DİSK Genel Başkanı: Ben de mi marjinalim?

DİSK Genel Başkanı Kani Beko 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul'da çıkan olaylara ilişkin basın açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Aramızda marjinal grup diye bir şey yok. Burada işçiler vardı. Atılan gazlı bombalar sırasında arkadaşlarımız getirdikleri sendika flamalarıyla kendilerini korumaya çalıştı" dedi.

Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Komisyon üyesi Osman Öztürk, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul'da çıkan olaylara ilişkin DİSK Genel Merkezi'nde basın açıklaması yaptı.
Kani Beko, 1 Mayıs öncesinde gerilimin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun açıklamalarıyla tırmandığını ileri sürdü.
Emekçilerin tüm İstanbul'u 1 Mayıs alanına çevirdiğini ifade eden Beko, ''Hükümetin ve Vali'nin tavrı ideolojiktir. Sermayenin ideolojisi ve çıkarlarına hizmet edenlerin, işçi düşmanlığı bugün üzerimize yağdırılan gaz bombaları, tazyikli sular ve polis copu ile bir kez daha ayyuka çıkmıştır" diye konuştu.
Beko, dünkü olaylar sonucu kendilerine bildirilen yaralı ve gözaltı sayısını da şöyle açıkladı:
"Taksim İlkyardım Hastanesi'ne polis saldırısı sonucu yaralanan 10 kişi başvurmuş. Yaralılar arasında, başına isabet eden gaz bombası nedeniyle yaralanan 17 yaşında genç bir kadın da bulunuyor. Genç kadının kafatasında kırıklar bulunmuş. Durumunun ağır olduğu belirtiliyor. Şişli Etfal Hastanesi'nde 100'den fazla başvuru yapıldığı belirtiliyor. DİSK Genel Merkezi'ne ulaşan bilgilere göre başvuranlardan 23'üne genel adli muayene raporu verilmiş. Bu raporlarla polis hakkında suç duyurusunda bulunulmaya hazırlanılıyor. Şişli Etfal'deki yaralılar arasında 1 kişinin durumunun ağır olduğu ve ameliyata alındığı belirtiliyor. Haseki Hastanesi'ne başvuran bir erkeğin de durumunun ağır olduğu, ameliyata alındığı bildirildi. Okmeydanı Hastanesi'ne 10'a yakın yaralının geldiği, Türkiye Hastanesi'nde 1'i ağır 2 yaralı olduğu gelen bilgiler arasındadır. Şişli Etfal Hastanesi'ne girerek burada gaz bombası ve tazyikli su kullandığı, hastanede görevli hekimler ve sağlık emekçilerinin de polis saldırısından etkilendiği bizlere belirtilmiştir."
Beko, olaylar nedeniyle 60 kişinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'nde, 4 kişinin Terörle Mücadele Şubesi'nde, 8 kişinin de Çocuk Şubesi'nde gözaltında olduğunu söyledi.
Basın mensuplarının soruları yanıtlayan Beko, Vali Mutlu'nun "Göstericilere orantılı güç kullanıldığı" yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, ''İşçi arkadaşlara Vali'nin, Başbakan'ın talimatıyla açılmış bir savaş vardı. Savaş esnasında gaz bombaları da toplar da tüfekler de vardı. Bu işin orantısı orantısızı olmaz. Önemli olan emekçilere, kamu çalışanlarına devletin bakış açısıdır'' dedi.

"Ben de mi marjinalım?"

Bir gazetecinin, Mutlu'nun, "Biz DİSK'e izin verecektik ancak aralarında marjinal gruplar vardı" şeklinde açıklaması olduğunu ifade etmesi üzerine Beko, "Aramızda marjinal grup diye bir şey yok. Burada işçiler vardı. Atılan gazlı bombalar sırasında oradaki arkadaşlarımız getirdikleri sendika flamalarıyla kendilerini korumaya çalıştı. Ben de kendimi ceketle korudum, şimdi ben de mi marjinalım? Bu talihsiz bir açıklama" diye konuştu.

1 Mayıs'ta çoğunluğu işçilerin oluşturduğunu, onun dışında işçilerle dayanışmak isteyen kişilerin de kutlama alanlarına geldiğini belirten Beko, "Annelerimiz, babalarımız, çocuklarımız da geldi. Onlara da marjinal diyebilir misiniz?" şeklinde konuştu.
Kani Beko, yaralılar için ambulans çağırdığında, "Yolları kapatmışlar, o nedenle gelemiyoruz" yanıtını aldığını dile getirerek, trafiğin kapatılmasını eleştirdi.
İşçilerin kutsal insanlar olduğunu, ekmeğin, elektriğin üretiminde işçilerin çalıştığını ifade eden Beko, "Bunların üzerine gaz sıkılır mı? Emeğe, işçiye, halka maalesef bakış açıları bu" dedi.

Lami Özgen'in konuşması

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, dün yaşanan olayların farklı gösterilmeye çalışıldığını belirterek, ''Farklı manipülasyonlarla olayları farklı gösterme çabası içinde olmasınlar. Kimse güvenlik güçlerine saldırmamıştır. Dün bizzat Beşiktaş kolunda 07.30'da, daha 10-15 kişi bir araya gelmeden ve polisler tarafından gazla tazyikli suyla saldırıyla karşı karşıya kalmışızdır. Kitle toplanmadan 07.30'da Beşiktaş kolunda toplanmak üzere olan insanlara, direkt, uyarı yapmadan gaz ve su saldırısı yapılmıştır ve bu arka arkaya sürdürülmüştür" ifadelerini kullandı.
1 Mayıs'ın inşaat çalışmaları nedeniyle Taksim'de kutlanmasına izin verilmemesini eleştiren Özgen, "Taksim'de 30 metrelik çukura tedbir almak istemeyen Valilik, kilometrelercekare tedbir alma gücüne sahip. İnşaatın varlığı, inşaatın teknik boyutu tamamen ve sadece suni bir gerekçedir. Yaşananların sorumlusu emekçiler değil, tam tersine İstanbul Valisi ve Hükümet'in kendisidir" diye konuştu.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Komisyon üyesi Osman Öztürk, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne de biber gazı atıldığını, bunun haklı hiç bir gerekçesi olamayacağını ifade ederek, yaşananlar için suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.
Gazın insan sağlığına büyük zararlar verdiğini söyleyen Öztürk, "Biber gazı adam öldürmeye teşebbüstür" dedi.
Öztürk, Hükümet yetkilileri ve Valilik ile yaptıkları toplantılarda gelecek yıl 1 Mayıs'ın yine Taksim Meydanı'nda kutlanmasına ilişkin bir sözün kendilerine verilmediğini de anlattı.
DİSK Genel Başkanı Beko, KESK Genel Başkanı Özgen, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Öztürk, olaylar sırasında yaralanarak hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki D.A'yı da ziyaret edeceklerini kaydetti.