Doğu Karadeniz'de 'zirai don' tehlikesi var

Çiftçilerden zirai don olayına karşı tarım sigortası yaptırmaları ve önlem almaları istendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABZON - Doğu Karadeniz'de son günlerde Meteoroloji tarafından yapılan zirai don uyarıları, çiftçileri tedirgin ediyor. Özellikle fındık bahçelerinde ürün kaybına neden olabilecek don olayından korunmak için bahçe çevresinde ateş yakılarak sis oluşturulması öneriliyor.

Yetkililer, don olayına karşı priminin 3'te 2'sini devletin ödediği tarım sigortası yapılmasının üreticiyi rahatlatacağını ve ürün kaybından zarar görmesi halinde bunun karşılanacağını belirtiyor.

Trabzon Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, yaptığı açıklamada, son günlerde bölge genelinde zirai don uyarıları yapıldığını belirterek, “Meyvelerin çiçeklenme evrelerinde yaşanabilecek don olayı, ürün kaybına neden olabilir. Bu nedenle üreticilerimiz uyarıları dikkatle değerlendirmeli, kendi imkanları ölçüsünde önlem almalıdırlar” dedi.

Sigorta primlerinin yarısını devlet ödüyor

Fark edilemeyen, hesaba katılamayan durumların, üreticinin zararıyla sonuçlanmaması için tarım sigortasının önemine değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Özellikle gündemde olan don olayına karşı çiftçinin güvenini sağlayacak uygulama zamanında tarım sigortası yaptırmaktır. Çünkü tarım sigortası içinde yer alan Bitkisel Ürün Sigortası, dolu, fırtına, hortum, deprem, heyelan, sel ve su baskını gibi risklerin yanı sıra don riski için de geçerli bir teminat sistemi. Hatta diğer risklerin poliçede yazılan priminin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanmaktayken, bu pakete eklenen don teminatında primin 3'te 2'si devletçe karşılanmakta. Bu nedenle yaşansın veya yaşanmasın, don olayına karşı da çiftçilerimizin hassasiyet göstererek ürünlerini zamanında sigortalatmalarını istiyoruz” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir