Diplomalı dedektifler geliyor

Kocaeli Üniversitesi'nin Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü'nden mezun olan öğrenciler "Takip Uzmanı" ünvanı alacak ve dedektiflik yapabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü öğrencilerine, bu eğitim-öğretim yılının ikinci yarısından itibaren seçmeli olarak "Araştırma Takip Uzmanlığı" dersi verilecek.

KOÜ Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yükekokulu Müdürü ve Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gazi Uçkun, Türkiye'de kurulmuş 20'den fazla "özel araştırmacılık veya danışmanlık" gibi ticari unvana sahip dedektiflik şirketi bulunduğunu belirterek, bu şirketlerin devlete vergi ödediğini, levhalarında "özel dedektif" yazdığını, dernekleştiklerini, sosyal projelere imza attıklarını dile getirdi.

Özel Dedektifler Derneği ile 2007 yılının sonunda tanıştıklarını ve işbirliği kararı aldıklarına ifade eden Uçkun, özel dedektiflik yasanın çıkması halinde, eleman ihtiyacı doğacağını belirtti.

Uçkun, şöyle konuştu:

"Bu ihtiyacı karşılamanın en yakın kaynağı özel güvenlik bölümleri olacaktır. Emekli askerler, polisler, MİT mensupları yine olacak ama sahada mezunlarımız çalışacak. İkinci sınıfların ikinci dönemine 'Araştırma Takip Uzmanlığı' diye bir seçmeli ders koyduk. Özel Dedektifler Derneği ile birlikte yürüteceğimiz bu çalışmalarda öğrencilerimiz 'Özel Dedektif Kimliği' alacak ve bu yönde hizmet veren firmalarda 'Araştırma Takip Uzmanı' olarak görev yapabilecek."

Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü'nde 2004 yılından beri eğitim ve öğretim yapıldığını, tamamına yakını istihdam edilen yaklaşık bin 400 mezun verdiklerini kaydeden Uçkun, şu anda bölümde 320 öğrenciyle eğitime devam ettiklerini, mezunlara herhangi bir sınava girmelerine gerek kalmadan 'Silahsız Güvenlik Sertifikası' verdiklerini söyledi.

YÖK'ün üniversitelerde silahlı eğitim yapılmasına izin vermemesinden dolayı öğrencilerinin 2. sınıfın son döneminde anlaşmalı oldukları özel güvenlik firmalarında eğitim alarak sertifikalarını "silahlıya" çevirebildiğini dile getiren Uçkun, normal eğitim ve öğretimin dışında sürekli sertifika programları düzenlediklerini de bildirdi.

Kürtçe bilen özel güvenlik talebi

Uçkun, güvenlik görevlilerinin halkla ilk temas noktasında olduğu için bir anlamda da danışma görevi yaptığını, bazı firma ve belediyelerin, iletişimi kuvvetli, dil bilen personel talep ettiğini söyledi.

TÜPRAŞ'ın İzmit, İzmir, Batman ve Kırıkkale rafinerilerinin güvenlik biriminde ve pek çok belediyede öğrencileriin görev yaptığını anlatan Uçkan, "TÜPRAŞ, Batman'daki rafinerisi için Kürtçe bilen öğrenciler talep etti, biz de Batmanlı, Adıyamanlı Kürtçe bilen öğrenciler vardı, onları yönlendirdik. Yine Kürt vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde belediyeler de genellikle Kürtçe bilen özel güvenlikçi istihdam ediyor" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir