”Dili sürçtü, 2011 değil 3011 diyecekti”

Erdoğan, partisince Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitinginde, Baykal ve Bahçeliye yüklendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

YALOVA - AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "(CHP 2011'de iktidara gelecek) diyor. Sayın Baykal'ın herhalde dili sürçtü. Sanırım 3011 diyecekti. Yanlışlıkla 2011 dedi" diye konuştu.

Erdoğan, partisince Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitinginde bir konuşma yaptı.

Yalova'nın 1995 yılında il olduğunu, bu ile 77 numaralı plakanın verildiğini anımsatan Erdoğan, ancak ondan sonra hiç kimsenin Yalova'ya uğramadığını, derdini sormadığını söyledi.

Bir şehri şehir yapanın sadece makyaj, üç-beş göstermelik düzenleme olmadığını belirten Erdoğan, "Üstünü düzenlemekle şehir şehir olmaz. Altyapı sorunlarını çözeceksin. Şehrin potansiyelini açığa çıkaracaksın. Şehrin gelecek 30 yılını, 40 yılını, 50 yılını hesap edeceksin ve buna göre yatırım yapacaksın. Bizden önceki yönetimler bunları yapmadılar" diye konuştu.

Erdoğan, bugün 41. mitingi yaptığını anımsatarak, "Yalova'da 41 kere maşallah diyoruz" dedi.

Ankara'dan Eskişehir'e Yüksek Hızlı Tren seferlerini başlattıklarını belirten Erdoğan, laf değil iş ürettiklerini söyledi.

Erdoğan, "Birileri gelip konuşuyor. Konuşup da ne yapıyor? Planın var mı projen var mı? Hizmetin var mı söyle? Ama bizim işimiz hizmet. Biz size gönül verdik. Biz size sevdalıyız. Bizim size aşkımız var" dedi.

İstanbul'da, Kağıthane-Piyalepaşa-Dolmabahçe tünelinin açılışını yaptıklarını ifade eden Erdoğan, "Yeditepe, yedi tünel. İlkinin açılışını yaptık. Bundan 10 sene evvel konuşulsaydı ne denirdi? 'Hadi canım sende, olur mu bunlar?' Eğer Ferhat olursan olur, eğer Şirin'e sevdalı olursan olur. Ama bunlarda Ferhat olmak nerede" diye konuştu.

"Bahçeli matematik bilmiyor"

Konuşmasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yönelik eleştirilerde de bulunan Erdoğan, Bahçeli'nin haftalardır küresel mali krizden bahsettiğini belirterek, hükümeti devraldıkları DSP-MHP-ANAP Hükümeti döneminde "krizler dönemi"nin yaşandığını ifade etti.

MHP'nin iktidar ortağı olduğu dönemde gecelik faizlerin yüzde 7500'lere çıktığını kaydeden Erdoğan, o dönemde devletin borçlanma faizinin de yüzde 63 olduğunu söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Gecelik borçlanma faizi şimdi kaç? Yüzde 13. İnsaf, insaf. Sayın Bahçeli ya sen matematik hiç okumadın ya da bu işi hiç bilmiyorsun. Ya yüzde 63 faizle devraldık, şu anda yüzde 13. Merkez Bankası'nın gecelik faizi 11,5. Şimdi nasıl oluyor da konuşuyorsun? Hayret.

Sayın Baykal, sen nasıl konuşuyorsun? Hayret. Sayın Baykal da tabi yalnızların, yanlışlıkların avukatı. İşte çıkıyor, diyor, (Ben Ergenekon'un avukatıyım) Kimin avukatı olursan ol. Biz, Tayyip Erdoğan olarak şahsım, biz de milletin avukatıyız, milletin avukatı. Onun için tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemeyecek ve yedirtmeyeceğiz.

Sayın Bahçeli Erzurum'da konuşuyor. 230 milyar dolardan milli geliri almışlar, 750 milyar dolara çıkarmışlar. (Ey Erzurumlu gardaşım senin cebine ne girdi?) diyor. Hesaba bak ya, mantığa bak ya, anlayışa bak. Sayın Bahçeli kılavuzu değiştir kılavuzu. Bir ülkenin ekonomik yapısı, bir ülkenin finansal noktadaki gücü bu rakamlarla belirlenir. Senin Gayri Safi Yurtiçi Hasılan (GSHY) nedir, bunun karşısında senin borçlanman denir? Borçlanma gücün bile buna göre hesaplanır.

Sayın Bahçeli, sizden iktidarı devraldık, göreve geldik. Türkiye'nin GSHY'ye göre borçlanması o zaman neydi biliyor musunuz? Yüzde 64. yani 100 liranın 64 lirası borçtu. Şimdi nereye düştü biliyor musunuz? Yüzde 25. Buradan buraya getirdik. Borç yiğidin kamçısıdır derler ya, ha şimdi yiğit var ortada. O zaman yiğit yoktu. O zaman zafiyet içerisinde bir hükümet vardı. Bakanlar kurulu toplantısını bile yapamıyorlardı. Eğer ayda bir, iki ayda bir biraya gelirlerse 'zirve bir araya geldi' diyorlardı. Bu hale düşmüşlerdi."