Dinçer, mevsimlik işçilere çözüm arayışında

Bakan Dinçer başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıya mevsimlik tarım işçilerinin çalışmaları nedeniyle göç veren ve göç alan 25 ilin valisi çağrıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, mevsimlik geçici tarım işçilerinin çalışma dönemi öncesinde geçmiş yıllarda yaşanan olumsuzlukların önlenmesi amacıyla, alınacak tedbirlerle ilgili 25 ilin valisi ile 24 Mart Çarşamba günü biraraya gelecek.

Dinçer başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıya mevsimlik tarım işçilerinin çalışmaları nedeniyle göç veren ve göç alan 25 ilin valisi çağrıldı.

Toplantıda, bakanlığın ilgili birimlerinin uzun süredir mevsimlik geçici tarım işçilerinin barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal çevreyle ilişkiler, iş ve sosyal güvenlik sorunlarına ilişkin yerinde yaptığı incelemelerin sonuçları değerlendirilecek.  

Bakanlığın tespitleri ışığında işçilerin sorunların çözümü için alınacak önlemler ve bu konularda yapılacak hazırlıklar belirlenip, gözden geçirilecek.  

Ayrıca mevsimlik geçici işçilerin sorunlarının önüne geçilebilmesi amacıyla hazırlanan genelgeye ilişkin bilgi verilecek.

İşçilerin çalışma saatlerine düzenleme

Mevsimlik geçici tarım işçilerinin karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgili olarak bugüne kadar bazı siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarınca ayrı ayrı incelemeler yapılıp raporlar hazırlandı.

Bu raporlarda dikkat çekilen sorunlar ve çözüm önerilerinden bazıları şöyle:

-İşçiler ve aileleri insani koşullardan uzak ve tehlikeli bir şekilde çoğu zaman kamyonların üzerinde yolculuk yapmaktadır. Mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım koşulları sıkı denetime tabi olmalıdır.

-İşçilerin iaşe ve barınma koşulları çalışma kurallarına ve mevzuata uygun hale getirilmelidir.

-Mevsimlik tarım işçilerinin ilkel çadır koşullarında ve dıştan gelecek her türlü tehlikelere açık olan yaşam biçimi görüntüsü giderilmelidir.

-İşçilerin yerleşecekleri alanlarda elektrik, su, tuvalet, banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak altyapı koşullarının sağlanması ve bunları kapsayan yapıların yapılması gerekmektedir.

-İşçiler günde 12-13 saat çalışmak durumunda kalabilmektedir. Çalışma saatleri uluslararası sözleşmelere ve İş Kanunu'na uyumlu hale getirilmeli. Fazla çalışmaların karşılığının işçilere ödenmesi için önlemler alınmalıdır.

-Mevsimlik tarım işçileri kayıt altına alınmalı, sosyal güvenceye kavuşturulmalı ve mevzuatın getirdiği yükümlülükler konusunda da işçilere kolaylıklar sağlanmalıdır.

-İşçilerin yoğun olarak çalıştıkları bölgelerde sosyal meskenler tesis edilmeli ve buralar çalışma dönemlerinde işçilere tahsis edilmelidir.

-Bazı yerel yöneticilerin mevsimlik işçilere yönelik ''ötekileştirici'' tavırlarına izin verilmemeli. Bu tür davranışları sürdürenlere yaptırım uygulanmalıdır.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir