yapıldı ancak 85 bini kredi almaya uygun görüldü. Yani KOBİ'ler riskli göründüklerinden kredi almaya hak kazanamamışlardı. Bu durum, bazı KOBİ'lerin zor durumda ve borç takibinde olduklarını gösteriyor."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir