Dışarıda ABD, içeride ise seçimler izlenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yeşim SARIŞEN / Yapı Kredi Yatırım 

Yunanistan belirsizliği volatilite kaynağı olmaya devam ederken riskli varlıkların satış baskısı altında kaldığını gördük. Avrupa gösterge endeksi Stoxx 600 yüzde 1.93, S&P 500 ise haftayı yüzde 0.88 ekside kapatırken, MSCI gelişmekte olan ülke hisse endeksi cds, bono spreadlerindeki yükselişler ve döviz kurlarındaki değer kayıpları öncülüğünde dolar bazında yüzde 3.22 geriledi. 

Yurtiçi piyasalarda ise seçim belirsizliği gibi negatif tetikleyiciler öncülüğünde TL varlıkların baskı altında kaldığını gördük. TL’deki satış baskısı öncülüğünde kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki hareketine devam eden BIST-100 endeksinde, 82.500 desteği üzerinde zayıf tepki denemeleri etkiliydi. BIST-100 endeksi haftayı yüzde 3.29 değer kaybıyla 82.981 seviyesinde kapattı.  Döviz sepeti yüzde2.4 yükseldi. ABD faizlerindeki stabilizasyona rağmen tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskı hakimdi. Türkiye 5 yıllık cds spreadi 203’den 211’e yükseldi.  

Büyük resimde dolar güçlenme eğiliminde ve dolayısıyla bu hafta ABD’de açıklanacak Mayıs ayı verileri ön planda olabilir. ABD’de yukarı yönlü sürpriz yapan Nisan ayı çekirdek TÜFE verisi ve güçlü çekirdek dayanıklı tüketim malı siparişleri verisi, doların gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazanımına destek olmuştu.  Bu doğrultuda bu hafta açıklanacak ve güçlü yönde sinyaller üretebilecek Mayıs verileri  dolar endeksindeki güçlenmeye destek olabilir. Örneğin ücretlerde hızlanma sinyali görülebilecek bir tarım dışı istihdam verisi gibi… Böyle bir görünüm ise risk iştahı üzerinde olumsuz etki yaratabilir. 

Hafta genelinde ABD Mayıs ayı tarım dışı istihdam başta olmak üzere Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı, Euro bölgesi enflasyon beklentileri takip edilecek diğer önemli makro gündem maddeleri. Ayrıca Yunanistan’ın ilki 5 Haziran’da olmak üzere toplam 1.5 milyar Euro tutarındaki IMF ödemeleri takip ediliyor.  Yurtiçinde ise Çarşamba günü açıklanacak Mayıs ayı enflasyon verisi ön planda olabilir.