Dinarsu'nun şakası…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TRAKYA'DAN / M.Nedim ÇAĞLAR

Çoğu zaman "değişim" kavramının değişimi aksatan, bunu göze almayı engelleyen bir gücü vardır. O güç ki, aynı zamanda, değişimi başlatan. Tabii ki, bunun için bir el gerekir. Yarım asrı deviren marklarımız var, 2. kuşağa aktardığımız. Değişen ihtiyaçlara göre değişim yapacak bir el beklerler hep. Bu el çıkar muhakkak ve biz yeniden hafızalarımızı tazeleriz.

Dinarsu 55 yıllık bir Türkiye markası. Nerdeyse her evde, iş yerinde, dinlence yerinde bir Dinarsu vardır; ya yere serilmiştir ya da yenisiyle değiştirilerek saklanmak üzere kaldırılmıştır; en azından hafızalarda hatırlanacak anını beklemektedir. Duvardan duvara halının Türkiye'deki lider markası Dinarsu, girdiği yeni değişim maratonunda ayak seslerini duyuruyor. Çerkezköy OSB'deki 240 bin metrekare alana kurulu 70 bin metrekarelik entegre tesislerinde üretim yapan Dinarsu, son zamanlardaki değişim rüzgarını arkasına alarak, adım adım yatırımlarına, yenilenmeye devam ediyor. Yıllık 20 milyon metrekare kapasiteni yatırımlarla, 40 milyon metrekareye çıkarmayı hedefliyor.

Hatırlatırsak, Akkök Grubu'nun tekstil sektöründen çekilerek kimya ve enerji sektöründe yoğunlaşma kararından sonra, Merinos ve Padişah markalarının ailesi Erdemoğlu Holding bünyesine dahil olmuştu Dinarsu. 2005 yılında başladığı bu yolculukta sektördeki iddiasını göstermeye başladı. İlk gösterge; 2009 yılının İSO İkinci 500'ünde 178 basamak yükselerek 320. sıraya oturdu. 2010 yılındaki hedefleri ise 150 içinde yer almak; 2011'de de ilk 500.

Dinarsu'daki bu değişimi ve gelişimi konuştuğumuz Dinarsu Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Özveren ve Genel Müdür Ahmet Murat Ercan, Dinarsu' nun yatırımlarını anlattı. 2006 yılından itibaren 6 milyon euroluk yatırım yaptıklarını, bu yıl 2 milyon euroluk yeni baskı makinesi yatırımı yapıldığını, ikinci 2 milyon euroluk yatırımın ise yolda olduğunu ve üçüncü 2 milyon euroluk yatırımlarını da 2011'de yapacaklarını söylediler. 1 baskı makinesi, 5 tafting makinesi yatırımı yaptılar, ikinci baskı makinesi ise yolda. Özveren, Erdemoğlu Holding'in sahibi İbrahim Erdemoğlu'nun, talep ettikleri yatırımları ikiletmeden yaptığını, aldıkları destekle değişimi ve gelişimi güçlü bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yatırımlarında çok dikkat çekici bir nokta var: Türkiye'de ve dünyada ilk kez kullanılacak teknolojiyi getiriyor Dinarsu. Sektörde baskı yapan mevcut makineler 360 bin piksel iken, Dinarsu 9 milyon piksellik baskı makinesiyle üretim yapıyor. Ercan, bu teknolojiyle 12 renkte baskı yaparak fotoğraf kalitesinde halı üretebileceklerini söylüyor. Ercan'a göre, Türkiye' de 25 milyon metrekarelik duvardan duvara pazarı var. Kilitlendikleri İngiltere pazarında ise bu rakam 250 milyon metrekare. Geçtiğimiz günlerde İngiltere pazarının yüzde 40'nı elinde bulunduran bir toptancı firmayla anlaşma imzaladıklarını anlatıyor Özveren, "Amerika pazarına da girmeye başladık. 2009'da ihracatımızı 2008'e göre 3'e katladık. İngiltere, İtalya ve Irak olmak üzere toplam 30 ülkeye üretimin yüzde 40'ını ihraç ediyoruz. 10 yıl sonra bu rakamı yüz 90'a çıkaracağız" diyor.

Bir keresinde Çerkezköy OSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan Bey'le Türkiye için üretimin ilklerini yapan firmaları konuşurken bir anekdot anlatmıştı: "Bir fabrika kuruluyor, duvardan duvara halı üreteceklermiş, diye duyduk. Zannettik ki, bütün duvarları halıyla kaplayacaklar" demişti, gülüşmüştük. 'Değişim'in yaptığı bir şakaydı bu. Bir an hayal ettim; Özveren, "Dinarsu için dünya düzdür" gibi bir şaka yapsaydı. Gülmek yerine, düşünürdüm; ne de olsa halı üretiyorlar, belli mi olur…