Deva yüzde 20'nin üzerinde büyüme hedefliyor
Deva Holding CEO'su Haas, "Bu büyüme ile fiyat düşüşlerinden kaynaklanan kaybı telafi etmeyi hedefliyoruz" dedi
İSTANBUL - Deva Holding, 2010 yılında kutu bazında yüzde 20'nin üzerinde büyüme hedefliyor.
Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Philip D. Haas, 2010 yılı hedeflerine ilişkin olarak düzenlediği basın toplantısında, jenerik ilaçların, orijinal ilaçlarla tamamen aynı hammaddeleri içerdiğini, aynı etkileri gösterdiğini ve aynı kalitede bulunduğunu belirterek, aynı üretim maliyetlerine sahip jeneriklerin, orijinal ilaçların "ucuz bir kopyası" olmadığını vurguladı.
Aradaki farkın, jenerik ilaçların Türkiye'de üretilmesinden kaynaklandığına işaret eden Haas, ekonomik zorlukların yaşandığı günümüzde Türkiye'de üretilen bu ürünlerin tercih edilmesinin, Türkiye ekonomisine dolaylı bir destek sağlayacağını dile getirdi.
Deva Holding'in, Türkiye pazarına yönelik olarak daha fazla jenerik ilaç üretme konusunda kararlı ve bu konuda yatırımlar yapan bir şirket olduğunu söyleyen Haas, şu anda piyasada 250 farklı ilaç ve 600 farklı form ve dozajda ürünleri bulunduğunu belirtti.
Haas, antiinfektif ürünlerde güçlü olduklarını, son yıllarda kardiovasküler ve merkezi sinir sistemine yönelik (CNS) ürünlerde önemli gelişmeler gösterdiklerini vurgulayarak, "Yeni ürünler 2010'un ilk çeyreğinde piyasaya verilmiş olacak. Son 2 sene içinde büyük yatırım ve zorlu günlerin sonunda 2010'un bizim için tam bir büyüme yılı olacağını, ektiklerimizin meyvelerini toplayacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Haas, sektörde yaşanan sıkıntıların istihdam kaybına neden olacağına ilişkin görüşlerin hatırlatılması üzerine, "Deva Holding olarak son 2 senede yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda ideal operasyonel yapıya ulaştık. İstihdam azalmasının aksine büyüme ihtiyacı olan alanlarda yeni istihdam olanakları yaratma eğilimindeyiz" dedi.
"Daha fazla fiyat düşüşü için hareket alanı yok"
Philip Haas, sektörün kutu bazında yüzde 70'inin, fiyatlarının düşük olması nedeniyle TL değeri bazında ise yüzde 30'unun jenerik ilaçlardan oluştuğunu belirtti.
İlaç fiyatlarına ilişkin düzenlemelere yönelik bir soru üzerine Haas, hükümetin ilaç fiyatlarının, başlangıçta planlandığı gibi referans fiyatın yüzde 60'ı yerine yüzde 66'sı olarak belirlenmesi şeklinde gerçekleştirdiği değişikliğin sektör açısından olumlu olduğuna işaret etti.
Haas, sözlerine şöyle devam etti:
"Eğer düzenleme orijinal haliyle kalsaydı, bazı ilaçların fiyatı yüzde 75 oranında düşecekti. Şimdi bu ürünlerdeki düşüş yüzde 50 oranında gerçekleşti. Şu anda yüzde 50'lik düşüşe rağmen herhangi bir ilacın üretiminin durdurulmasını gerektiren bir finansal tablo yok. Bazı ürünlerde zararına üretim yapıyor olacağız ama tüm ürün portföyüne baktığımızda bunu yapmayı kabul edebiliyoruz. Bazı tasarruf tedbirleri aldık. Bazı tedarikçilerimizle pazarlık imkanı oldu. Bütün bunlar bir araya geldiğinde bütün ürünleri üretebilecek bir finansal tabloya ulaştık. Ama daha fazla bir fiyat düşüşü için hareket alanımız kalmadı."
"Eczanelerin kayıplarını karşıladık"
Deva Holding olarak, ilaçlardaki fiyat düşüşleri nedeniyle eczanelerin stoklarındaki ürünlerden kaynaklanan kayıpların tamamını karşıladıklarını ifade eden Haas, yeni uygulama ile jenerik ilaç bulunan ürünlerde fiyatların referans fiyatın yüzde 66'sı, jenerik ilaç bulunmayanlarda ise yüzde 100'ü olacağını belirtti.
Haas, "Bu nedenle jenerik rakibi olmayan orijinal ilaçlarda jenerik ilaç geliştirmek çok önemlidir. Bugün sektörün en büyük bölümünün herhangi bir şekilde jenerik rekabetle karşı karşıya olmayan orijinal ilaçlardan oluştuğunu görüyoruz. Biz de Ar-Ge alanında bu konuya odaklandık. Herşey planladığımız gibi giderse bu sene bile bu tür ürünleri piyasaya sunmayı başarabiliriz" diye konuştu.
Bir soru üzerine Haas, ilaç fiyatlarındaki düzenleme ile ortalama fiyat düşüşünün yüzde 15 civarında olduğunu kaydetti.
Haas, "2010'un gerçekten jenerik ilaçlar yılı olacağına inanıyorum. Bunun için de jenerik ilacın ne olup ne olmadığı konusunda bilincin artması gerekiyor" diyerek, Deva Holding'in ürün portföyünün yüzde 30'unun orijinal ilaçlardan, yüzde 70'inin ise jenerik ilaçlardan oluştuğunu kaydetti.
2009 yılının beklentilerinin gerçekleştiği bir yıl olduğunu söyleyen Haas, "2010 yılında kutu bazında yüzde 20'nin üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Bu kutu bazındaki büyüme ile fiyat düşüşlerinden kaynaklanan kaybı telafi etmeyi ve hatta üzerine çıkmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
"Pazar değer bazında aynı kalır"
Haas, 36 milyon lira ek sermaye ile sermaye artışı kararı aldıklarını anımsatarak, "2010 için 50 milyon lira yatırım öngörüyoruz" dedi.
İlaç sektöründe daralma beklentisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Haas, pazarın değer bazında aynı kalmasını ancak kutu bazında büyümesini beklediğini ifade etti.
Haas, Türkiye'de kişi başına sağlık harcamasının 130 dolar seviyesinde bulunduğunu, aynı rakamın Çek Cumhuriyetinde 300 dolar, Fransa'da 500 dolar, ABD'de ise 900 dolar olduğunu belirterek, sektörün bu sene ve önümüzdeki senelerde büyüme eğiliminde olmasını beklediğini kaydetti.
Philip Haas, "Bu sene Türkiye ilaç sektörünün 10 milyar dolarlık bir hacim sağlayacağını, yani aşağı yukarı 2009 ile aynı seviyelerde bulunacağını öngörüyoruz" dedi.
"Deva Holding'in satılması gündemde değil"
Toplantıda, sektörde yer alan Deva Holding'in satılacağına yönelik söylentilerin gerçeği yansıtmadığı da ifade edildi.
Ana hissedar olan EastPharma'nın, Deva Holding'in sektördeki gücünü artırması ve büyümesine odaklandığına işaret edilerek, Deva Holding'in satılmasının stratejik planlar arasında yer almadığı, olası bir satışa yönelik bir görüşme yapılmadığı vurgulandı.
Verilen bilgiye göre, ihracat iş hacmini artırmak için çalışmalarına devam eden Deva Holding, bitmiş ürünlere ilişkin ilk ihracatını 2010 yılında gerçekleştirmeye başlayacak. Ancak ihracatın esas etkilerinin, 2011 ve 2012 yıllarında, gelişmiş pazarlara yönelik ihracatın hayata geçmesiyle olması öngörülüyor.