Diyarbakır'daki 'arsa balonu' patladı

Binlerce kişinin evini, arabasını veya bileziğini satıp yerini bile görmeden aldığı arazilere ilgi bıçak gibi kesildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - 5 yılda arsa fiyatının 50 kat artış gösterdiği Diyarbakır'da araziye olan talep, yüksek fiyat artışının "spekülatif" olduğuna ilişkin açıklamaların ardından son bulurken, artışın süreceğini umarak yüksek fiyata arazi satın alanlar büyük zarar etti.

Çoğu vatandaşın görmedikleri arazileri dahi satın alması nedeniyle Tapu Sicil Müdürlüklerinde oluşan yoğunluk sona ererken, 4 ayrı Tapu Sicil Müdürlüğündeki işlem sayısında da büyük düşüş meydana geldi.

Tapu Sicil Müdürlüğünde arazi satışı nedeniyle aylık 4 bin 500'e kadar yükselen işlem sayısı gelişmenin ardından son bir ayda 3 bine kadar düştü. Bu 3 bin işlemin tamamına yakının da konut ve iş yeri satışı olduğu belirtildi.

Evini, arabasını veya kolundaki bileziklerini satıp ya da bankadan kredi çekerek, yüksek kazanç sağlama ümidiyle başta Karacadağ eteklerinde yer alan "demir girmez ve hayvan otlamaz" olarak tabir edilen tarıma elverişsiz "taşlık" yerler ile hatta hızını alamayıp il sınırını dahi aşıp Siverek'ten arazi satın alanlar, talebin azalmasının ardından fiyatlardaki büyük düşüş nedeniyle kara kara düşünüyor.

İçerisinde bulundukları durumu "Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak" deyimiyle özetleyen alıcılar, satın aldıkları arazinin fiyatında yüzde 80 oranında iniş olmasına rağmen satışa sundukları arazilere talipli çıkmamasına üzülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir