Dev Nobel töreninde Türkiye'ye övgü

AB yetkilileri, Oslo'da 21 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı törenle Nobel Barış Ödülü'nü aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 



STOCKHOLM - Bu yıl Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Avrupa Birliği'nin (AB) ödülünü, Birlik adına AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz aldı.
 
Norveç'in başkenti Oslo'da Belediye Binası'nda düzenlenen Nobel Barış Ödülü töreni nedeniyle, kentte geniş güvenlik önlemleri alındı.
 
Törene, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkenin 21'nin devlet ya da hükümet başkanları katıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Francois Hollande yan yana oturduğu törene, Norveç Kralı 5. Harald ile Kraliçe de katıldı.
 
İlk konuşmayı yapan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, AB'nin kuruluşundan bugüne kadar geçen süreci anlatırken, "AB ülkelerinin içinde bulunduğu sorunları birlikte çözüme kavuşturacak inançta olduğumuz için burada toplandık" dedi.
 
AB'nin kuruluşundan Türkiye'nin AB üyelik sürecinde gelinen noktaya kadar katedilen aşamaları da anlatan Stoltenberg, Türkiye'de AK Parti ile birlikte demokrasi ve insan hakları alanında yaşanan gelişmelerin sevindirici olduğunu söyledi.
 
Konuşmasının ardından Stoltenberg, Nobel madalyası ve diplomasını, AB adına AB Komisyonu Başkanı Barroso, AB Konseyi Başkanı Rompuy ve AP Başkanı Martin Schulz'e verdi.
 
Bu arada, 8 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon avro) tutarındaki para ödülünün göçmen çocukların eğitiminde kullanılacağı açıklandı.
 
Nobel Ödülleri sahiplerine verildi
 
Bu yılın fizik, kimya, tıp, edebiyat ve ekonomi dallarındaki Nobel ödülleri, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
 
Geçtiğimiz kasım ayında açıklanan ödüller sahiplerine İsveç Kralı 16. Carl Gustav tarafından takdim edildi. Buna göre, 2012 yılı Fizik ödülünü Serge Haroche ile David J. Wineland, Kimya Ödülünü Robert J. Lefkowitz ve Brian K. kobilka, Tıp Ödülünü Sir John B. Gurdon ile Shinya Yamaka, Edebiyat Ödülünü Çinli yazar Mo Yan ve Ekonomi Ödülünü de Alvin E. Roth ile Llohd S. Shapley aldı. Ödül sahiplerine birer diplomayla birlikte, Nobel madalyası ve 8 milyon (1 milyon Avro) İsveç kronu tutarında para ödülü de sunuldu.