Diyarbakır KCK'da en az 15 yıl isteniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da, terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 98'i tutuklu 175 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu 98 sanıktan 24'ü ile 1 tutuksuz sanık hazır bulundu. Tutuklu 74 sanık ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
Mahkeme başkanı, tutuklu sanıklardan Ahmet Birsin ile ilgili delil ikamesini okuyarak, Gün Tv'de yayına verdikleri haberlerde, örgüttün üst düzey yöneticilerinden yayın çizgisiyle ilgili talimat alıp almadığını sordu.
Sanık Birsin, tercümanı aracılığıyla yaptığı savunmasında, kanalın genel yayın koordinatörlüğünü yürüttüğünü, kanalın bir yayın çizgisinin bulunduğunu belirterek, "Haberleri yayına vermeden önce sadece kanalın genel yayın yönetmeninden talimat alabiliriz. Genel yayın yönetmenin dışında kanal sahibi bile talimat veremez" dedi.
Sanık avukatlarından Sinem Çiçek, deliller arasındaki taşıyıcı belleğin hukuka aykırı şekilde yapılan aramalarda temin edildiğini ve kime ait olduğunun bilinmediğini belirterek, bununla ilgili müvekkiline soru sorulmamasını ve delilin dosyadan çıkarılmasını talep etti.
Sanık avukatlarının tahliyeye ilişkin taleplerinin ardından mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına, diğer talebin de reddine karar vererek duruşmayı erteledi.

İstenen cezalar

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 98'i tutuklu 175 sanık hakkında, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezaları isteniyor.