DİSK Başkanı Çelebi'ye silahlı saldırı

DİSK Genel Başkanı Çelebi, odasında ayağından vuruldu; kaçmaya çalışan saldırgan yakalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Şişli'de bulunan sendika genel merkezindeki odasında ayağından vurularak, hastaneye kaldırıldı.

Şişli Polis Merkezine götürülen şüpheli Rıza Tunçbilek'in ilk ifadesinde saldırıyı "alacak-verecek meselesi nedeniyle işlediğini" söylediği öğrenildi. Tunçbilek, "1995 yılından beri Çelebi'den 175 bin mark alacağı olduğunu, defalarca istemesine rağmen alacağını bir türlü alamadığını" savundu. Bugün de alacağını istemek amacıyla Çelebi'nin makamına gittiğini anlatan R.T, "Parasını alamayınca bu olayı gerçekleştirdiğini" ifade etti.

Çelebi'yi vurmasının ardından silahıyla yakalanan şüpheli R.T'nin uyuşturucu madde bulundurmaktan poliste kaydının bulunduğu öğrenildi. R.T'nin buradaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğine getirileceği belirtildi.

Hastane önünde açıklama yapan Vali Güler, olay yerinde iki dolu şarjörün bulunduğunu ve silahın ruhsatsız olduğunu söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, "Sayın Çelebi'nin diz kapaklarının altında 4-5 tane kurşun yarası var. Sağlık durumu iyi, ancak daha önceden by-pass ameliyatı olduğu için gözetim altında. Şu anda tomografi çekiliyor. Sanıyorum, bir saat sonra ameliyata alınacak" dedi.

Hastane yetkilileri Çelebi'nin her iki ayağında birer kurşun olduğunu söyledi. Çelebi'nin hayati tehlikesinin bulunmadığı, sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, 4 el ateş edildiğini ve olayın siyasi boyutunun olabileceğini belirtti. Görgün, mermi ağzında makam odasına giren saldırganı güçlükle zapettiklerini bildirdi. Görgün, saldırganın kendisine ve koruma memuruna da silah çektiğini söyledi. Görgü tanıkları, Çelebi'yi ayağından vuran kişinin para istiyor gibi olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı saldırıyı kınadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'ye yönelik silahlı saldırıyı kınadı.

Dinçer, yaptığı yazılı açıklamada, çalışma hayatının önemli sendikalarından DİSK'in Genel Başkanı Çelebi'ye yönelik silahlı saldırıyı üzüntüyle öğrendiğini ifade etti.

Olaydan hemen sonra Çelebi'nin sağlık durumuyla ilgili yetkililerden bilgi aldığını belirten Dinçer, şunları kaydetti:

"Sayın Süleyman Çelebi'yle telefonla görüşerek geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Sayın Çelebi'nin sağlık durumunun iyi olması sevindirici bir durumdur.

Süleyman Çelebi'ye karşı yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, Sayın Çelebi'nin bir an önce sağlığına kavuşması dileğiyle, başta ailesi olmak üzere DİSK mensuplarına ve tüm çalışma hayatımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir'in de, Çelebi'yi kaldırıldığı hastanede ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulunduğu bildirildi.

 "Saldırının amacı belli değil"

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin "amacının ne olduğunu bilemedikleri" bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Görgün, Süleyman Çelebi'nin saldırının ardından kaldırıldığı Florence Nightingale Hastanesi önünde, DİSK Yönetim Kurulu ve Başkanlar Kurulu adına yaptığı açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren R.T'nin emniyetteki sorgusunun sürdüğünü hatırlattı.

Tayfun Görgün, "Ülkemizin en önemli sendikal örgütlerinin başında gelen DİSK'in genel başkanlık katında, toplumun her kesiminin saygısını kazanmış Süleyman Çelebi'nin silahlı saldırıya uğramış olması, kendi başına çok vahim bir olaydır. Bu olayı şiddetle kınıyor ve protesto ediyoruz" dedi.

"Hassas bir dönemden geçilen bugünlerde herkesin olayı büyük bir dikkatle ve soğukkanlılıkla değerlendirmesi gerektiğini" dile getiren Görgün, şunları kaydetti:

"Gün boyunca olayın nedeniyle ilgili yapılan spekülasyonları üzülerek izlediğimizi ifade etmek isteriz. Tüm kamuoyunun bir kez daha şunu kesin olarak bilmesini istiyoruz, DİSK'in ve onun genel başkanının hiç bir konuda hiç bir kimseyle alıp veremediği hiç bir şey yoktur, olamaz. Çelebi'nin mütevazi yaşamı, herkes tarafından açıkça bilinmektedir. Çelebi'nin yaşamı son derece açıktır ve asla hiç bir konuda gizlisi saklısı yoktur. Çelebi'nin kapısı kendisinden randevu alarak gelen herkese açıktır ve bundan sonra da açık olmaya devam edecektir. Saldırganın da randevu alarak geldiği bilinmektedir."

Süleyman Çelebi'nin herhangi bir konuda endişesi olsa, saldırgana söz konusu randevuyu vermesinin söz konusu olamayacağını ifade eden Görgün, "Bu saldırının gerçek nedenlerinin en kısa sürede açığa çıkarılmasını biz de bekliyoruz. Çelebi'nin sağlığına kavuşur kavuşmaz bu konuda gerekli açıklamayı yapacağını ilan ediyoruz. Spekülatif yaklaşımların son bulmasını diliyor, tüm DİSK'lilere ve emekçilere soğukkanlı olmalarını söylüyoruz" diye konuştu.

Görgün, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere geçmiş olsun dileklerini ileten herkese teşekkürlerini ifade etti.

Bir gazetecinin "Siz odanın içindeydiniz. En doğru bilgiyi siz verirsiniz. Neler yaşandı?" sorusu üzerine ise Görgün, şunları söyledi:

"Biz DİSK olarak, kamuoyunun bütün açıklığıyla herşeyi öğrenmesinden yanayız, ama öte yandan da Türkiye'de alışıla gelmiş bir biçimde olayların magazinsel yanının öne çıkarılmasını doğru bulmayan bir örgütüz. Olayın gerçek nedeni de o zaman açığa çıkmıyor. Diğer teferruatlar orada önemli. Önemli olan şudur; amacının ne olduğunu bilemediğimiz bir saldırıyla karşı karşıya kalmıştır DİSK Genel Başkanı. Bu saldırı çok vahimdir. Saldırgan yakalanmıştır ve sorgusu sürmektedir. Bizler olayın takipçisiyiz. Olayın arkasında başka sebep var mı? Ne oldu, kimler tarafından tezgahlandı? Bu konunun da açığa kavuşmasını istiyoruz."

Basın açıklamasının sonunda, açıklamayı izleyen sendika üyeleri, "Başkana uzanan eller kırılsın" şeklinde slogan attı.