Diyarbakırlı arıcılar desteklenecek

Yaklaşık 428 bin lira bütçeli proje ile modern arıcılığa geçilerek, bal üretiminde yüzde 10, polen üretiminde yüzde 100'lük artış olması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliği'nce hazırlanan "Arıcılıkta Kapasite Geliştirme ve Ürün Çeşitlendirme" projesi Diyarbakır Valiliğinin girişimi ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nce desteklenecek.

Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın kendisini ziyaret eden Arı Üreticileri Birliği Başkanı Fahri Saylak'ın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüyle hazırladıkları "Arıcılıkta Kapasite Geliştirme ve Ürün Çeşitlendirme" projesine destek taleplerinin olumlu yanıt bulduğu bildirildi.

Açıklamada valilikçe İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne hazırlatılan ve Diyarbakır Arı Yetiştiricileri Birliği'nin de ortak olduğu projenin GAP Bölge Kalkınma İdaresince incelenerek desteklenmesine karar verildiği belirtildi.

Yaklaşık 428 bin TL bütçeli projenin bedelinin destek kapsamında yüzde 70'inin GAP İdaresince, yüzde 30'unun ise üretici çiftçilerce karşılanacağı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

"Kalkınmada önemli ve lokomotif bir rol üstlenen tarıma yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Arıcılık kayıt sistemine kayıtlı 85 bin 634, kayıtsız 12 bin 400 kovan varlığı sözkonusu. Bilinçli eğitim ile modern arıcılığa geçilerek, bal üretiminde yüzde 10, polen üretiminde yüzde 100'lük artış olması bekleniyor. Polen toplama anlamında bugüne kadar eğitim almamış arıcı sayısında proje ile yüzde 100 artış planlanıyor. Mevcut işletmelerde arılı kovanlardan 15 kilogram süzme bal, 25 kilogram petek alınırken, yeni kovanlar ve verilen eğitimlerle süzme balın 20 kilograma, petek balın ise 30 kilograma çıkması hedefleniyor. Arıcılıkta verimliliği artıracak bu proje GAP Kalkınma İdaresince desteklenecek. Girişimlerimiz sonucu 428 bin TL bütçeli projenin bedelinin yüzde 70'i GAP Kalkınma İdaresi'nce karşılanacak."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir