DİSK: 2010'da toplum daha çok yoksullaşacak

Genel Başkan Çelebi, yapılan zamlar ile bu yıl enflasyonun daha çok artacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 2010 yılının ilk günlerinde elektrik, ulaşım, benzin ve mazota yapılan zamların, özel tüketim vergilerinin artırılmasının, bu yıl enflasyonun artacağının ve toplumun daha fazla yoksullaşacağının habercisi olduğunu savundu.
Çelebi, DİSK Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, "2009 yılında milyonlarca yoksulun, işsizin ve bütün mağdurların kaderlerine tepkisiz kalmalarını sağlamak için hukuksuzluk ve baskının yaygınlaştırıldığını" savunarak, sendikal hak ihlallerinin yoğunlaşmasının ardındaki nedenlerden birinin de bu olduğunu kaydetti.
İşsizlik ve yoksulluğun Cumhuriyet tarihinde görülmemiş biçimde yaygınlaşarak, kitlesel hale geldiğini ifade eden Çelebi, 2009 yılında işsizlere 1 milyon 200 bin kişinin eklendiğini ve işsiz sayısının 6 milyona çıktığını bildirdi.
Çelebi, bugüne kadar görülmedik ölçüde değersiz hale getirilen emeğin sosyal bir unsur olduğunun unutturulmaya çalışıldığını ve yalnızca maliyet ögesi olarak görüldüğünü belirtti.
Ücretlerin 2009 yılında yüzde 12 oranında geriletildiğini ve 2002'de yüzde 19 olan sanayi maliyetleri içindeki payının yüzde 11'e düştüğünü söyledi.
Çelebi, ücretlerin düşmesi, hayat pahalılığının artması, sağlık ve eğitim sisteminin paralı hale gelmesi nedeniyle Türkiye'nin "çalışan yoksulların" kitlesel hale geldiği bir ülkeye dönüştüğünü savunarak, şunları kaydetti:
"En temel insan hakkı olan sağlık hakkı, AK Parti iktidarında paralı hale getirilmiş, sosyal güvenlik açığı bahanesiyle katkı payları sürekli artırılmıştır. 2009'da yüzde 30 olan özel hastane katkı payı 2010'dan itibaren yüzde 70'e yükseltilmiştir. 'SGK eylem planı' adı altında hazırlanan plana göre, çalışanların ilaç katkı payını yüzde 20'den 50'ye çıkartılması için hazırlıklar yapılmaktadır. 1923'ten 2002 yılına kadar, 80 yıldır Türkiye'nin toplam 220 milyar dolar olan borcu 2009 sonunda 270 milyar dolar artarak 490 milyar dolara çıkmıştır. 2010'da yeni doğan her bebek 7 bin dolar borçla yaşamaya başlayacaktır. Sanayi üretimi 2009 yılında yüzde 14 oranında gerilemiştir. 2009 yılında sanayi kapasite kullanımındaki daralma ise yüzde 16 olmuştur. Resmi milli gelir rakamlarına göre, sabit sermaye varlığının dörtte biri üretimsizlik ve kapasite kullanım düşüklüğü nedeniyle kullanılamaz haldedir."
Bugüne kadar krize karşı beş paket hazırlandığını, birçok teşvik düzenlemesi yapıldığını belirten Çelebi, 2009 yılında 9 bin 200 şirketin faaliyetine son verdiğine ve 92 bin esnafın dükkanını kapattığına işaret etti.
Çelebi, "Bu yılın ilk günlerinde elektrik, ulaşım, benzin ve mazota yapılan zamlar ile  özel tüketim vergilerinin artırılmasının 2010 yılında enflasyonunun daha da artacağının ve toplumun daha fazla yoksullaşacağının habercisi olduğunu" kaydetti.