DOĞAKA, bölge için önem taşıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHRAMANMARAŞ'TAN / Ali ESKALEN

[email protected]

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye illerinin bağlı olduğu kalkınma ajansımız. Kendine bağlı illerin kalkınması ve tanıtımı için çeşitli projelere çeşitli destekler veren DOĞAKA, bölgenin kalkınması için lokomotif bir rol üstlenmiş durumda. Çeşitli firmalar, belediyeler ve sivil toplum örgütleri gibi kuruluşlar projeleri ile çeşitli destekler alarak faydalı çalışmalar yapıyor.

Kahramanmaraş'ın turizmine, tanıtımına, sanayisine çeşitli katkılar sağlayan DOĞAKA, Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi Mali Destek Programları kapsamında daha önce hazırlanan tekstil ve giyim ürünleri, metal ve metal ürünleri, mobilya ve ahşap ürünleri ve tüm sektörlerde bilgilendirme toplantıları ve proje eğitimleri düzenleyerek, bütün sektörlere destekler veriyor. Kalkınma ajanslarına baktığınız zaman hitap ettikleri şehirlerde elle tutulur işler yapıyorlar. Fakat ortada ilginç bir durum var. DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti, o kadar yoğun çalışıyor ki, henüz Kahramanmaraş'ta bir sohbet toplantısı yaparak basınla bir araya gelemedi. Oysa bana göre basınla bir araya gelerek şehri daha yakından tanıma fırsatı bulabilir. Ama Sayın Serdengeçti, tek adam olduğu için tüm illere ve yapılan işlere yetişmekte zorlanıyor. Belki biraz görev dağılımı yaparsa kendisine de biraz zaman ayırabilir ve DOĞAKA'yı daha iyi anlatabilir diye düşünüyorum. Yanlış anlaşılmasın. Sayın Serdengeçti, çalışmaları ile takdir toplayan bir bürokrat. İş yükünü biraz hafifletirse daha verimli çalışmalar yapacağı kanaatindeyim.

DOĞAKA'nın en son 'İktisadi Kalkınma ve Mali Destek Programı' kapsamında firmalar 400 bin TL'yi geçmeyen yatırım proje talebi yaptılar. Asil listede olan 14 firmanın projesi, bu programdan destek alabilmek için kabul edildi. Fakat firmalar hiç de hesapta olmayan bir durumla karşılaştılar. Projelerini verirken yüzde 50 destek alacağız diye plan yapan firmalar, kazanan firmalar açıklandığında adeta şoka girdiler. Çünkü firmalar projelerinin yüzde 50'sinin finanse edileceğini zannederken, DOĞAKA destekleri yüzde 30 çektiğini açıkladı. Firmaların bütçe hesaplarını alt üst eden bu açıklama, firmaları zor durumda bıraktı. Bazı firmalar projelerini uygulamaktan vazgeçti. Tabi projeden vazgeçen firmaların yerine yedekte bulunan firmaların projeleri sıralamaya alındı.

DOĞAKA aşağı çekilen yüzdeleri, "daha fazla firmaya destek vermek" için yaptıklarını ifade etse de bu, mevcut projesi kabul edilen firmaları pek memnun etmedi. Bu projelerden faydalanmak isteyen firmalar genel olarak küçük ölçekli KOBİ niteliğinde ama büyümek isteyen firmalar. Bazı firmaların projeden vazgeçmesi, tamamıyla bütçe hesabıyla alakalıydı. Çünkü firmaların, deyim yerindeyse, bütçesi şaştı.

DOĞAKA'nın bundan sonraki projelerde, aynı hatayı yapmayacağını umuyorum. Çünkü insanlar verilecek desteğe göre, bütçe planlaması yapıyorlar. Bu nedenle DOĞAKA en azından bundan sonraki çalışmalarında, konuya biraz daha ciddi yaklaşarak, verilecek destekleri başvurulardan önce açıklarsa, insanlar da buna göre kendi bütçelerini ayarlayarak, çalışmalarını yaparlar.