Dink kararı tartışmaları sürüyor

Cumhurbaşkanı Gül, Dink davasında şeffalığın önemli bir sınav olduğuna dikkat çekerken, Arınç mahkeme hakiminin davaya ilişkin yorumunu eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Dink davası kararının ardından tartışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dink davası kararında şeffaflığın önemine dikkat çekerken, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, mahkeme başkanının "Vicdanen ben de tatmin olmadım" sözlerinin bir hakime yakışmadığını söyledi.
Temaslarda bulunmak için gittiği Aksaray'da Dink davasında alınan kararlara ilişkin soruları yanıtlayan ve açıklamakları TV'lerden canlı olarak yayınlanan Gül, mahkeme sürecinin hala devam ettiğini hatırlattı. 
Gül, "Ama bu davanın ayrı bir özelliği var, gayrimüslim bir vatandaşla ilgili bir dava olduğu için ayrı bir hassasiyet söz konusuydu. Her türlü titizliği göstermek, herhangi bir şekilde vatandaşlar arasında yanlış kanaatlerin oluşmasına fırsat vermemek görevimizdir, devlet olarak" dedi. 
Gül, "Bundan sonraki sürecin en şeffaf, en adil şekilde ve kanunlara en uygun şekilde neticelenmesi bizim için önemli bir sınavdır. Yargı bağımsız şekilde işini yürütürken, idari makamlar da olayın ortaya çıkması için her türlü kolaylığı muhakkak göstereceklerdir, ama neticelenmesini beklememiz gerekiyor" dedi.
Bir hakime yakışacak söz değil
Mahkeme hakimini eleştiren Bülent Arınç, şöyle konuştu:
"Mahkeme başkanına önce şunu sormak lazım, 'kararınızda sanıklardan biri hakkında hüküm tertip etmemişsiniz. Coşkun İğci isimli bir kişiyle ilgili yargılama yapıp da netice ve hüküm kısmında bu kişinin unutulmuş olmasını nasıl izah ediyorsunuz?' diye bir soru sormak gerekirdi. Yoksa 'vicdanen bende tatmin olmadım' sözü herhalde bir mahkeme başkanına, bir hakime yakışacak söz değildir" dedi. 
Hrant Dink cinayeti davasında Salı günü karar açıklanmış ve mahkeme cinayette bir örgüt bağlantısı bulunamadığına hükmetmişti. Mahkeme sanıklardan Yasin Hayal'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verirken, diğer sanık Erhan Tuncel'i, Dink davasından beraat ettirdi, sadece McDonald's bombalama eylemi nedeniyle 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Tuncel tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi.
Hrant Dink'in ailesi ve avukatları kararı temyize götüreceklerini açıkladılar.
Bu konularda ilginizi çekebilir