Dış gündem siyasi tansiyonu şimdilik unutturdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kırım’daki gelişmeler ve gelen açıklamalar sadece bölgede değil, tüm dünyada piyasalarda yankı buluyor. Rusya’nın bu faaliyetlerine yönelik özellikle ABD’den gelen açıklamalarla bölgedeki ateşin sadece Ukrayna ve Rusya arasında kalmayacağı mesajı verilmesi, bölgedeki hassasiyeti daha da artırdı. Dün Rusya’nın bölgedeki tatbikatı durdurması rahat nefes alınmasını sağladı. Ateşin yükseldiği anlarda ABD tahvillerini ve altın yatırımcıların güvenli limanı oldu. ABD’de faizlerin yani getirilerin düşmesine rağmen doların değer kazanmasındaki neden de bu güvenli liman algısıydı. Bundan sonraki süreçte de Ukrayna’ya bağlı gerginliklerde piyasanın aynı tepkileri vermesini beklenebilir, ancak geçmişe bakarak gerginliğin ne zaman artacağını tahmin etmenin maalesef bir yöntemi yok. Bu nedenle bu riske her an maruz kalınabileceği göz önünde bulundurulmalı. Bölgedeki sıcak çatışma riski kadar petrol fiyatlarının seyri de Türkiye için önemli bu nedenle petrol ve doğalgaz fiyatları da takip edilmeli.   

Avrupa tarafında ise Ukrayna ile birlikte yarın gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı bekleniyor. Faiz konusunda bir adım atılmasa bile piyasa ECB’den genişlemeci adımlar bekliyor. Bu adımlar gelecek olur ya da yakın bir zamanda başlanabileceğine dair beklentiler oluşturulacak olur ise Euro/Dolar paritesinde aşağı yönlü hızlı bir hareket ve hisse senetleri tarafında da olumlu hava oluşabilir. Biz 1,40’a dayanan bir paritenin ECB’yi rahatsız etmeye başlayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle de bu toplantıdan en azından bu yönde bir mesaj çıkma olasılığını daha yüksek görüyoruz.   

ABD tarafında ise bu hafta Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı rakamları takip edilecek. Bu veride de soğuk hava şartlarının etkili olup olmadığı şaibesi devam edeceği için iki hafta sonra gerçekleşecek olan Fed toplantısı hakkında çok fazla bir bilgi vermeyecektir. Çok büyük bir sürprizle karşılaşmazsak önceki aylara göre biraz daha sınırlı bir etki görebiliriz.