Dizilerle kültür sanat ihracı yapacağız

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Yüzde 100 ekonomi diyorsanız, aynı oranda kültür ve sanat da demeniz lazım. Bir ürünü sattıran imajdır. Kimse Kongo malı fotoğraf makinesi almaz. Bu imajdan kaynaklanıyor. İmajı anlatmanın en doğru yanı da kültür ve sanat. Di

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurdagül UYGUN

CEZAYİR - Türk film sektörü son yıllarda ihracatını artırırken, İstanbul Ticaret Odası (İTO) da 'kültür sanat' ihracı konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Cezayir'de düzenlenen 1. Türk Ürünleri Sergisi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Yüzde yüz ekonomi diyorsanız, aynı oranda kültür ve sanat da demeniz lazım. Bir ürünü sattıran imajdır. Kimse Kongo malı fotoğraf makinesi almaz. Bu imajdan kaynaklanıyor" dedi. İmajı anlatmanın en doğru yanının da kültür ve sanat olduğunu anlatan Yalçıntaş, şöyle devam etti: "Son yıllarda düzenli olarak bütün kitap fuarlarına katılıyoruz, yayıncılarımızı götürüyoruz. Telif hakları satmaya çalışıyoruz. Daha önce yapılmayan bir şeydi. İlk defa organize olarak telif hakları satılmaya başladı. Dizi ve film endüstrisi üzerinde çalışıyoruz. Bunun etkisi en az birincisi kadar önemli. Özellikle Ortadoğu ve Afrika'da dizilerinin etkisi inanılmaz. Bu, Türkiye'nin imajı açısından güzel bir şey. Dizilerle kültür ihracı yaparak ekonomik dönüşüm sağlayacağız. Geçen sene 100 milyon dolar film maliyeti sattık, telif bundan çok daha düşük. Bu zamanla artacak daha yolun başındayız. Rakamdan ziyade çarpan etkisi daha önemli."

Avrupa Birliği'nde yaşanan krizi değerlendiren Yalçıntaş,  bu durumdan Türkiye'nin etkilenmeyeceğini düşünmenin yanlış olacağını söyledi. Türkiye'nin de bu krizden etkileneceğini, ancak bu etkilenmeyi doğru politikalar uygulayarak artıya çevrilebileceğini anlatan Yalçıntaş, şöyle devam etti: "Eğer yarıştığınız ülkeler 10 yavaşlarsa siz de 2 yavaşlarsanız aradaki mesafe 8'e düşer. Bütün mesele doğru politikalarla daha az yavaşlamak. Bunu bu zamana kadar başardık. Birkaç tane çözmediği akut problemleri var. Bunlar çözülünce ilerleme daha hızlı olacak. Sosyal barış problemimiz var. Birinci akut problemimiz bu. Doğrudan doğruya Türkiye'yi etkiliyor. İkinci olarak daha ileri teknoloji ürünler üreten ülke durumuna gelmemiz gerekiyor. Esnaf tabiriyle 'bir tık' daha yukarı çıkmalıyız. Bizim rakibimiz AB ülkeleri. Bunların ürünlerine karşılık ürünler üretmeliyiz. Üçüncü olarak da iş kanunları diyelim. İş kanunları bazı noktalarda elimizi kolumuzu bağlıyor. Daha esnek duruma gelmesi lazım."

Formula 1 için proje hazırlanıyor

Formula 1'i tekrar sağlayacak olanın devlet olduğunu kaydeden Yalçıntaş, "Bu konuda pazarlık yapılır, olursa olur, olmazsa olmaz. Formula Türkiye'de seyirci bulamadı. Belki birkaç sene daha geçmesi gerekiyordu. Biletlerin üniversal değeri var, o yüzden fiyatlar pahalıydı. Formula sahasıyla ilgili önümüzdeki günlerde bir gelişme olacak. Görüşmeler tamamlanınca açıklayacağız" diye konuştu.

Venezuela'da da etkinlik düzenlenecek

Yalçıntaş, dün de İTO'da "Venezuela-Türkiye Ticaret ve Yatırım Semineri"nde konuştu. İTO olarak Kuzey ve Güney Amerika için oldukça önemli girişimlerde bulunduklarını, 2010'da iş adamlarının talepleri doğrultusunda Latin Amerika için açılım başlattıklarını ifade etti.

Bunun ilk ayağını Brezilya'da gerçekleştirdiklerini ve Meksika'da Türk ihraç ürünleri sergisi düzenlediklerini hatırlatan Yalçıntaş, bir sonraki etkinliği ise Venezuela'da yapmak istediklerini söyledi.

Ticaret yapılan ülkelere yönelik uçak seferlerinin önemine değinen Yalçıntaş, "Türk Hava Yolları (THY) hangi ülkeye doğrudan uçmaya başlamışsa, o ülkeyle ticaretimiz ikiye üçe katlanmıştır" diye konuştu.

Murat Yalçıntaş, Türkiye ile Venezuela arasındaki ticaret hacminin 193 milyon dolar gibi düşük bir seviyede olduğuna dikkati çekerek, bu rakamın 44 milyon dolarının Türkiye'nin ihracatı, 149 milyon dolarının ise Türkiye'nin Venezuela'dan ithalatından oluştuğunu kaydetti.

Önümüzdeki yıllar AB için zor geçeceğinin altını çizen Yalçıntaş, "AB'deki yavaşlamadan minimum düzeyde etkilenmemiz için Venezuela gibi krizden en az etkilenen ülkelerle ticaretimizi artırmamız lazım" dedi.

"En bakir kalan bölgelerden biri"

THY Üretim Planlama Başkanı Hulki Balakbabalar ise toplantıda yaptığı konuşmada yolcu taşımada Avrupa'nın 4. büyük hava yolu şirketi olduklarını, dünyada da network büyüklüğüyle 8. hava yolu haline geldiklerini anımsatarak, geçen yıl 29,5 milyon olan yolcu sayısını bu yılın sonunda 34 milyona çıkarmayı öngördüklerini söyledi.

Balakbabalar, THY açısından "en bakir kalan" bölgelerden birinin Güney Amerika olduğunu, bölgedeki potansiyelin farkında olduklarını, bunun için çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, "Yakın dönemde söz konusu coğrafyadan pay alma yönündeki çalışmalarımızı artıracağız. Yakın zamanda Venezuela'ya direkt veya aktarmalı sefer yapmayı planlıyoruz. Güney Amerika, büyüme potansiyeli açısından bizim için önemli bir bölge" diye konuştu.

Venezuela Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Jose Gregorio Bracho Reyes ise iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 61 yıldır sürdüğünü anımsatarak, "Başkonsolosluğun açıldığı 3 yıldan beri de çok çalışarak İstanbul'dan Caracas'a giden yolu kısaltmak istiyoruz" dedi.

Reyes, Türkiye'nin bölgesinde yükselen bir yıldız olduğunu dile getirerek, "Biz Venezuela'da çalışmak isteyen bütün Türklere kapımızı açmak istiyoruz. Venezuela, hepinize açık bir evdir" diye konuştu.

TOBB Başkanlığı için 2012 Ekim'inde konuşacak

Murat Yalçıntaş, TOBB başkanlığına ilişkin olarak ise, "Gelecekteki olaylarla ilgili şimdiden bir şey söylemem erken olur. 2012 Ekim ayında açıklama yapacağım. Birisi İTO başkanlığını dillendirse benim hoşuma gitmez. Dolayısıyla benim de bir şey söylemem abes olur" dedi.

"THY'nin Venezuela'ya uçması şart"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Amerika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Güney Amerika Sorumlusu Aykut Eken de Latin Amerika ve Karayip Bölgesinin 33 ülkeden oluşan ve 600 milyon civarında nüfusa sahip zengin bir bölge olduğunu, ancak Türkiye'nin Karayip ülkeleri ve kıtadaki ülkelerle ticaret hacminin 5 milyar dolar gibi çok düşük bir rakamda seyrettiğini ifade etti.

Türkiye'nin Paraguay ile 250 milyon dolarlık dış ticaret hacmi göz önüne alındığında, bu ülkeden daha büyük ve zengin olan Venezuela ile 200 milyon dolara yakın olan hacmin çok düşük olduğunun altını çizen Eken, "Venezuela ile ticari ilişkilerimizin geliştirilmesinde THY'nin seferleri büyük önem taşıyor. THY'nin Venezuela'ya uçması şart" şeklinde konuştu.

Venezuela'daki iş imkanlarına değinen Eken, bu ülkede 2015 yılına kadar 2 milyon konut yapılmasının öngörüldüğünü, bunun Türk müteahhitleri, mühendisleri, hatta işçileri için büyük bir fırsat oluşturabileceğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir