DİSK'ten 1 Mayıs açıklaması

DİSK Genel Başkanı Beko: "İşçileri, emekçileri 1 Mayıs'ta Taksim'e çağırmak değil bunu engellemek suçtur"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, geçen yıl 1 Mayıs'ta İstanbul'da yaşanan olaylar nedeniyle "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlamasıyla haklarında dava açıldığını belirterek, "İşçileri, emekçileri 1 Mayıs'ta Taksim'e çağırmak değil bunu engellemek suçtur" dedi.  

Kani Beko, Şişli'deki DİSK Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, dönemin TMMOB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir Aktan ve kendisi hakkında, İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldığını kaydetti.  

Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlamanın hakları olduğuna dair ulusal ve uluslararası çok sayıda mahkeme kararı olduğunu, buna karşın kendilerine 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ederek "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlaması yöneltildiğini anlatan Beko, şöyle devam etti: 

"Verilen mücadeleler sonucu 2010, 2011 ve 2012'de Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına herhangi bir saldırı olmamış, birlik, mücadele ve dayanışma bu alanda yüz binlerle coşku içinde, şarkılarla türkülerle kutlanmıştır. Her yıl daha fazla katılımla, daha büyük coşkuyla gerçekleşen Taksim 1 Mayıs'ı iktidarı rahatsız etmiş ve 2012'deki devasa kutlamanın ardından 2013'te saldırılar başlamıştır. AKP Hükümeti, tüm mahkeme kararlarına ve üç yıl boyunca hiçbir olumsuz durum yaşanmamasına rağmen 1 Mayıs'ta Taksim'i yasaklayarak suç işlemiştir. İşçileri, emekçileri, 1 Mayıs'ta Taksim'e çağırmak değil bunu engellemek suçtur."  

Davanın görüleceği 6 Şubat'ta Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde olacaklarını söyleyerek, emekçi ve dostlarını orada olmaya çağıran Beko, "6 Şubat'ta Çağlayan'da emekçiler faşizmi yargılayacak" dedi. 

Siyah şapka takan ve sırt çantası taşıyan kişilerin bulunduğu bir grubun fotoğrafını gösteren Beko, fotoğrafın 1 Mayıs olayları sırasında çekildiğini kaydederek, bu kişilerin çantalarındaki taşları 1 Mayıs'ı kutlamak için toplanan kalabalığa atarak olayları kışkırttıklarını öne sürdü.  

Bu konularda ilginizi çekebilir