Dink soruşturmasında 5 kişi tutuklandı

Gazeteci Hrant Dink soruşturmasında dönemin jandarma istihbarat görevlisi 5 kişi tutuklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında hakimliğe sevk edilen dönemin jandarma istihbarat görevlisi 8 şüpheliden 5'i, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve terör örgütü üyeliği" suçlarından tutuklandı, 3 şüpheli ise adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından yürütülen Dink cinayeti soruşturması kapsamında nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 8 şüphelinin sorgu işlemi sona erdi.

"Cinayetin sonucuna hizmet edecek şekilde hareket ettiler"

Nöbetçi hakimlik, şüpheliler Volkan Şahin, Şeref Ateş, Okan Şimşek, Hüseyin Yılmaz ve Gazi Günay'ın, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçunun beraberinde başka suç işleme ve silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarıyla ilgili olarak, şüphelilerin Hrant Dink'in öldürülmesi olayında yargılanan bir kısım şüphelilerle irtibatları, bir kısmının Dink'in ev ve iş yeri çevresinde olaydan yaklaşık 4 ay kadar önce baz verecek şekilde görevlendirme yazısı olmaksızın bulunmaları, diğer şüphelilerle ve yargılananlarla fikir ve eylem birliği içinde hareket ederek cinayetin işleneceğini bildikleri halde, örgütün hedefleri doğrultusunda İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün görev ve kadro itibariyle ele geçirebilmek için bu cinayetin sonucuna hizmet edecek şekilde hareket ettikleri, dosya arasında bulunan HTS raporları, baz ve sinyal bilgileri değerlendirme raporları, cinayetin öncesinde ve sonrasındaki hareket tarzları göz önüne alındığında, müspet suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığı ve üzerlerine atılı suçların CMK'nın 100/3. maddesinde sayılan suçlardan olması nazara alınarak tutuklanmalarına karar verdi. 

Bu şüphelilerle ilgili "kasten öldürme" suçuna ait dosyadaki mevcut delil durumu nazara alınarak bu suç yönünden tutuklama talebinin reddine karar veren hakimlik, şüphelilerden Adnan Acar, Cevat Eser ve Ünsal Gürel'i ise, aynı suçlardan mevcut delil durumuna göre tutuklama kararı verildiğinde mağdur olacaklarını göz önüne alarak serbest bıraktı. Serbest kalan bu şüpheliler hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de Şişli'de uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalar kapsamında daha önce İstanbul İl Jandarma İstihbarat Şubesinde görevli astsubay Abdullah Dinç, eski uzman çavuş Yavuz Bozca ve Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şubesinde görevli Ergün Yorulmaz ile jandarma astsubay Emre Cingöz, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "FETÖ/ PDY'ye üye olma" ve "kasten adam öldürme suçuna iştirak etme" suçlarından tutuklanmıştı. Tutuklanan kişi sayısı böylece 9'a çıktı. 

Gözaltına alınan diğer 4 şüpheli Mustafa Küçük, Mikdat Özbek, Rahmi Özer ve Musa Yıldırım ise, "yurt dışına çıkış yasağı" ve "evine en yakın güvenlik birimine haftada bir imza verme" zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanması şartıyla serbest bırakılmıştı.

Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında gazeteci Ercan Gün'ün de bulunduğu 13 şüphelinin ise emniyetteki işlemleri devam ediyor.