Dışişleri'nden 'Kürecik' açıklaması

Bakanlık Sözcüsü Bilgiç, Kürecik'teki radardan elde edilen bilgilerin, NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşılmadığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Kürecik Radar Üssü'ne ilişkin basında yer alan haberler hakkında, NATO füze savunma sistemi ve bunun bir unsuru olan Kürecik'teki radardan elde edilmekte olan bilgilerin, NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımının söz konusu olmadığını bildirdi. 

Bilgiç, bir soruya verdiği cevapta, Türkiye'nin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının bir an önce durdurulması ve kalıcı bir ateşkes sağlanması doğrultusunda yoğun bir çaba içinde bulunduğuna dikkati çekerek Türkiye'nin söz konusu tutumuna yönelik bazı "mesnetsiz" iddialar bağlamında NATO'nun Kürecik'teki radarının da gündeme getirildiğini belirtti.  

Sözcü Bilgiç, "NATO füze savunma sistemi ve bunun bir unsuru olan Kürecik'teki radarın, tamamen Türkiye'nin ulusal güvenliğinin gereği çerçevesinde kurulmuş olup, müttefik ülkelerin halklarının, topraklarının ve kuvvetlerinin korunmasını amaçlamakta olduğunu" kaydetti. 

Bilgiç, bu çerçevede, Türkiye'nin de sistemin sağladığı koruma kapsamında olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: 

"Diğer taraftan, sistemin NATO üyesi olmayan hiçbir ülkeye koruma sağlaması mümkün değildir. İsrail de bilindiği gibi NATO üyesi değildir. NATO sisteminden elde edilmekte olan bilgiler NATO'nun mevcut usulleri çerçevesinde müttefikler arasında paylaşılmakta ve İttifakın savunmasına yönelik olarak kullanılmaktadır. Bu bilgilerin NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı söz konusu değildir. Bu husus, 2012 Şubat ayında ülkemizi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri tarafından da açık bir biçimde kamuoyuna hitaben vurgulanmıştır."