Doğan Medya Grubu'na rekabet cezası

Habertürk'ün şikayetiyle ilgili başlattığı soruşturma kapsamında nihai kararını verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurulu, reklam pazarında rekabet ihlali yaptığı gerekçesiyle, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş'ye 3,8 milyon lira, Doğan Gazetecilik A.Ş'ye 2,3 milyon lira, Bağımsız Gazetecilik Yayıncılık A.Ş'ye de 443 bin 509 lira idari para cezası verdi.

Habertürk Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş'nin şikayeti üzerine, Rekabet Kurulu tarafından, Doğan Yayın Holding A.S., Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.S., Doğan Gazetecilik A.S., Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A.S., Doğan Daily News Gazetecilik ve Matbaacılık A.S. hakkında, "yazılı basında hakimiyettin dolayı reklam konusunda rekabeti ihlal edip etmedikleri" konusunda başlatılan soruşturmanın nihai sonucu açıklandı.

Rekabet Kurumu toplantı odasında kararı okuyan Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Erkan Yardımcı, söz konusu şirketler hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açıldığını hatırlattı.

Yardımcı'nın açıkladığı karara göre, Doğan Yayın Holding A.S. bünyesinde günlük gazete reklam yeri pazarında faaliyet gösteren Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.S., Doğan Gazetecilik A.S., Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A.S., Doğan Daily News Gazetecilik ve Matbaacılık A.S. adli şirketlerden oluşan ekonomik bütünlüğün, söz konusu pazarda hakim durumda bulunduğuna oy birliği ile karar verildi.

Söz konusu şirketlerin günlük gazete reklam yeri fiyatlarının oluşumunda uyguladığı indirim sistemleri ve medya planlama, satın alma ajansları ile akdettiği mutabakat veya sözleşmelerdeki prim uygulamaları yoluyla hakim durumunu kötüye kullandığı oy çokluğu ile kararlaştırılırken, 2010 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren binde 7,5'i oranında olmak üzere;

-Hürriyet Gazetesi'ne 3 milyon 804 bin 716,21 lira,

-Doğan Gazetecilik A.S.'ye 2 milyon 315 bin 585,68 lira,

-Bağımsız Gazetecilik Yayıncılık A.S.'ye de 443 bin 509,15 lira idari para cezası verildi.

Daily News'e ceza yok

Bu arada tasfiye halinde bulunması nedeniyle gayri safi geliri olmayan Dogan Daily News Gazetecilik ve Matbaacılık A.S. ise mükerrerliğe yol açmaması için Doğan Yayın Holding A.Ş'ye idari para cezası verilmesine yer olmadığına, Kurul üyesi Reşit Gürpınar'ın farklı gerekçesi ve oy çokluğu ile karar verildi.

Erkan Yardımcı, "4054 sayılı kanununi ilgili maddesi uyarınca anılan teşebbüsün rapor kapsamında ihlal oluşturduğu tespit edilen uygulamalar ve ayni sonucu doğuran ya da doğurabilecek niteliğe sahip uygulamalardan kaçınması gerektiğini Kurul üyesi Reşit Gürpınar'ın farklı gerekçesi ve oy birliği ile Danıştay yolu açık olmak üzere karar verilmiştir. Gerekçeli karar daha sonra tebliğ edilecektir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir