Dizilere 'süre ayarı' yolda

RTÜK araştırmasında Avrupa'da dizilerin ortalama 45 dakika sürdüğü belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'de dizi sürelerinin uzunluğu ile ilgili yoğun şikayet aldıklarını belirten RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, "Artık müdahale etmek gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Türkiye'de dizi sürelerinin uzunluğuyla ilgili tartışmalar devam ederken, RTÜK tarafından 14 Avrupa ülkesi üzeride yapılan araştırmada dizilerin ortalama 45 dakika sürdüğü belirlendi.

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Türkiye'de dizi sürelerinin uzunluğuyla ilgili hem izleyicilerden hem de dizilerde çalışanlar ve set görevlilerden şikayetler aldıklarını söyledi.

Dizi sürelerinin kısaltılması için yürüyüşler ve mitingler yapıldığını, konuyla ilgili tartışmaların gündeme geldiğini belirten Dursun, şöyle devam etti:

"RTÜK'e yönelik "dizi sürelerinin maksimum sınırını belirleyin" eleştirileri üzerine Avrupa ülkelerindeki  dizi süreleri, sürelerin belirlenmesinde hangi aktörlerin etkili olduğu yönünde araştırma yaptıklarını belirten Dursun, söz konusu çalışmanın sonuçlandığını bildirdi.

Araştırmanın Avusturya, Bulgaristan, Almanya, Danimarka, İspanya, Finlandiya, Fransa, İngiltere, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, İsveç'i kapsadığını ifade eden Dursun, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımızın yaptığı araştırmayla, Avrupa ve Amerika'da dizi sürelerinin 20 dakika ile 60 dakika arasında değiştiğini tespit ettik.Türkiye'de ise dizi süreleri 80-90 dakika veya daha uzun. Bunun yanında özetinin yayınlanmasıyla 2.5-3 saate kadar çıkıyor. Bir de reklamları eklediğinizde neredeyse 4 saate tırmanan bir süre. Bu izleyiciler açısından kabul edilebilir bir şey değil. Buna artık müdahale etmek gerekir diye düşünüyorum."

Dizi süreleriyle ilgili çalışma başlatılacak

Bu ülkelerde dizi sürelerinin nasıl belirlendiği yönündeki araştırmaya da değinen Dursun, "Bu 45-60 dakikayı kimin belirlediğine baktık, yayıncı mı, izleyici mi, izleyici temsilcileri mi, program yapımcıları mı yoksa RTÜK  benzeri otoriteler mi, devlet mi? Yaptığımız çalışmada, dizi sürelerini RTÜK benzeri düzenleyici otoritelerin değil, arz talep dengesinden hareketle yayıncıların belirlediğini tespit ettik" diye konuştu.

Bu kapsamda Kültür ve Turizm, Çalışma ve Maliye bakanlıkları ile sendika ve meslek birlikleri temsilcilerinden oluşan bir komisyonun dizi süreleriyle ilgili çalışma başlatmasının planlandığını ifade eden Dursun, "Bu konu, artık kamusal düzenleme noktasına kadar gelen önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor. Burada biz nasıl bir politika izleriz, onu kesin belirlemiş değiliz ama dünyadaki örnek, bizim için yol gösterici olabilir diye düşünüyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir