Diş sağlığınızı korumak için ÖTV ödediğinizi biliyor muydunuz?

Hakan UÇAK / KPMG Turkey

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Modern tıbbın gelişmesi ile birlikte insanoğlunun ortalama ömür süresi zaman içerisinde artmıştır. Yüzyıllar öncesinde tanı konulamayan hastalıkların tedavisi için bilimsel çalışmalar yapılmakta ve yeni tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu gelişmeler insanların ortalama yaşam sürelerinin artmasına önemli katkılar sağlamıştır. 

Yaşam süresinin artması beraberinde sağlık harcamalarının artmasına da neden olmuştur. Zira yıllar öncesinde uygulanan basit tedavi yöntemleri yerini yüksek teknik donanıma sahip tıbbi cihazlar ile yapılan pahalı tedavi yöntemlerine terk etmiştir. Bu nedenle yeni tedavi yöntemleri insan ömrünü artırmakla birlikte bu hizmetlere harcadığımız ücretlerin artmasına neden olmuştur. 

Özellikle devlet tarafından desteklenmeyen bir takım sağlık harcamalarının devlet tarafından sağlanmaması nedeniyle özel sağlık sigortası kurumları kurulmuştur. Sağlığımızı korumak için ayrıca özel sağlık sigortası ödemeleri gerçekleştirmekteyiz.

Sağlık harcamalarımızın tamamının sadece tıbbi gereklilikle olduğunu söyleyemeyiz. Zira bir takım sağlık harcamalarımız tıbbi gereksinim ile birlikte estetik amaçlı olabilmektedir. Tam da bu noktada, sağlık harcamalarımızın bir kısmı hali hazırda uygulanan mevzuatımız uyarınca lüks tüketim içerisinde değerlendirilerek, bu harcamalar üzerinden özel tüketim vergisi tahsil edilmektedir. Özellikle estetik cerrahide kullanılan botoks gibi eşyalar üzerinden özel tüketim vergisi ödenmektedir. Bu tarz eşyalar üzerinden özel tüketim vergisi tahsil edilmesini normal karşılayabilirsiniz.

Peki, diş sağlığımızı özel tüketim vergisine borçlu olduğunuzu biliyor muydunuz?

“Diş fırçalarından nasıl özel tüketim vergisi tahsil edilir?” “Özel tüketim vergisi lüks tüketim üzerinden tahsil edilen bir vergi olmalı.” “Diş fırçası ile özel tüketim vergisi arasında nasıl bir ilişki olabilir?” 

Dediğinizi duyar gibiyiz. 

Bugün birçok kişi tarafından kullanılan pilli/elektrikli diş fırçalarından özel tüketim vergisi tahsil edilmektedir. Sizleri daha fazla meraklandırmamak adına pilli/elektrikli diş fırçalarından özel tüketim vergisi tahsil edilmesinin nedenini açıklayalım.

Pilli/elektrikli diş fırçaları 8509.80.00.00.19 gümrük tarife istatistik pozisyonunda sınıflandırılmaktadır. 8509 tarife pozisyonunda sınıflandırmasında yer alan eşyalar, aynı zamanda Özel Tüketim Vergisi IV no.lu listesinde yer almaktadır. 

Bu nedenle, pilli/elektrikli diş fırçalarının gerek yurt içi teslimlerinde gerekse ithalatında %6.7 oranında özel tüketim vergisi tahsil edilmektedir.

Ayrıca, pilli/elektrikli diş fırçaları ithal ediliyor ise ithalat anında özel tüketim vergisi ile birlikte bir de %30 oranında ilave gümrük vergisi tahsil edilmektedir. 

Bu kısa makalenin sonunda pilli/elektrikli diş fırçası kullananlara naçizane hatırlatmamız şu şekilde olacaktır.

Diş sağlığınızı korumak için ÖTV ödediğinizi biliyor muydunuz?