DİR'e 'cari açık' ayarı

Mart ayında 60.5 milyar dolarla rekor seviyeye çıkan yıllık cari işlemler açığını azaltmak için Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında bazı düzenlemelere gidildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), 20 Aralık 2006 tarihli İhracat 2006/12 sayılı Dahili İşleme Rejimi (DİR) tebliğinin bazı temel hükümlerini değiştirdi.

Cari açığı daraltıcı önlemlerden birisi de DİR kapsamında alındı. Buna göre, DİR kapsamında döviz kullanım oranı otomotivde yüzde 80'den yüzde 65'e düşürüldü. Bunun anlamı 100 dolarlık ihracat için yapılacak ithalat miktarı 80 dolar yerine 65 dolar olacak. Bu oran çimento, cam, toprak, ve seramik ürünlerinde yüzde 60, tekstilde yüzde 70, konfeksiyon ve orman ürünlerinde ise yüzde 65'e düşürüldü.

Resmi Gazete'de yayımlanan DTM tebliği ile elyaf, iplik ham ve mamul mensucat gibi temel tekstil hammaddelerinin DİR kapsamında ithalatındaki parasal sınırlama kaldırıldı. Daha önce temel tekstil hammaddeleri ile etiket, fermuar, çıtçıt, askı, şerit gibi yardımcı maddeleri DİR kapsamında 10 bin dolara kadar ithalat yapılabiliyordu.

Yeni tebliğle birlikte, 20 Aralık 2006 tarihli İhracat Tebliği'nin Dahilde İşleme İzni Verilecek Haller başlıklı 14'ncü maddesinin a bendindeki 10 bin dolarlık sınırlama

kaldırıldı. Aynı maddenin " ı " bendinde yer alan bedelsiz olarak ithal edilen eşyanın işleme faaliyetine tabi tutulması ile ilgili kısmında bedelsiz ithalat uygulamasından, tarım ürünler ilie savunma sanayi projeleri kapsamında yapılan ithalat hariç tutuldu.

Döviz kullanım oranı değişti

Değişiklik ile dahilde işleme izin belgesi kapsamında döviz kullanım oranları yeniden düzenlendi. Buna göre, dahilde işleme izin belgesi kapsamında döviz kullanım

oranı otomotiv sektöründe düzenlenen belgeler için azami yüzde 65, deri ve deri mamulleri ile çimento, cam, toprak ve seramik ürünleri sektöründe düzenlenen

belgeler için azami yüzde 60, tekstil ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami yüzde 65, konfeksiyon ve orman ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami yüzde 70, bunun dışında kalan sektörler için azami yüzde 80 olarak belirlendi. Ancak, ikincil işlem görmüş tarım ürünleri taahhüdü içeren belgelerde bu oran azami yüzde 100 olarak tespit edilecek.

Bu oranlar tebliğin önceki halinde sektör belirtilmeksizin yüzde 80 olarak uygulanıyordu. Döviz kullanım oranı, DİR kapsamında yapılan ithalat ile yapılması gereken

ihracat arasındaki oran olarak tanımlanıyor. Aynı tebliğin indirimli teminat uygulaması başlıklı maddesinin 2'nci fıkrası da yürürlükten kaldırıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir