Dışişleri Bakanlığı: Utanç verici
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Alman Parlamentosu'nun aldığı "soykırım" kararı bu kurumun itibarı bakımından utanç verici" denildi.
Alman parlamentosunun alt kanadının 1915 yılı olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen sembolik tasarıyı onaylaması üzerine Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı. Açıkladamada, "Meşru bir tartışma konusu olduğu Avrupa hukuku içtihadına girmiş 1915 olayları hakkında Alman Federal Parlamentosu’nun aldığı karar anılan kurumun itibarı bakımından utanç vericidir" ifadelerini kullandı.
1915 olaylarına ilişkin anlaşmazlıktan uzlaşıya varılabilmesinin "diyalog ve adil bir bakış açısıyla" mümkün olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Osmanlı Ermenilerinin acılarını paylaşarak hatıralarını yaşatmaya çalışan; Ermeni kültürel varlıklarına sahip çıkan ve iki komşu halk arasında uzlaşı yollarını açmak için önemli adımlar atan Türkiye’nin Alman Federal Parlamentosu’ndan öğreneceği hiçbir şey yoktur" denildi ve şu ifadelere yer verildi:
"Almanya’nın bu girişimi, siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel hayatına önemli katkılar veren Türk ve Türk asıllı Alman vatandaşlarını tarihlerine ve öz kimliklerine yabancılaştırmak ve asimile etmek gayretidir. Ermeni anlatısını eğitim yoluyla genç nesillere dikte etmeye yönelik girişimler bu yüzden endişe vericidir...Bu dayatmaya karşı hukuki yollar da dahil, her türlü imkan kullanılarak direnileceği şüphesizdir."
Alman Maslahatgüzar Dışişleri Bakanlığına çağrıldı
Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Dölger, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bakanlığa çağrılan Dölger’e, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Levent Murat Burhan, Alman Federal Meclisinin 1915 olaylarına dair tasarıyı kabulüne ilişkin Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı iletti.
Görüşme yaklaşık 35 dakika sürdü. Dölger, görüşmenin ardından basına herhangi bir açıklama yapmadan bakanlıktan ayrıldı.