Doğu Akdeniz'de daha iyi bir geleceğe katkı sunuyoruz
Erdoğan SERDENGEÇTİ / Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri
Ülkemizde kurulmakta olan bölgesel kalkınma ajansları, yeni yatırımcıları bölgelere çekerek rekabet gücünü artırmayı hedefledikleri kadar, bölge aktörlerinin aynı masa etrafında toplanarak kendi yaşadıkları coğrafyanın geleceğini şekillendirmeye katkı sunmalarını desteklemeye de önem veriyor. Bu katılımcı yaklaşım, ajansların yapısında da göze çarpıyor: Kalkınma ajansları, karar organı olan yönetim kurullarında atanmışları, seçilmişleri ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getiriyor. Danışma kurulu niteliğindeki kalkınma kurullarında da aynı ilke korunuyor; dahası, ilçe ve belde düzeyindeki kurum ve kuruluşların temsili sağlanıyor. Ajansların icra organı olan genel sekreterlik ise, kamu, özel sektör ve sivil toplum deneyimini harmanlayan, birikim ve dinamizmi bir arada sağlayan esnek bir personel yapısına sahip. Kalkınma kurulunun rutin toplantıları dışında da, ajans uzmanları bölge paydaşları ile etkili bir iletişim geliştirmek ve bölge planının hazırlanmasına tüm paydaşların katkısını sağlamak için çalışıyor.
Kahramanmaraş ve Osmaniye illeri ile birlikte Hatay'da yerel kalkınmanın ve katılımcı planlamanın öncüsü olacak Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Temmuz 2009 itibarı ile faaliyete geçti; Ajans olarak bölgemizin ekonomik, sosyal ve demokratik birikimini geliştirerek; doğal ve kültürel çevreyi koruyarak tarım, teknoloji, ticaret, taşımacılık ve turizm alanlarında Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun lider bölgesi olmayı kendimize hedef olarak belirledik.
Bu çerçevede Hatay'ın ve bölgenin kalkınmasında anahtar niteliği taşıyacak projeler de netlik kazanıyor. Türkiye ölçeğinde önemli üretim miktarlarına ve geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olan Hatay'da modern ürün borsalarının kurulması ve buna bağlı lisanslı depoculuk faaliyetlerinin desteklenmesi DOĞAKA olarak gündemimize aldığımız alanlardan biri. Bu sayede ürünlerin arz-talep dengesinin ve fiyat istikrarının sağlanması, üreticilerin daha geniş pazarlara ulaşması ve sanayiciye daha kaliteli hammadde sunulması mümkün olacak. Pazarlara erişimi ve hammadde dolaşımını artırmak için önemli bir diğer faktör de, kuşkusuz, ticaret ve taşımacılık altyapısının geliştirilmesi. Bunun için de bölgemizde bir lojistik merkezinin kurulması, serbest bölge oluşturulması, yeni otoyol ve hızlı tren bağlantıları ile hem yurt içine hem de yurt dışına ulaşımın kolaylaştırılması, İskenderun limanının özelleştirme sürecinin tamamlanması ve ilimizin Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programına dahil edilmesi konularının takipçisi olacağız. Havaalanının genişletilmesi ile yurt içinden ve Batı ülkelerinden ziyaretçileri artacak olan Hatay'a ve bölgemize Ortadoğu ülkelerinden daha fazla turist çekmek de öncelikli alanlarımızdan biri olacak. Bilhassa ihtisas hastanelerinin kurularak sağlık turizminin desteklenmesini önemsiyoruz.
Büyük ölçekli stratejik yatırımlar için kolaylaştırıcılık yapmanın yanı sıra, DOĞAKA Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de ekonomik ve sosyal kalkınmaya yönelik birçok projeye de mali ve teknik destek sunacak. Bu destekler, üç ilimizde yaşayan tüm yurttaşların bölgemizi ve ajansı sahiplenmesi sayesinde gerçek değerini bulacak ve bölgemizin gelişmesine azami katkıyı sağlayacak. Bu süreçte iyi bir etkileşim için tüm paydaşlarımızı düzenlediğimiz ve internet sitemizden duyurduğumuz toplantılara katılmaya ve gerekirse ajansımıza da gelerek önerilerini ve proje fikirlerini bizimle paylaşmaya davet ediyoruz. İnanıyoruz ki, Doğu Akdeniz'de daha iyi bir gelecek bu paylaşımların ürünü olacak.