DİR tebliğinde değişikliğe gidildi

60 gün içinde yapılmayan müracaatlarda resen kapatma işlemi geri alınmayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dahilde İşleme Rejimi Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğle işletme malzemesi ve başlamış işlem tanımlarında değişikliğe gidildi. Daha önce işletme malzemesi tanımıyla ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünün elde edilmesinde kullanılan ancak ürünün bünyesinde yer almayan ve sabit tesislerin çalışabilir durumda olmasını temin eden (enerji ve yakıt hariç), yatırım malı makine ve teçhizat niteliğinde olmayan malzeme tanımlanırken, yapılan değişiklikle bu tanıma işletme faaliyetlerinde tamamen ve kısmen tüketilseler dahi ibaresi eklendi.

Daha önce mevzuatta olmayan başlamış işlem tanımı ise “dahilde işleme rejimi kapsamında ithalata ve ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin tescil edilmiş olması” olarak belirlendi. İhracat Genel Müdürlüğü, dahilde işleme izin belgesinin taahhüt kapatma müracaatını, taahhüt kapatma, iptal veya resen kapatma işlemlerini geri almaya yetkili olacak. Resen kapatmanın Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren 60 (altmış) gün içerisinde ilgili firma tarafından resen kapatmanın geri alınmasına ilişkin müracaatın yapılmaması halinde, resen kapatma işlemi geri alınmayacak.

Taahhüt kapatma, iptal veya resen kapatma işlemleri geri alınan belge ihracat taahhüdünün kapatılması durumunda; belge kapsamında müeyyidce uygulanmakla birlikte henüz tahsilatı yapılmamış kısım için ithalat esnasında alınan teminatlar ilgili gümrük idaresince belge sahibi firmaya iade edilecek.

Ancak belge kapsamında müeyyide uygulanmış ve daha önce tahsil edilmiş tutarlar taahhüt kapatma işlemini müteakip ilgili belge sahibi firmaya iade edilmeyecek. İptal veya resen kapatma işlemleri geri alınan firmalar adına düzenlenmiş ve düzenlenecek olan dahilde işleme izin belgeleri kapsamında 6 ay süreyle yapılacak tüm ithalat işlemlerinde indirimli teminat uygulanmayacak.

Belge süresinde tescil edilen beyanname, belge sayılacak

Tebliğ'e göre kapatma müracaatının değerlendirilmesinde, dahilde işleme izin belgesi, dahilde işleme izni ihracat taahhüdü, belgede izinde belirtilen şartlar da dikkate alınmak suretiyle, dahilde işleme rejimi hükümleri çerçevesinde eşdeğer eşya veya ithal eşyasından elde edilen işlem görmüş ürün ile değişmemiş eşyanın başlamış işlemler dahil olmak üzere ihraç edildiğinin tespiti kaydıyla kapatılacak. Gümrük beyannamesinin belge süresi içerisinde tescil edilmiş olması bu beyannamenin belge kapsamında değerlendirilebilmesi için yeterli sayılacak.

Ancak, belge ihracat taahhüdünün kapatılmasında, belge süresi içerisinde tescil edilmiş ihracata ilişkin gümrük beyannamesi kapsamındaki ihracatın gerçekleştirildiğinin tespiti aranacak. Aksine bir durumun tespiti halinde, bu Tebliğin dahilde işleme tedbirlerinin uyulmamasını düzenleyen 45'inci maddesi hükmüne göre işlem yapılacak.

Sahteciliğin tespit edilmesi

Dahilde işleme rejiminde sağlanan hakların kötüye kullanımıyla ilgili 46'ncı maddede değişikliğe gidildi. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının denetim birimleriyle Müsteşarlık ve Gümrük Müsteşarlığı'nca yapılan inceleme, denetim ve soruşturma sonucunda, gümrük beyannamesi ve eki belgelerin sahte olduğunun veya üzerinde tahrifat yapıldığının, ya da gerçeği yansıtmadığının tespiti halinde, bu gümrük beyannamesinin ihracat taahhüdünün kapatılmasında kullanılamayacak.

Bu gümrük beyannamesinin ihracat taahhüdünün kapatılmasında kullanılmış olması veya kullanılmak üzere ibraz edilmesi halinde bu beyanname kapsamı ihracata tekabül eden ithalata ilişkin vergi, 45'inci madde hükümlerine göre tahsil edilecek.

İlgililer hakkında kanuni işlem yapılacak. Sahteciliğin belge ihracat taahhüdünün kapatma müracaatından önce tespiti halinde, taahhüt kapatma müracaatı beklenilmeyecek. Bu beyanname kapsamı ihracata tekabül eden ithalata ilişkin verginin, bu Tebliğ'in 45'inci maddesi hükümleri çerçevesinde tahsilatının yapılmasını teminen Gümrük Müsteşarlığı'na bildirimde bulunulacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir