‘Doğalgaza talep düşük kaldı’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nüfusu 10 bini aşan ilçelere, talep olması halinde BOTAŞ’ın doğalgaz iletim hattı götürmesi yönünde karar aldıklarını, ancak 200 ilçeden sadece 8’inin müracaat ettiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, talep gelmesi halinde BOTAŞ’ın doğalgaz iletim hattı götürmesini kararlaştırdıkları nüfusu 10 bini aşan ilçelerden şu ana kadar çok az talep geldiğini bildirdi.

Bakan Yıldız, Enerji Sektörü İnsan Kaynakları Envarteri Projesi Doğal Gaz Piyasası Sonuç Raporu tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, sistemin büyümesinin o sektörü yöneten insanların büyümesini zorunlu kıldığına işaret etti. Kamunun kendi oluşturduğu özel sektörü denetleyemez hale gelmesi durumunda, bunun çok ciddi komplikasyonu olduğunu kaydeden Yıldız, kamunun bütün varlıkları ve özelleşmeye esas teşkil edecek yapısıyla eğitim hizmeti sunma zorunluluğu bulunduğunu bildirdi. Yıldız, “TPAO olarak son 10 yılda 400’den fazla mühendisimiz özel sektörde görev yapıyor. Gerek ücretlendirme politikalarının gerek farklı imkanların sunuluyor olması böyle bir tabii sonucu doğurdu. Ancak, kamunun eğitim imkanı sunduğu personelin kendisini ilgili kuruma borçlu hissederek belirli bir süre burada görev alması gerekir” dedi.

“62 bin megavatları aşan bir güce geldik”

Bakan Yıldız, Türkiye’nin 40 yıldır gündeminde yer alan nükleer enerji konusunda 2 nükleer anlaşmaya imza attıklarını belirterek, ancak bunun insan kaynaklarına Türkiye’nin yabancı olduğunu söyledi. Yıldız, bu kapsamda Moskova’da 200 mühendisin şu anda eğitim gördüğünü, toplamda 600 mühendisin eğitim alacağını anımsattı. 2023 yılında bu mühendislerin Akkuyu NGS’de görev alacağını bildiren Yıldız, Sinop’ta yapılacak NGS için mühendislere eğitim verecek üniversite için Japonya ile yapılan anlaşmaya madde eklediklerini bildirdi. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Japonya ile kuracağımız üniversitenin insan kaynaklarını oluşturmamız lazım. Çünkü Türkiye büyüyor ve gelişiyor. Geçtiğimiz ekim ayına göre Türkiye yine ekonomik büyümenin daha üzerinde bir büyüme ile elektrik tüketiminde yüzde 3.9’luk rakamı yakaladı.  Türkiye, enerji sektörü ve 62 bin megavatları aşan bir kurulu güce gelmiş olduk. 900’e yakın santralin insan kaynaklarını, onları yönetecek, işletecek ve Türkiye’nin arzına sunacak bir yapıyı mutlaka kurgulamış olduk.”

Bakan Yıldız, BOTAŞ tarafından 72 ile doğalgaz iletim hattı götürüldüğünü, bunların dağıtım hatlarının ihalesini EPDK’nın yapmaya devam ettiğini, 9 ilin programının kurum tarafından açıklandığını belirterek, az talepte bulunan iller olduğunu, ancak bu hizmetin buralara da götürüleceğini bildirdi. Yıldız, Bakanlar Kurulu’nun 6 ay önce nüfusu 10 bini aşan ilçelere BOTAŞ’ın doğalgaz iletim hattı götürmesi yönünde bir karar aldığını ancak şu ana kadar 8 ilçenin müracaat ettiğini bildirdi. Oysa 200 civarında ilçe hedeflendiğini belirten Yıldız,  illerleyen süreçte gelecek talepleri de değerlendireceklerini söyledi.

‘Norm kadro ve eğitim için üniversitelerle işbirliği şart’

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu  Başkanı Hasan Köktaş, doğalgaz sektöründe norm kadroların oluşturulması ve eğitim için üniversitelerle işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Köktaş,  “Türkiye’de 150-160’ın üzerinde üniversite olmasına rağmen, doğalgaz sektörümüz şu anda 72 ilde fiilen faaliyette bulunmasına rağmen, üniversitelerimizle yoğun  birişbirliği maalesef yok. Belki bunu geliştirmeye ihtiyaç var diye düşünüyorum” dedi. Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği  Başkanı Yaşar Arslan, sektörün doğalgaz ticaret hacminin son 10 yılda 10 milyar metreküpten 45 milyar metreküpe ulaştığını belirtti.  Arslan, dogalgaz piyasasının istihdam kapasitesinin ise 100 bin kişi olduğunu bildirdi.